Live

Statele Unite avertizează Rusia să nu se atingă de tehnologia nucleară americană de la centrala Zaporojie

Data publicării:
Centrala nucleară Zaporojie. Foto: Profimedia Images

Statele Unite dețin tehnologie nucleară sensibilă la cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie, și avertizează Rusia să nu se atingă de ea, relatează CNN.

Potrivit unei scrisori trimise luna trecută de Departamentul american de Energiei companiei rusești de stat Rosatom, directorul Biroului pentru Politică de Neproliferare al Departamentului Energiei, Andrea Ferkile, i-a transmis directorului general al Rosatom că centrala Zaporojie „conține date nucleare tehnice de origine americană”.

Ferkile a subliniat că bunurile, partea de software și tehnologia se supun reglementărilor de export ale SUA și nu pot fi utilizate într-un mod ce subminează interesele naționale de securitate ale Statelor Unite.

Avertismentul Departamentului Energiei vine în contextul în care forțele ruse dețin controlul asupra centralei situate într-o zonă ocupată imediat după declanșarea invaziei din februarie anul trecut. De asemenea, centrala a fost deconectată în repetate rânduri de la rețeaua energetică a Ucrainei, din cauza bombardamentelor rusești intense din zonă.

Deși centrala Zaporojie este operată de angajați ucraineni, compania rusă Rosatom este cea care o controlează, arată sursa citată. Departamentul american al Energiei precizează că este ilegal ca orice cetățean rus sau entitate din Rusia să manipuleze tehnologia americană.

„În conformitate cu legislația Statelor Unite, este ilegal ca persoanele neautorizate, inclusiv, dar fără a se limita la, cetățenii ruși și entitățile ruse, cum ar fi Rosatom și filialele sale, să acceseze, să intre în posesia, să controleze în mod conștient și intenționat, să exporte, să stocheze, să confiște, să revizuiască, să reexporte, să expedieze, să transfere, să copieze, să manevreze astfel de tehnologie sau date tehnice, să-i autorizeze pe alții să procedeze la fel, fără ca astfel de entități rusești să devină destinatari autorizați de către Secretarul Departamentului de Energie SUA”, se arată în textul scrisorii.

O altă scrisoare trimisă de Andrea Ferkile către inspectorul general al Departamentului Energiei, din 24 octombrie 2022, arată că departamentul „nu are nicio înregistrare a vreunei autorizații actuale de a transfera această tehnologie și date tehnice oricărui cetățean sau entități din Rusia”.

Biroul pentru Energie Nucleară al Departamentului american făcea public sprijinul SUA pentru centrala Zaporojie în urmă cu doi ani, în iunie 2021, când anunța că „Statele Unite au contribuit la implementarea de noi proceduri și operațiuni de întreținere la reactor, care ar trebui, în cele din urmă, să consolideze securitatea energetică în Ucraina”.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Teroriștii Hamas anunță că vor armistițiu în Fâșia Gaza și îi cer ajutorul lui Donald Trump

România are numai avantaje în piața de energie electrică, dar nu profită de ele: „Este o ruptură între stat și firme”

Un adolescent din Rusia a fost arestat pentru sabotaj în favoarea Ucrainei

Trump promite „o armată puternică” și sfârșitul războaielor: „Trebuie să regăsim o ţară mare”

Partenerii noștri