Live

Sistemul complex cu care Israelul se apără de rachetele inamice. Cum funcționează „Cupola de Fier”, „Praștia lui David” și „Săgeata”

Data publicării:
Interceptorii Iron Dome produc o explozie în aer în momentul în care își întâlnesc ținta Foto: Profimedia

Israelul și-a folosit din nou sistemul elaborat de apărare antiaeriană pentru a contracara sutele de rachete și drone lansate de Iran marți seara. Diferitele elemente ale sistemului sunt folosite pentru a face față diferitelor amenințări. Sistemul a fost desfășurat în ultimele luni și împotriva atacurilor Hamas din Gaza, ale Hezbollah din Liban și ale rebelilor Houthi din Yemen, relatează BBC.

Israelul are mai multe sisteme de apărare aeriană, iar fiecare dintre ele a fost proiectat pentru a intercepta rachete care sosesc la diferite altitudini și de la diferite distanțe.

„Cupola de Fier” sau „Iron Dome”, cel mai cunoscut dintre scuturile antirachetă ale Israelului, este conceput pentru a intercepta rachete cu rază scurtă de acțiune, precum și obuze și tiruri de mortiere, la distanțe cuprinse între 4 km și 70 km de locul în care au fost lansate.

„Praștia lui David” este un sistem menit să distrugă rachete cu rază mai mare de acțiune, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază medie sau lungă de acțiune de la o distanță de până la 300 km.

Sistemele „Săgeata 2” și „Săgeata 3” apără Israelul împotriva rachetelor balistice cu rază medie și lungă de acțiune, atunci când acestea sunt lansate de la o distanță de până la 2.400 km.

Se crede că Israelul și-a folosit toate sistemele de apărare antirachetă pentru a contracara ultimul atac al Iranului, care a implicat aproximativ 180 de rachete, dintre care unele au lovit teritoriul israelian.

Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran a declarat că 90% dintre proiectilele sale și-au atins țintele. Israelul a spus, pe de altă parte că majoritatea au fost interceptate.

Este al doilea atac al Iranului în acest an, după ce a mai lansat sute de rachete și drone în Israel în aprilie.

Cum funcționează Iron Dome

„Cupola de Fier” a devenit cel mai testat sistem de apărare antiaeriană din lume, din cauza numărului de rachete lansate în ultimii ani în Israel de către Hamas și alte grupuri militante din Gaza și de gruparea Hezbollah din Liban. Există baterii Iron Dome amplasate peste tot în Israel. Fiecare baterie are trei sau patru lansatoare, fiecare la rândul său conținând 20 de rachete interceptoare.

Iron Dome detectează și urmărește prin radar rachetele care intră în spațiul aerian și calculează care dintre ele ar putea cădea în zonele populate. Apoi lansează interceptori asupra acestor rachete, în timp ce celelalte sunt lăsate să cadă la pământ.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) susțin că Iron Dome distruge 90% din rachetele pe care le vizează. Se crede că rachetele sale interceptoare „Tamir” costă aproximativ 50.000 de dolari fiecare.

Sistemul a fost dezvoltat după războiul din 2006 dintre Israel și Hezbollah. Gruparea armată din Liban a tras atunci aproape 4.000 de rachete asupra Israelului, provocând pagube uriașe și omorând zeci de oameni.

Cum funcționează „Praștia lui David”

Sistemul „Praștia lui David”, numit în ebraică „Bagheta magică”, poate intercepta rachete la o distanță de până la 300 km. Dezvoltat în comun de Rafael Advanced Defense Systems din Israel și Raytheon din SUA, a început să funcționeze în 2017.

Interceptoarele sale „Stunner” sunt concepute pentru a doborî rachete balistice cu rază scurtă, rază medie și rază lungă de acțiune la altitudini joase. La fel ca Iron Dome, „Praștia lui David” vizează doar rachete care amenință zonele populate.

Atât „Praștia lui David”, cât și Iron Dome sunt proiectate și pentru a intercepta de asemenea avioane, drone și rachete de croazieră.

Un interceptor al acestui sistem costă aproximativ 1 milion de dolari. Sistemul a fost folosit în septembrie 2024 pentru a doborî o rachetă balistică trasă de Hezbollah din Liban.

Cum funcționează „Săgeata 2” și „Săgeata 3”

„Săgeata 2” este conceput pentru a distruge rachetele balistice cu rază scurtă și medie de acțiune în timp ce acestea zboară prin atmosfera superioară, la aproximativ 50 km deasupra Pământului.

Lucrările la acest sistem au început după primul război din Golf, în 1991, când Irakul a tras zeci de rachete Scud de fabricație sovietică asupra Israelului. A intrat în funcțiune în 2000 și poate detecta rachete lansate de la 500 km distanță.

Rachetele sale au o viteză de nouă ori mai mare decât cea a sunetului, iar sistemul poate intercepta până la 14 ținte simultan.

„Săgeata” 2 a fost folosit în luptă pentru prima dată în 2017, pentru a doborî o rachetă sol-aer siriană.

Sistemul„Săgeata 3” a fost lansat în 2017 și este conceput pentru a intercepta rachete balistice cu rază lungă de acțiune când acestea ajung la cea mai mare altitudine, în afara atmosferei Pământului. Are o autonomie de 2.400 km.

A fost folosit pentru prima dată în luptă în 2023, pentru a intercepta o rachetă balistică pe care rebelii Houthi din Yemen au tras-o asupra orașului Eilat, în sudul Israelului.

Sistemul a fost dezvoltat de Israel Aerospace Industries, deținută de stat, cu ajutorul companiei americane Boeing.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Situație de urgență în Israel. 100 de avioane au lansat un atac preventiv în Liban asupra Hezbollah. Gruparea a tras 300 de rachete

Liderii Europei discută cum să-și întărească Apărarea. Scholz a blocat o scrisoare a Ursulei von der Leyen către Consiliul European

Îngrijorări ale SUA că sistemul Iron Dome al Israelului ar putea fi copleşit într-un război cu Hezbollah (CNN)

Rachete SUA ca cele de la Deveselu au doborât în premieră, într-o acțiune reală de luptă, rachetele iraniene trase asupra Israelului

Partenerii noștri