Live

Sondaj: Unitatea europenilor ar putea începe să se clatine în fața efectelor invaziei rusești

Data actualizării: Data publicării:
Orașele din estul Ucrainei sunt rase de pe fața pământului de bombardamentele ruse. Foto: Profimedia

Unitatea europenilor în ce privește războiul din Ucraina ar putea să fie periclitată în condițiile în care atenția publicului trece de la situația de pe front la îngrijorări cu privire la costurile vieții de zi cu zi, scrie The Guardian.

Un sondaj recent sugerează un clivaj nou printre cetățenii europeni – între cei care-și doresc o încheiere rapidă a conflictului, în condițiile în care le este afectată calitatea vieții și între cei care își doresc să vadă Rusia pedepsită.

Sondajul, realizat în nouă state-membre ale Uniunii Europene – Finlanda, Franța, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, România, Spania și Suedia plus Regatul Unit, arată că susținerea pentru Ucraina rămâne la cote ridicate, însă că preocupările legate de război au început să se schimbe, oamenii fiind mai interesați, acum, de consecințele mai largi ale conflictului.

„Europenii l-au surprins pe Putin – și pe ei înșiși – prin unitatea lor de până acum, însă stresul cel mai mare va veni de-acum încolo”, este de părere Mark Leonard, unul dintre co-autorii raportului Consiliului European pentru Relații Externe.

Expertul mai spune că abilitatea guvernelor de a menține sprijinul popular ridicat pentru măsuri cu efecte potențial dăunătoare este crucial și a avertizat că clivajul dintre tabăra care vrea pace și cea care vrea „dreptate” ar putea să fie extrem de dăunător societăților europene.

Sondajul a arătat că în ciuda unui sprijin larg printre cetățenii europeni pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană și pentru politicile Occidentului de a rupe relațiile cu Rusia, mulți votanți din Europa vor ca războiul din Ucraina să se termine cât mai repede cu putință, chiar dacă asta ar însemna că Ucraina pierde teritorii.

Această perspectivă nu este reflectată și în politicile guvernelor, mai spun autorii, care îi avertizează pe liderii europeni să nu ia „poziții maximaliste” în ce privește războiul și să rămână duri cu Rusia, dar atenți la pericolele escaladării.

Războiul din Ucraina a împărțit europenii în trei tabere

Sondajul, realizat între 28 aprilie și 11 mai, a descoperit că cetățenii europeni susțin în proporție covârșitoare Ucraina – 73% dintre cei intervievați, în cele 10 țări, spun că Rusia este de vină pentru război.

Peste 80% în Polonia, Suedia, Marea Britanie (83%) și Finlanda (90%) spun că Rusia este vinovată, în timp ce în țări precum Italia (56%), Franța (62%) și Germania (66%) există majorități consistente care susțin acest lucru

Există de asemenea un sprijin larg pentru ruperea relațiilor cu Rusia. Majorități din cele 10 țări spun că guvernele lor ar trebui să taie relațiile economice, culturale și diplomatice cu Rusia.

În mod similar, 58% dintre cetățenii tuturor celor 10 țări, 77% în Finlanda, vor ca Uniunea Europeană să-și reducă dependența de importurile energetice rusești, chiar și dacă acest lucru ar periclita obiectivele climatice ale blocului, fapt ce sugerează susținerea pentru o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei.

Totuși datele arată un clivaj concret între europenii care vor pacea cât mai curând (35% în toate țările) și cei care vor dreptate – definită ca restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei și tragerea Rusiei la răspundere.

Un al treilea grup de populație, împărtășește sentimentul anti-rus al susținătorilor integrității Ucrainei, însă și teama de escaladare a taberei care cere pace cu orice preț. Acest grup reprezintă în jur de 20%.

Tabăra celor care vor pacea, ai cărei susținători spun că Ucraina va fi într-o situație mai proastă după război decât Rusia, este cea mai numeroasă în Italia (52%, în timp ce Polonia are cei mai mulți susținători ai pedepsirii Rusiei (41%).

Întrebați ce îi îngrijorează cel mai mult despre război, cetățenii din Germania, Italia și Franța au dat ca răspuns costurile de trai și prețurile la energie, în timp ce cei din Suedia, UK sau Polonia au fost mai îngrijorați de posibilitatea unui război nuclear.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Harta digitală a episoadelor de canibalism din Holodomor a fost creată în Ucraina. „Foametea ca instrument deliberat de cucerire”

Rusia este probabil în spatele otrăvirii fostului președinte ucrainean Iușcenko, arată documente declasificate ale serviciilor SUA

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru românii care intenţionează să meargă în Italia

Cum a devenit Ucraina un proxy pentru războiul puterilor din Asia

Partenerii noștri