Live

Live Text Tensiunile dintre grupul Wagner și Ministerul rus al Apărării, cauza pentru stagnarea forțelor ruse în Bahmut, transmit britanicii

Data actualizării: Data publicării:
Situația s-a stabilizat la Bahmut, în ciuda ofenisvei trupelor lui Putin, spune comandantul suprem al forțelor armate ucrainene. Foto: Profimedia Images

16 persoane au fost ucise și alte zeci rănite, în urma bombardamentelor rusești asupra mai multor regiuni din Ucraina, în această săptămână, anunță autoritățile ucrainene, potrivit Sky News. Președintele Volodimir Zelenski face un apel partenerilor și susține că armata ucraineană are nevoie de armament pentru a începe următoarea contraofensivă. Între timp, Bahmut rămâne cel mai fierbinte punct al frontului din Ucraina, spune comandantul suprem al forțelor armate ucrainene, însă, după presiunea enormă a ofensivei rusești, din ultimele luni, situația a început să se stabilizeze. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, tensiunile dintre grupul Wagner și Ministerul rus al Apărării ar putea fi cauza pentru stagnarea forțelor ruse în Bahmut.

Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 22:40 Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care va fi adoptat în următoarele două săptămâni, a anunțat sâmbătă premierul polonez Mateusz Morawiecki relatează Kyiv Independent, potrivit The Guardian.

Rusia își mută din armele nucleare tactice în Belarus, anunță Vladimir Putin

ACTUALIZARE 20:15 Rusia va staționa staţiona arme nucleare tactice în Belarus, a anunțat sâmbătă preşedintele Vladimir Putin, citat de agenţia TASS, preluată de Reuters.

O astfel de măsură nu ar încălca acordurile de neproliferare nucleară, a spus Putin, notând că Statele Unite au desfăşurat arme nucleare pe teritoriul unor aliaţi europeni, potrivit Agerpres.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ridicat de mult timp problema staţionării de arme nucleare tactice în Belarus, a adăugat Putin. „Am convenit cu Lukaşenko că vom amplasa arme nucleare tactice în Belarus fără încălcarea regimului de neproliferare”, a mai spus preşedintele rus, citat de TASS.

Citește continuarea AICI

Putin şi Erdogan au discutat despre acordul privind exportul cerealelor prin Marea Neagră

ACTUALIZARE 19:45 Preşedintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au purtat sâmbătă o convorbire telefonică în care au discutat despre acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră și normalizarea relațiilor dintre Turcia și Siria, a informat sâmbătă Kremlinul, potrivit Agerpres.

Erdogan i-a mulţumit lui Putin pentru „atitudinea pozitivă” faţă de prelungirea acordului de export al cerealelor prin Marea Neagră şi şi-a arătat "înţelegerea faţă de poziţia de principiu a părţii ruse faţă de aplicarea integrală a părţii a doua a acordului, de înlăturare a barierelor pentru produsele agricole ruseşti", afirmă comunicatul Kremlinului.
Rusia a pus luni condiţii pentru a accepta o nouă prelungire a acordului care permite exportul cerealelor printr-un coridor securizat din porturile ucrainene la Marea Neagră, iar Putin a spus că Moscova ar putea trimite cereale gratuit în ţări africane dacă aceste condiţii nu sunt îndeplinite.

Citește continuarea AICI

Medvedev cere o interdicție privind obținerea de câștiguri în Rusia, de către „agenții străini”

ACTUALIZARE 16:20 Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a susţinut sâmbătă că parlamentul de la Moscova ar trebui să adopte o lege care să interzică oricărei persoane din categoria „agenţilor străini” să câştige bani în Rusia, transmite DPA, potrivit Agerpres. 

Medvedev, care a fost şi prim-ministru, încă are o mare influenţă mare în Rusia, el fiind în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate Naţională. Controversata lege privind „agenţii străini” vizează indivizi, media şi organizaţii neguvernamentale active în Rusia care nu sunt loiale liniei partidului de guvernământ.

Anterior în această lună, Rusia a adăugat organizaţia ecologistă World Wildlife Fund (WWF) pe lista „agenţilor străini”. Pentru a include o persoană în categoria „agenţilor străini”, autorităţile ruse nu trebuie să demonstreze că persoana în cauză a primit bani din străinătate, fiind suficient să se presupună că ea se află sub „influenţă străină”.

