Live

Statele Unite au dat înapoi Yemenului 77 de antichităţi furate

Data publicării:
Artefact descoperit în sudul Arabiei de arheologul american Wendell Philips. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Statele Unite au restituit Yemenului 77 de antichităţi furate, au anunţat, marţi, autorităţile americane, precizând că artefactele vor fi găzduite „temporar” într-un muzeu din Washington, în conformitate cu termenii unui acord semnat cu guvernul yemenit.

Lista include „64 de capete sculptate în piatră, 11 pagini manuscrise din Coran, un bol gravat din bronz şi o stelă funerară din perioada regatului Ma'in, care ocupa zonele înalte din nord-vestul Yemenului, datând din secolul I î.e.n.”, se arată într-un comunicat al procurorului federal, Breon Peace, relatează AFP, citat de Agerpres.

Anunţul a fost făcut în comun de Procuratura SUA, Departamentul pentru Securitate Internă, Departamentul de Stat şi Institutul Smithsonian, care include aproape 20 de muzee din Statele Unite.

De mai mulţi ani, procuratura statului New York desfăşoară o amplă campanie de retrocedare a antichităţilor jefuite din întreaga lume care au ajuns în muzeele şi galeriile din metropola americană: între 2020 şi 2021, cel puţin 700 de obiecte au fost restituite unui număr de 14 ţări, printre care Cambodgia, India, Pakistan, Egipt, Irak, Grecia şi Italia.

Potrivit declaraţiei procurorului Peace, cele 64 de capete sculptate în piatră fuseseră confiscate în Statele Unite în cadrul unui proces din 2012, în timpul căruia un traficant de antichităţi pe nume Mousa Khouli, cunoscut şi sub numele de „Morris” Khouli, şi-a recunoscut vinovăţia.

Antichităţile, în principal egiptene, au fost importate în SUA din Dubai cu documente false.

Ambasadorul yemenit în Statele Unite, citat în declaraţie, şi-a exprimat „profunda recunoştinţă” faţă de guvernul american.

„De asemenea, îmi exprim profunda mea recunoştinţă faţă de Muzeul Naţional de Artă Asiatică din cadrul Smithsonian pentru că a fost de acord să păstreze temporar aceste antichităţi până când ele vor fi repatriate complet în Yemen, în viitor”, a adăugat ambasadorul Mohammed Al-Hadhrami.

Guvernul yemenit şi acest muzeu din Washington au încheiat un acord de păstrare a obiectelor timp de doi ani, „cu opţiunea de a-l reînnoi la cererea Yemenului”.

Yemenul este devastat de mai bine de opt ani de un război civil care a făcut până în prezent sute de mii de morţi şi care a aruncat cea mai săracă ţară din Peninsula Arabică într-una dintre cele mai grave tragedii umanitare din lume.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cine a fost Doamna Chenet-aa: Misterul de 3.000 de ani al „mumiei sigilate” a fost deslușit cu ajutorul unor imagini 3D

SUA şi Marea Britanie au lansat atacuri asupra capitalei Yemenului, Sanaa, şi în alte zone

Cum ajută Rusia rebelii Houthi din Yemen să atace nave comerciale occidentale (WSJ)

Fără lichide la muzeu: Galeria Națională din Londra: „Din păcate, suntem obligați să luăm măsuri pentru a ne proteja colecția”

Partenerii noștri