Live

SUA anunță că portul artificial pentru livrarea de ajutoare umanitare în Gaza va fi operațional „în următoarele zile”

Data publicării:
Nave ale Marinei Statelor Unite sunt la faţa locului pentru a facilita operaţiunea. FOTO: Profimedia Images

Portul artificial construit de armata americană pentru a facilita livrarea de ajutor umanitar în Fâşia Gaza va fi operaţional „în următoarele zile”, după întârzieri din cauza condiţiilor meteorologice, a prezicat marţi Pentagonul, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Confruntat cu blocaje din partea Israelului în ceea ce priveşte livrarea ajutoarelor pe cale terestră către teritoriul palestinian asediat şi pradă unui dezastru umanitar, preşedintele american, Joe Biden, a anunţat la începutul lui martie construcţia acestei instalaţii.

Portul, care a costat în jur de 320 de milioane de dolari, este finalizat, dar Pentagonul a anunţat săptămâna trecută că vremea nefavorabilă împiedică conectarea structurii cu malul Fâşiei Gaza şi că a rămas deocamdată în portul israelian Ashdod.

„În următoarele câteva zile, cred că va fi operaţional”, a declarat marţi presei purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, fără a anunţa o dată precisă.

Nave ale Marinei Statelor Unite sunt la faţa locului pentru a facilita operaţiunea.

O navă de tip portcontainer a părăsit joi Ciprul îndreptându-se spre Fâşia Gaza încărcată cu ajutoare ce vor fi descărcate pe această infrastructură.

Comunitatea internaţională şi organizaţiile neguvernamentale subliniază că acest coridor maritim, precum şi paraşutarea ajutoarelor în Fâşia Gaza de avioane din mai multe ţări nu pot înlocui ajutorul adus pe cale terestră.

Războiul din Gaza a fost declanşat de un atac fără precedent al comandourilor Hamas asupra comunităţilor din sudul Israelului la 7 octombrie, soldat cu peste 1.170 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale israeliene.

Ofensiva de represalii a Israelului a costat viaţa a cel puţin 35.173 persoane, în marea lor majoritate civili, susţine Ministerul Sănătăţii al guvernului Hamas, mişcare islamistă care a preluat puterea în Fâşia Gaza în 2007.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce ajutoare vor primi românii afectați de inundații: 10.000 de lei de gospodărie. Bani suplimentari pentru familiile morților

Donald Trump reacționează public după a doua tentativă de asasinat asupra sa. Ce a scris republicanul pe Truth Social

Cinci tactici de dezinformare folosite de Rusia pentru a încerca să influențeze alegerile din SUA | The Conversation

Venezuela pretinde că a arestat un luptător american Navy SEAL implicat într-o „operațiune CIA” de asasinare a lui Maduro

Partenerii noștri