Live

SUA au pregătit 8.500 de militari pentru a fi trimiși în Europa de Est

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Până la 8.500 de militari americani au fost puși în alertă pentru o posibilă detașare în Estul Europei, având în vedere că trupele rusești sunt comasate la granița Ucrainei, a anunțat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, potrivit CNN.

Secretarul de stat pentru Apărare, Lloyd Austin a emis ordinele de pregătire pentru detașare la comanda președintelui Joe Biden. Kirby a afirmat că nu a fost luată decizia finală pentru detașarea trupelor.

CNN relatase anterior, luni, că administrația Biden era în ultimele faze pentru identificarea unităților militare pe care vrea să le trimită în Europa de Est, conform unor surse oficiale americane din apărare.

Biden a discutat cu oficialii militari de rang înalt opțiuni pentru întărirea trupelor americane în regiunea Baltică și în Europa de Est, în timpul unei ședințe care a avut loc sâmbătă la Camp David, potrivit unui oficial de rang înalt, citat de CNN.

Preşedintele american are în desfășurare o „videoconferinţă securizată” cu mai mulţi lideri europeni, luni, de la ora 22:00, ora României, pentru a discuta despre situaţia din Ucraina, a anunţat Casa Albă.

În timp ce SUA devin tot mai alarmiste în legătură cu posibilitatea unui atac iminent din partea Rusiei, preşedintele american urmează să aibă discuţii în „Situation Room” cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, premierul italian, Mario Draghi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedintele polonez Andrzej Duda şi premierul britanic, Boris Johnson.

Luni, NATO a anunțat că își va suplimenta forțele în Europa de Est cu mai multe nave și avioane de luptă. Anunțul Alianței vine în condițiile în care Rusia refuză să renunțe la activitatea amenințătoare în apropierea granițelor Ucrainei.

Citește și Comisia Europeană a anunţat un pachet de asistenţă financiară pentru Ucraina în valoare de 1,2 miliarde de euro

În același timp, SUA, Marea Britanie și Australia au început retragerea personalului de la ambasadele din Ucraina. 

Marea Britanie a anunțat luni decizia de a retrage o parte a personalului de la ambasada din Kiev și, de asemenea, de a emite o recomandare pentru cetățenii britanici să evite călătoriile în Ucraina, mai ales în zonele tensionate din sud-est. Decizia Londrei vine la câteva ore după un anunț similar al Departamentului american de Stat care, în plus, le recomandă și propriilor cetățeni aflați în Ucraina să ia în considerare să părăsească țara.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană, prin vocea șefului diplomației Josep Borrell, susține că situația nu trebuie „dramatizată” și că deocamdată nu ia nicio decizie, până nu primește mai multe informații de la partenerii americani.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pata de petrol din preajma Crimeei continuă să se extindă în Marea Neagră

Putin a pierdut un avantaj cheie după ce Ucraina a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, spune șeful diplomației ucrainene

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina în 2025. Analiză BBC: Ce variante are Zelenski

Liderul social-democraților germani vrea ca Scholz să-l sune mai des pe Putin, deși apelul din 2024 a fost criticat de Zelenski

Partenerii noștri