Live

Spioana lui Vladimir Putin, încarcerată în SUA pentru spionaj, a fost eliberată

Data publicării:

Maria Butina, o rusoaică ce a fost condamnată în SUA pentru a fi încercat să se infiltreze în medii politice americane, a fost eliberată vineri din închisoare, a anunţat administraţia penitenciară a SUA, transmite AFP.

Tânăra rusoaică în vârstă de 30 de ani a fost arestată în iulie 2018 şi în aprilie anul acesta a primit o condamnare de 18 luni de închisoare cu executare, după ce a fost acuzată de ''complot'' în vederea ''promovării intereselor Rusiei''.

Maria Butina este primul cetăţean rus a cărui vinovăţie a fost recunoscută de investigaţiile privind ingerinţa Rusiei în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA.

În timpul vizitelor în Statele Unite, ea s-a întâlnit din 2015 cu responsabili ai National Rifle Association (NRA), cel mai mare lobby american de arme, apropiat partidului republican al preşedintelui Donald Trump.

Potrivit acuzării, Maria Butina a lucrat sub conducerea lui Aleksandr Torşin, politician şi bancher apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin, vizat de sancţiuni americane.

După arestare, ea a cooperat cu justiţia americană şi şi-a recunoscut vina de a fi acţionat ca agentă a unei ţări străine fără a fi notificat oficial guvernul american, un cap de acuzare descris de acuzare drept 'spionaj light', ceea ce i-a adus în final o pedeapsă mai redusă.

În schimb, diplomaţia rusă a criticat acuzaţiile 'montate piesă cu piesă' şi condamnarea 'motivată politic' împotriva Mariei Butina.

Odată eliberată din închisoare, ea va pleca imediat în Rusia.

Maria Butina - legătura cu Vladimir Putin

În cadrul unor vizite în Statele Unite, ea s-a întâlnit, încă din 2015, cu reprezentanţi ai National Rifle Association (NRA), cel mai mare lobby american de arme, apropiat Partidului Republican.

Potrivit acuzării, ea lucra sub conducerea lui Aleksandr Torşin, un oficial politic şi bancher apropiat preşedintelui Vladimir Putin şi care este vizat de sancţiuni americane din aprilie.

Justiţia americană a apreciat că, în pofida absenţei unor legături între acuzată şi serviciile de informaţii ruse, ea făcea parte dintr-un complot al Kremlinului vizând să se infiltreze şi să perturbe sistemul politic american, şi anume în timpul alegerilor din 2016, în care Trump a obţinut o victorie.

Însă cazul său nu părea legat de ancheta complexă a procurorului Robert Mueller cu privire la amestecul rus. Raportul procurorului a conchis că nu a existat o înţelegere între membri ai echipei de campanie a lui Trump şi Rusia, în pofida unor numeroase contacte.

Redactare G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”V-am atins mașina?” O doamnă care a mers la el plângând, în parcarea unui supermarket, l-a lăsat ”mască”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a plătit „un preț uluitor pentru nebunia imperială a lui Putin”. Lloyd Austin: Nu a atins niciun obiectiv strategic în Ucraina

Israelul și Vaticanul sunt implicate într-un scandal de piraterie informatică. Mâna dreaptă a lui Putin este pe lista țintelor

Un cuplu de israelieni, arestat pentru spionaj în beneficiul Iranului. Cei doi plănuiau să asasineze un important om de știință

Cine este Serghei Kirienko, omul lui Putin despre care se presupune că ține legătura cu Elon Musk

Partenerii noștri