Statele Unite trimit forțe suplimentare în Orientul Mijlociu, pe măsură ce tensiunile cresc
Statele Unite trimit un număr mic de trupe suplimentare în Orientul Mijlociu, având în vedere escaladarea tensiunilor dintre Israel și gruparea Hezbollah din Liban, a anunțat luni Pentagonul, refuzând să specifice numărul exact sau misiunea forțelor desfășurate, informează Reuters.
„Din prudență, trimitem un număr mic de militari americani suplimentari pentru a spori forțele noastre care sunt deja în regiune”, a declarat reporterilor generalul-maior al Forțelor Aeriene Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului.
După aproape un an de război împotriva Hamas în Gaza, Israelul își îndreaptă atenția către frontiera sa de nord, unde Hezbollah a lansat rachete în Israel în sprijinul aliatului său Hamas. Armata israeliană a lovit luni Hezbollah în sudul Libanului, în estul văii Bekaa și în nordul regiunii de lângă Siria, în cele mai ample lovituri ale sale. O lovitură israeliană efectuată luni seara în suburbiile sudice ale capitalei Libanului l-a vizat pe liderul senior al Hezbollah, Ali Karaki, șeful frontului din sud, a declarat o sursă de securitate pentru Reuters.
Administrația președintelui american Joe Biden a încercat să limiteze conflictul la Gaza și a solicitat în mod repetat ca criza de la frontiera dintre Israel și Liban să fie soluționată prin diplomație. Acest apel la diplomație a fost subliniat de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în convorbirile zilnice cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant.
Experții se întreabă dacă Iranul ar sta deoparte dacă existența Hezbollah-ului libanez ar fi amenințată și spun că trupele americane s-ar putea trezi, de asemenea, vizate în tot Orientul Mijlociu, dacă izbucnește un război regional.
În convorbirea lor de duminică, Austin a sugerat că niciun actor extern nu ar trebui să intervină în conflict.
„Secretarul de stat a precizat că Statele Unite rămân pregătite să protejeze forțele și personalul american și hotărâte să descurajeze orice actori regionali să exploateze situația sau să extindă conflictul”, a declarat Pentagonul într-o declarație.
Aceste capacități americane includ grupul de atac al portavionului Abraham Lincoln, avioane de luptă și apărarea aeriană.
„Avem mai multe capacități în regiune astăzi decât aveam pe 14 aprilie, când Iranul a efectuat atacul cu drone și rachete împotriva Israelului”, a declarat Ryder. „Așadar, toate aceste forțe combinate ne oferă opțiunile necesare pentru a ne putea proteja forțele în cazul în care acestea sunt atacate”.
Ryder s-a referit la atacul Iranului cu mai mult de 300 de rachete și drone, care a provocat doar pagube modeste în interiorul Israelului datorită interceptărilor apărării aeriene din partea Statelor Unite, Marii Britanii și a altor aliați din regiune. Atacurile din 14 aprilie au fost primul atac direct al Iranului asupra Israelului.
Editor : B.E.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News