Statele Unite vor cere Chinei să acționeze pentru a „potoli” Coreea de Nord, care continuă să tragă rachete spre Japonia
Statele Unite vor o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU și vor cere Chinei să facă eforturi pentru a modera excesele Coreei de Nord, după ce regimul de la Phenian a lansat o nouă rachetă balistică intercontinentală.
„Este sigur că diplomaţia noastră va face eforturi să determine China să se alăture ţărilor care condamnă acest lucru public astăzi şi să-şi folosească influenţa pentru a convinge Coreea de Nord”, a declarat un înalt responsabil care o însoţeşte pe vicepreşedinta Kamala Harris în Asia.
„SUA vor cere Chinei să-şi folosească influenţa pentru a convinge RPDC”, a spus el, folosind ridicolul nume oficial al Coreei de Nord (n. red. - Republica Populară Democrată Coreea), de altfel un atroce regim dictatorial.
Responsabilul american, care a făcut aceste declaraţii sub rezerva anonimatului, a confirmat versiunea Japoniei, potrivit căreia racheta testată era cu rază lungă de acţiune.
„Acţiunea de astăzi reprezintă o nouă escaladare”, pentru că această rachetă „are capacitatea de atinge SUA şi numeroase alte ţări din lume”, conform sursei citate.
Kamala Harris, care a asistat la un summit al Forumului de cooperare economică Asia-Pacific la Bangkok, a participat, vineri, la o sesiune împreună cu dictatorul chinez, Xi Jinping, dar nu l-a întâlnit faţă în faţă, a adăugat sursa citată.
Dictatorul chinez a discutat, luni, timp de trei ore, la summit-ul G20 din Bali, cu preşedintele Joe Biden, care s-a declarat convins că guvernul de la Beijing nu doreşte să vadă o nouă escaladare din partea Coreei de Nord.
Kamala Harris a discutat, la rândul său, la Bangkok, despre lansarea rachetei nord-coreene, cu prim-miniştrii guvernelor Japoniei, Coreei de Sud, Australiei, Canadei şi Noii Zeelande.
Responsabilul american a declarat că vicepreşedinta Harris a făcut apel la organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de securitate al ONU privind Coreea de Nord. „SUA consideră că Consiliul de Securitate trebuie să se reunească şi să discute despre această chestiune”, a mai spus sursa citată, conform Agerpres.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News