Lista „agenţilor străini” elaborată de Ministerului Justiţiei rus cuprinde în prezent peste 160 de organizaţii şi 250 de persoane, multe dintre acestea fiind adăugate după începerea războiului din Ucraina. La 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova a susţinut constant că desfăşoară o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Mii de pușcăriași se întorc în Rusia după ce și-au încheiat contractul cu grupul Wagner, anunță Prigojin

ACTUALIZARE 15:20 Fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat sâmbătă că peste 5.000 de pușcăriași și-au încheiat contractul cu organizația și au fost grațiați după ce au servit în forțele ruse timp de șase luni, relatează CNN.

„În acest moment, peste 5.000 de oameni și-au încheiat contractul cu PMC Wagner și au fost grațiați”, a spus Prigojin într-un mesaj audio publicat pe canalul său Telegram. „Procentul de persoane care au recidivat în cursul lunii este de 0,31, adică de 10-20 de ori mai mic decât cifrele standard înainte de operațiunea specială”, a mai spus el.

Armata privată a lui Prigojin s-a bazat în mare măsură pe recrutarea condamnaților din închisorile rusești, cu promisiunea unei grațieri gratuite și a unei compensații bănești dacă supraviețuiau șase luni pe câmpul de luptă. Grupul a încetat acum să mai recruteze din închisori. Săptămâna trecută, grupul transmitea că recrutează încă 30.000 de luptători și și-a concentrat eforturile pe cluburi sportive și săli de sport.

Citește continuarea AICI

Ministerul britanic al Apărării: Tensiunile dintre Prigojin și Șoigu sunt de vină pentru stagnarea ofensivei ruse la Bahmut

ACTUALIZARE 14:30 Ministerul Apărării al Regatului Unit a transmis că atacurile Rusiei asupra orașului Bahmut stagnează „într-o mare măsură”, iar acest lucru se întâmplă și din cauza „tensiunilor dintre ministerul rus al Apărării și grupul Wagner, ambii având trupe în acest sector”, relatează The Guardian.

Totodată, autoritățile britanice au comunicat că armata rusă și-a mutat probabil atenția către orașul Avdiivka, din regiunea Donețk, la sud de Bahmut, și spre Kremina-Svatove din nord, „zone în care Rusia aspiră doar să-și stabilizeze prima linie”.

Acest lucru sugerează o revenire generală la un sistem operațional mai defensiv, în urma rezultatelor neconcludente ale Rusiei de a conduce o ofensivă generală din ianuarie 2023, mai susține Ministerul britanic al Apărării.

Zelenski: „Așteptăm muniție de la partenerii noștri”

ACTUALIZARE 13:55 Ucraina nu poate începe următoarea contraofensivă din cauza lipsei de arme, inclusiv de echipamente grele și avioane de luptă, spune președintele Volodimir Zelenski, potrivit Sky News.

„Nu putem să trimitem (trupele noastre) în astfel de condiții”, a declarat el pentru ziarul japonez Yomiuri Shimbun. „Așteptăm muniție de la partenerii noștri”, a adăugat el.

 Zelenski a spus că situația din estul Ucrainei este „nu bună” din cauza „lipsei de muniție”, deoarece forțele Moscovei trag de trei ori numărul de obuze pe care trupele ucrainene le au în fiecare zi.

16 persoane au fost ucise în urma bombardamentelor rusești asupra opt regiuni din Ucraina

ACTUALIZARE 13:30 16 civili au fost uciși și 59 de persoane au fost rănite în urma bombardamentelor rusești asupra opt regiuni ale Ucrainei, potrivit Forțelor de Apărare ale Ucrainei, relatează CNN.

Potrivit autorităților, „119 de locații au fost bombardate cu diverse arme, inclusiv mortiere, tancuri, artilerie, sisteme de lansare multiplă de rachete, sistem de rachete de apărare antiaeriană S-300, UAV-uri Lancet și rachete de croazieră Onyx”.

Borrell: Parteneriatul Chinei cu Rusia are limite

ACTUALIZARE 11:15 Parteneriatul dintre China și Rusia are limite, în ciuda retoricii conducerilor celor două state, spune șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Declarația sa se referă la "parteneriatul fără limite" anunțat de cele două țări înainte de invazia rușilor în Ucraina, anul trecut.

