Live

Spania susţine că interzicerea cerealelor ucrainene de unele state UE este ilegală: „Pentru solidaritate trebuie să existe unitate”

Data publicării:
Ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Puchades, a declarat luni că interzicerea unilaterală a importurilor de cereale ucrainene de către orice stat membru UE pare ilegală. FOTO: Profimedia Images

Ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Puchades, a declarat luni că interzicerea unilaterală a importurilor de cereale ucrainene de către orice stat membru UE pare ilegală, în timp ce Franţa susţine că miza este solidaritatea europeană, transmite Reuters.

Vorbind înaintea planificatei întâlniri a miniştrilor Agriculturii din UE, Luis Puchades a afirmat: „Este de competenţa Comisiei Europene să judece dacă vreun stat membru UE a încălcat vreo reglementare”.

În mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie a expirat pe 15 septembrie.

Însă, Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat vineri că vor păstra propriile lor restricţii cu privire la importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisiei. Autorităţile de la Varşovia, Bratislava şi Budapesta susţin că acţionează în interesele economiilor lor şi că aceste decizii sunt destinate să protejeze fermierii lor de afluxul de produse ucrainene.

Ucraina a devenit complet dependentă de rutele alternative din UE

Ucraina a devenit complet dependentă de rutele alternative din UE, numite „coridoare de solidaritate”, pentru exporturile sale de cereale, după ce Rusia a abandonat în iulie acordul internaţional care permitea transportarea în siguranţă a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră

Aproximativ 60% din cerealele ucrainene au fost tranzitate prin rutele alternative din UE, în timp ce 40% încă puteau fi transportate prin porturile de la Marea Neagră până în iulie. România a devenit principala rută pentru mai mult de 60% din cerealele ucrainene transportate pe cale terestră, iar luni premierul Marcel Ciolacu a declarat că interdicţia ar putea fi extinsă dacă cresc cererile de import.

Ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau, a criticat deciziile, spunând că ele pun în discuţie solidaritatea europeană.

„Pentru solidaritate trebuie să existe unitate... Trebuie să păstrăm cele două elemente, altfel proiectul european este în pericol. Piaţa unică este un element fundamental”, a declarat Fesneau.

El a adăugat că miniştrii UE lucrează la o propunere pentru o exceptare nuanţată de la reglementările privind terenurile necultivate, în loc de suspendare, ceea ce ar putea ajuta la atenuarea presiunilor asupra fermierilor.

„Nu putem spune în acelaşi timp că aven nevoie de zone pentru a produce biomasă, pentru a produce energie, pentru a produce biomateriale, pentru a asigura aprovizionarea noastră cu alimente şi să păstrăm în forma actuală Politica Agricolă Comună (PAC), care a fost decisă înaintea războiului din Ucraina şi parţial chiar înaintea pandemiei”, a explicat Fesneau.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Statele UE trebuie să aplice mandatul de arestare al CPI împotriva lui Netanyahu, avertizează Borrell. „Nu e nimic antisemit”

Țara care a donat Ucrainei cele mai multe tancuri Leopard 2

POLITICO: România a fost considerată mult timp un aliat de încredere al NATO. Acest lucru s-ar putea schimba acum

Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la securitatea Uniunii Europene

Partenerii noștri