Live

SUA ar putea aplica sancțiuni împotriva mai multor cetățeni maghiari

Data actualizării: Data publicării:
Washingtonul este tot mai nemulțumit de retorica antiamericană a premierului maghiar Viktor Orban. Foto: Profimedia Images

SUA ar putea aplica sancțiuni împotriva mai multor cetățeni influenți din Ungaria, în contextul apropierii acestei țări de Rusia, au declarat surse diplomatice pentru publicația maghiară 444.hu.

Ambasadorul SUA la Budapesta, ​David Pressman, care s-a întâlnit luna trecută cu secretarul de stat Antony Blinken și alți oficiali de la Casa Albă pentru a discuta despre retorica anti-americană a mai multor politicieni maghari, a anunțat că va susține o conferință de presă miercuri după-amiază, când sancțiunile ar putea fi anunțate.

Potrivit Bloomberg, printre cei vizați s-ar putea număra și persoane importante din sistemul bancar al Ungariei.

Relațiile dintre Ungaria și SUA s-au deteriorat progresiv. În februarie, la o sesiune de strategie politică ținută cu ușile închise, premierul Viktor Orban ar fi numit SUA drept "unul dintre primii trei adversari" ai partidului său.

Declarația apare într-unul dintre documentele scurse de la Pentagon, potrivit Washington Post.

Orban a avut și numeroase postări pe rețelele de socializare în care, fără să-l nominalizeze pe președintele SUA, Joe Biden, afirma totuși că potențialul candidat republican la Casa Albă, Donald Trump, este "singura speranță pentru pace" în Ucraina.

444.hu notează că ezitările Ungariei de a ratifica aderarea Finlandei și Suediei la NATO au reprezentat "ultima picătură" pentru Washington.

De asemenea, Casa Albă devine tot mai iritată de poziția guvernului lui Orban față de războiul din Ucraina, mai scrie publicația.

Premierul ungar s-a plâns în mod repetat de presiunile externe care ar putea "târî Ungaria în război" și a preluat narativul rus conform căruia acordarea de arme regimului de la Kiev va duce la escaladarea conflictului.

Deși Orban a aprobat, în cele din urmă, sancțiunile impuse Rusiei, la Washington există "un sentiment în creștere că guvernul maghiar se joacă cu focul", scrie 444.hu citând un diplomat occidental care a vorbit sub condiția anonimității.

SUA sunt nemulțumite de felul în care e tratat ambasadorul de la Budapesta

Un alt lucru care nemulțumește Washingtonul ține de tratamentul la care a fost supus ambasadorul David Pressman de când și-a preluat mandatul.

În februarie, acesta a fost criticat dur de ministrul de Externe, Peter Szijjarto, după ce a sugerat că guvernul maghiar ar trebui să trimită apelurile sale pentru pace și președintelui Vladimir Putin, în persoană.

Peter Szijjarto l-a acuzat atunci pe ambasador că se amestecă în treburile interne ale Ungariei.

De asemenea, Viktor Orban a luat în derâdere numele ambasadorului "Pressman" în discursul său despre starea națiunii, susținând că presează prea tare și afirmând că și-ar dori ca pe viitorul ambasador să nu îl cheme cumva Puccini (cu referire la cuvântul maghiar pentru puci).

De asemenea, David Pressman este frecvent ținta atacurilor în presa maghiară controlată de apropiați ai premierului Orban.

Într-un interviu de săptămâna trecută, Pressman a declarat pentru cotidianul Nepszava că administrația Biden vede campania de denigrare la care este supus drept un atac la adresa guvernului SUA.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul ungar de Externe: Trebuie să facem tot posibilul ca România să intre în spațiul Schengen

Viktor Orban cere ca UE să-și regândească sancțiunile împotriva Rusiei. Care sunt motivele invocate de premierul maghiar

Români exploatați și transformați în sclavi în Ungaria de un grup infracțional format tot din români. Cum își păcăleau victimele

Hackerii au spart o agenție din subordinea Ministerului Apărării din Ungaria. Suma uriașă pe care o cer pentru a nu publica datele

Partenerii noștri