SUA au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina. Ucrainenii le-ar fi folosit deja în Crimeea (surse)
SUA au livrat Ucrainei la începutul acestei luni rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, pe care administrația Biden a refuzat anterior să le trimită, dar președintele american ar fi aprobat, conform unor surse, introducerea acestora în pachetul de ajutor de 300 de milioane de dolari aprobat pe 12 martie.
Biden a aprobat în secret transferul rachetelor ATACMS cu rază lungă de acțiune în februarie pentru a fi utilizate pe teritoriul ucrainean. Rachetele ATACMS au fost apoi incluse în pachetul de ajutor de 300 de milioane de dolari aprobat pe 12 martie și în cele din urmă livrate Ucrainei la începutul acestei luni, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Garron Garn, scrie CNN.
„Nu a fost anunțat că oferim Ucrainei această nouă capacitate la momentul respectiv, pentru a menține securitatea operațională pentru Ucraina, la cererea lor”, a spus Garn.
Administrația Biden s-a opus inițial trimiterii rachetelor cu rază lungă de acțiune, parțial din cauza preocupărilor de pregătire. Rachetele puternice necesită timp și componente complexe pentru a fi produse. Lockheed Martin, care produce rachete ATACMS, este în producție completă și produce aproximativ 500 de rachete pe an, a declarat un purtător de cuvânt al companiei în septembrie.
SUA au lucrat în culise pentru a rezolva problemele de pregătire a acestui ajutor militar, care au inclus cumpărarea mai multor rachete ATACMS și completarea stocurilor militare americane.
„Ca urmare, am putut merge mai departe cu aprovizionarea cu ATACMS, menținând totodată pregătirea actuală a forțelor noastre armate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, maiorul Charlie Dietz.
De asemenea, Biden a îndrumat echipa sa să facă acest pas în urma achiziției și utilizării de către Rusia de rachete balistice nord-coreene împotriva Ucrainei și a atacurilor Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina, a declarat un oficial american.
„Am avertizat Rusia împotriva achiziționării de rachete balistice nord-coreene și împotriva reînnoirii atacurilor împotriva infrastructurii civile a Ucrainei”, a spus Dietz. „Odată cu soluționarea preocupărilor noastre de pregătire, am reușit să urmărim avertismentul nostru și să oferim Ucrainei această capacitate pe rază lungă.”
Mai multe rachete se așteaptă să fie incluse în noul pachet de asistență militară pe care Pentagonul l-a anunțat miercuri, după ce Biden a semnat proiectul de lege cu pachetul de ajutor care oferă asistență de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, după luni de întârzieri în Congres.
Reuters scrie că rachetele au fost folosite pentru prima dată în primele ore ale zilei de 17 aprilie, când au fost lansate împotriva unui aerodrom rusesc din Crimeea, aflat la aproximativ 165 km de linia frontului ucrainean, citând un oficial SUA.
Acesta a spus că Ucraina a folosit mai folosit acest tip de rachetă a doua oară, peste noapte, împotriva forțelor ruse din sud-estul Ucrainei.
În discuțiile avute de Biden cu echipa sa de securitate, la mijlocul lunii februarie, au fost implicați și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, secretarul Apărării Lloyd Austin, secretarul de stat Antony Blinken și președintele șefilor de stat major C.Q. Maro.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News