Live

SUA trimit un submarin nuclear și un portavion în Orientul Mijlociu, pe fondul tensiunilor dintre Israel și Iran

Data actualizării: Data publicării:
Submarinul nuclear USS Georgia, în timpul unei misiuni în strâmtoarea Ormuz. Foto: Profimedia

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a ordonat trimiterea unui submarin nuclear cu rachete ghidate în Orientul Mijlociu, a anunţat duminică Pentagonul. De asemenea, Austin a ordonat portavionului USS Abraham Lincoln să-şi „accelereze” deplasarea către Orientul Mijlociu. Mișcarea are loc în contextul în care regiunea se pregăteşte pentru posibile atacuri din partea Iranului şi a aliaţilor săi după uciderea unor membri de rang înalt ai Hamas şi Hezbollah.

În timp ce USS Georgia, un submarin cu propulsie nucleară, se afla deja în Marea Mediterană în luna iulie, potrivit unei postări a armatei americane pe social media, a fost un gest rar de a anunţa public amplasarea unui submarin.

Într-un comunicat după ce Austin a discutat cu omologul său israelian, Pentagonul a precizat că Austin a ordonat grupului de atac Abraham Lincoln să îşi accelereze desfăşurarea în regiune.

Ministrul american al apărării a cerut flotei conduse de portavionul Lincoln, care transportă avioane de luptă F-35C, să meargă mai repede, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului Pat Ryder.

„Secretarul Austin a reiterat angajamentul Statelor Unite de a lua toate măsurile posibile pentru a apăra Israelul şi a remarcat consolidarea posturii şi capacităţilor forţelor militare americane în întregul Orient Mijlociu, având în vedere escaladarea tensiunilor regionale”, se adaugă în comunicatul citat de Reuters, potrivit News,ro.

Armata americană declarase deja că a trimis avioane de luptă şi nave de război suplimentare în Orientul Mijlociu, Washingtonul încercând să consolideze apărarea Israelului.

Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas, susţinut de Iran, a fost asasinat în capitala iraniană Teheran la 31 iulie, un atac care a atras ameninţări de răzbunare din partea Iranului împotriva Israelului, care luptă împotriva grupului islamist palestinian în Gaza. Iranul a învinuit Israelul pentru acest asasinat. Israelul nu a revendicat responsabilitatea.

Asasinatul şi uciderea comandantului militar de rang înalt al grupului libanez Hezbollah, susţinut de Iran, Fuad Shukr, de către Israel într-un atac asupra Beirutului, au alimentat îngrijorarea că acest conflict din Gaza se transformă într-un război mai larg în Orientul Mijlociu.

Iranul a declarat că SUA poartă responsabilitatea asasinării lui Haniyeh din cauza sprijinului său pentru Israel.

 

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bulgaria investighează o companie care ar avea legături cu vânzarea de pagere către Hezbollah

Un israelian racolat de Iran a fost arestat sub acuzația de complot pentru asasinarea lui Netanyahu și a altor oficiali din Israel

Noul submarin germano-norvegian de tip 212CD este atât de capabil, încât ambele țări vor creșterea producției

Statele Unite riscă să intre în „shutdown”, după ce Congresul a respins prelungirea bugetului federal

Partenerii noștri