"Această prietenie fără limită are totuși unele limite", a spus Borrell.

Acesta a declarat că Europa va încerca să convingă China să pună presiune pe Rusia pentru a înceta războiul din Ucraina.

"China nu a depășit nicio linie roșie din punctul nostru de vedere".

Borell se numără printre politicienii europeni care a anunțat că va vizita China în încercarea de a convinge Beijingul să-și folosească influența asupra Moscovei pentru stabilirea păcii în Ucraina.

Alte vizite au fost anunțate de președintele Franței, Emmanuel Macron și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Comandantul suprem al forțelor armate ucrainene: Am stabilizat situația la Bahmut

După avansurile rușilor în Bahmut, oraș pe care încearcă fără succes să îl captureze de luni de zile, situația a început să se stabilizeze, a declarat Valerii Zalujnii, comandantul suprem al forțelor armate ucrainene, scrie BBC.

Pe front, "cele mai grele lupte sunt la Bahmut, dar, datorită eforturilor extraordinare ale forțelor de apărare, am reușit să stabilizăm situația", a scris Valerii Zalujnii, pe Facebook.

Declarația sa se înscrie într-o serie de semnale pozitive ale autorităților ucrainene cu privire la apărarea orașului Bahmut, o localitate despre care analiștii militari spun că nu are o semnificație strategică importantă, dar care a căpătat o valoare simbolică imensă în ultimele luni.

Comandantul forţelor terestre ale ţării, Oleksandr Syrsky, a declarat joi că trupele ruse, care caută cu disperare o victorie de imagine, sunt "epuizate" lângă Bahmut.

Syrsky a adăugat că, deşi Rusia nu a renunţat la speranţa de a lua Bahmutul, ea îşi pierde puterea prin pierderea semnificativă de vieți omenești și de echipamente.

"Vom profita foarte curând de această oportunitate, la fel ca la Kiev, Harkov, Balakliya şi Kupiansk", a spus comandantul făcând referire la contraofensivele ucrainene încununate cu succes în 2022.

Ministerul britanic al Apărării estima miercuri că o contraofensivă ucraineană va elibera căile de acces către oraș și va permite furnizarea de întăriri și echipamente ceea ce va zădărnici și mai mult eforturile făcute de ruși până acum.

Costurile umane ale bătăliei pentru Bahmut

Aproximativ 70.000 de oameni locuiau în Bahmut înainte de invazie. În prezent, aproximativ 10.000 de civili au mai rămas fie în oraș, fie în apropiere. Majoritatea sunt bătrâni sau persoane cu dizabilități, care nu au putut să fugă, scrie The Guardian, citând Crucea Roșie.

Civilii trăiesc în "condiții extrem de dificile". Cei rămași chiar în orașul asediat "își petrec zilele în adăposturi, sub bombardamente intense", a declarat Umar Khan, șeful Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Volodimir Zelenski: "Ucraina nu va ierta decesele. Teroriştii ruşi vor fi înfrânţi"

Președintele Volodimir Zelenski a lăudat, vineri seară, curajul soldaților ucraineni, adăugând că victimele războiului nu vor fi uitate, iar "teroriștii ruși" vor fi înfrânți.

"Fiecare poziţie a teroriştilor care este distrusă înseamnă vieți salvate pentru oamenii noștri. Mulţumesc personalului Forţelor Armate şi Serviciului de Securitate, tuturor celor care sunt implicaţi în îndeplinirea acestei misiuni. (...) Inamicul trebuie să ştie că Ucraina nu va ierta delictele împotriva poporului nostru, nu va ierta aceste decese şi toate rănile. Teroriştii ruşi vor fi înfrânţi", a spus Zelenski.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce fac „eroii” lui Putin când se întorc de pe frontul din Ucraina. Val de violențe în Rusia, provocat de deținuții care recidivează

Război în Ucraina: vești proaste pentru Kiev, oriunde s-ar uita pe linia frontului. Dar și Rusia este sub presiune

„O altă încercare nereușită a inamicului”. Ucrainenii au distrus cu o dronă un steag plantat de „sabotori” ruși în regiunea Cernihiv

Cercetătorii au descoperit cauza fenomenului misterios al craterelor explozive din Siberia. „Un semn terifiant că Arctica se schimbă”

Partenerii noștri