Soluții găsite de marile orașe ale lumii în lupta împotriva șobolanilor: Newyorkezii și-au dresat câinii să vâneze rozătoare
Soarecii și sobolanii sunt o problemă pentru așezările oamenilor de când acestea au apărut. Metode de a scăpa de ei sunt multe, precum capcane, otravă și chiar pisici. Dar șobolanii sunt deștepți și învață să nu cadă în curse. În plus, se înmulțesc foarte repede. Așa că singura soluție potrivită de a scăpa de ei este de a face orașele mai curate, adică mai puțin atractive pentru rozătoare.
Donald Trump a deschis Bursa de Valori din New York
Catedrala Notre Dame din Paris, afectată de incendiul devastator, își redeschide porțile după 5 ani. Cât a costat restaurarea
Violențe la Paris. Protestatari ieșiți în stradă împotriva unei gale pro-Israel s-au bătut cu forțele de ordine
Un vlogger a demascat mai mulți români care păcăleau turiștii cu jocul „alba-neagra” la Turnul Eiffel
Modă și sport la Paris. Vedete și modele au defilat într-o paradă dedicată Jocurilor Olimpice
Panică în Paris după ce o persoană a amenințat că va arunca în aer consulatul iranian
Zeci de căprioare moarte și cadavrele altor animale sălbatice au fost găsite pe un câmp
Explozii în Manhattan
Primul transplant de ochi din istorie
Paris dă anual 1,6 milioane de euro pe lupta cu șobolanii
Paris este unul dintre cele mai frumoase și vizitate din lume. Milioane de oameni vin din toată lumea să facă Arcul de Triumf, Turnul Eiffel și Luvru. Dar pe la picioarele tuturor sunt și milioane de rozătoare, care numesc casă parcurile, conductele, canalele și tunelurile capitalei franceze.
Se estimează că sunt doi șobolani pentru fiecare parizian. Din 2017, metropola are anual un buget de 1,6 milioane de euro pentru combaterea rozătoarelor. Pe scurt, totul se leagă de curățenie. Din acești bani sunt puse capcane și sunt schimbate pubelele și coșurile de gunoi din oraș cu unele în care nu pot să intre dăunătorii. De asemenea, oamenii din parcuri sunt îndemnați să nu mai arunce mâncare pe jos.
-Avem problema asta deoarece oamenii îi hrănesc. Nu că vor să-i hrănească, vor să hrănească păsări și pisici, dar rozătoarele sunt cele care profită.
New York are un șobolan la fiecare patru newyorkezi
New York este o altă metropolă care are o problemă la fel de mare cu șobolanii. O legendă urbană spună că sunt cinci ori mai multe rozătoare decât oameni, dar în realitate e un șobolan la fiecare patru newyorkezi.
Totuși, asta înseamnă peste 2 milioane de exemplare. Iar în perioada de lockdown, numărul lor a crescut. Și în lipsa oamenilor, animalele au devenit mai curajoase.
Michael Parsons - cercetător: Pentru fiecare șobolan pe care îl vezi, mai pot fi zeci sau sute pe care nu îi vezi. Și când începi să vezi șobolani ziua, pentru că șobolanii sunt animale nocturne, atunci îți dai seama că problema este scăpată de sub control.
Pe lângă otrăvuri și capcane, în New York se încearcă și metode mai puțin obișnuite. De exemplu, se aruncă gheață carbonică, adică dioxid de carbon în stare solidă, în cuiburi, ca să asfixieze animalele. De asemenea, există un grup de newyorkezi care și-au dresat câinii să vâneze șobolani.
-Este distractiv pentru noi. Este distractiv pentru câini. Iar câinii fac ceea ce sunt programați genetic să facă. Adică să vâneze paraziți.
În Chicago au fost eliberate 1.000 de feline pe străzi
Și în Chicago, alt oraș mare american invadat de șobolani, a ales să le aducă un prădător natural. Dar nu câini, ci pisici. Un adăpost de animale a eliberat 1.000 de feline pe străzi ca să atace rozătoarele și să le sperie.
-Când au început să patruleze prin cartier, am văzut o reducere mare a numărului de șobolani. Se crede greșit că pisicile mănâncă șobolanii. Nu-i mănâncă, doar îi vânează ca sport. Iar mirosul lor ține șobolanii departe de întreg cartierul.
Uciderea șobolanilor poate fi o muncă de Sisif, deoarece se înmulțesc foarte repede. Soluția este ca rozătoarele să nu mai fie tentate de orașe.
-Șobolanii se reproduc foarte repede. O singură pereche are între 8 și 12 pui la fiecare 8 săptămâni. Iar acești pui pot avea proprii pui după doar 5 săptâmâni. Așa că, atât timp cât au acces la mâncare, populațiile de șobolani își vor reveni după orice atac. Singurul atac pe care nu îl pot îndura este salubritatea îmbunătățită.
Unii activiști pentru drepturile animalelor spun că oamenii și șobolanii ar trebui să găsească o cale să coexiste, deoarece se luptă de mii de ani și nimeni nu pare să dea lovitura decisivă.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News