Live

Foto SUA cer Rusiei să asigure accesul inspectorilor AIEA la centrala nucleară Zaporojie. Acoperișul centralei, găurit de proiectile

Data actualizării: Data publicării:
Mircea Geoană spune că nu există informații care să confirme că va avea loc un atac la centrala nucleară din Zaporojie. Foto: Twitter / Maxar

Rusia trebuie să asigure un acces sigur şi fără obstacole al inspectorilor AIEA la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, a declarat luni un responsabil american, potrivit căruia opţiunea „cea mai sigură” ar fi o oprire „controlată” a reactoarelor. Imaginile din satelit publicate de compania Maxar arată că acoperișul unei clădiri din apropierea reactoarelor a fost găurit de proiectile.

„Continuăm să credem că o oprire controlată a reactoarelor de la Zaporojie ar fi opţiunea cea mai sigură şi cel mai puţin riscantă”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, într-un briefing de presă, potrivit AFP, preluată de Agepres.

Statele Unite cer Moscovei să accepte crearea unei „zone demilitarizate” în jurul centralei, unde o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică este aşteptată în scurt timp, a reiterat oficialul american.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, conduce el însuşi această misiune, de cel puţin zece persoane, pentru inspectarea centralei ocupate de armata rusă pe linia frontului.

Grossi reclama de mai multe luni să poată merge la faţa locului, avertizând asupra „riscului real de catastrofă nucleară”.

Centrala de la Zaporojie, unde sunt situate şase din cele 15 reactoare ucrainene, a fost luată sub control de trupele ruse la începutul lui martie, la scurt timp după declanşarea invaziei la 24 februarie.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardarea împrejurimilor complexului nuclear, pe malul Niprului, şi de punerea lui în pericol.

Urmele bombardamentelor de la Zaporojie se văd din satelit

Compania de imagini satelitare Maxar a publicat luni pe contul de Twitter câteva imagini din satelit în care se văd urmele luptelor duse în proximitatea centralei nucleare Zaporojie. 

În Una dinn aceste imagini se văd două găuri în acoperișul unei clădiri aflate în imediata apropiere a reactoarelor nucleare.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru bombardarea centralei Zaporojie, aflată sub controul forțelor ruse.

(Textul a fost updatat și completat cu imaginile publicate de compania Maxar.)

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce argumente ar putea folosi Trump ca să îl convingă pe Putin să oprească războiul. Expert: E imposibilă o pace în 24 de ore

„Rachetă balistică venind dinspre nord!”. Explozii puternice în Kiev, după un atac rusesc masiv. Cel puțin un mort și mai mulți răniți

Marea Britanie ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a-i instrui pe soldaţii ucraineni, sugerează ministrul apărării

Nuclearelectrica a semnat un contract de 1,9 miliarde euro pentru retehnologizarea reactorului 1 al centralei nucleare Cernavodă

Partenerii noștri