Live

„Sfânta Javelin”, noua protectoare a Ucrainei. Cum a devenit o memă cu o armă antitanc simbolul rezistenței ucrainene în fața Rusiei

Mihnea Lazăr Data actualizării: Data publicării:
Colaj foto memă Twitter și fotografie de arhivă cu lansarea unei rachete antitanc Javelin/Profimedia Images

Maria Magdalena, un simbol al mântuirii și speranței, ține în mâini o armă antitanc Javelin, simbol al distrugerii: o memă viralizată pe rețelele sociale a devenit, în scurt timp, imaginea rezistenței ucrainene în fața invadatorilor ruși, după cum notează Euronews. Și, pentru că această rezistență avea nevoie de un nume, i s-a spus „Sfânta Javelin”. Arma antitanc de ultimă generație fabricată în SUA este considerată, în aceste zile, una dintre cele mai eficiente arme din arsenalul apărătorilor ucraineni care încă fac față, după 10 zile de conflict, agresiunii armatei ruse.

Mema în sine prezintă o „imagine” a Mariei Magdalena (alte surse susţin că sursa de inspiraţie ar fi, de fapt, Fecioara Maria), realizată în stilul icoanelor ortodoxe, dar cu câteva deosebiri fundamentale: aureola (sau „haloul de lumină”) are culoarea albastră și conține un trident galben - simbolul stemei Ucrainei. Iar mâinile, în loc să fie împreunate într-o rugăciune, țin ferm ditamai sistemul de lansare Javelin care, atunci când e gata de luptă (cu racheta încorporată), cântărește peste 22 de kilograme.

Memă „Sfânta Javelin” a împânzit rețelele sociale. Foto: Twitter

Cel mai probabil, imaginea are la bază o pictură de artă modernă care o înfăţişează pe Fecioara Maria ţinând în mâini un automat Kalaşnikov, operă expusă în 2013  la muzeul de artă modernă din San Francisco.

Pe Twitter a fost creat inclusiv un cont cu denumirea „St. Javelin”  în care sunt prezentate imagini din timpul actualului conflict din Ucraina, inclusiv cu tancuri sau blindate distruse ori abandonate.

Conform sursele publice deschise, racheta antitanc de ultimă generaţie Javelin ar fi capabilă să penetreze 800 mm de blindaj de oţel omogen laminat. În plus, racheta este fire-and-forget („trage şi uită”) şi are opţiunea top-attack, putând fi lansată pe o traiectorie verticală pentru a putea lovi ulterior un tanc de deasupra, unde blindajul este mult mai subţire.

Militar ucrainean despre tactica ruşilor de până acum: „Suntem şocaţi de cât de proşti sunt”

Aşa sună mesajul unui membru al trupelor speciale ucrainene, citat de Wall Street Journal, referitor la tactica folosită până acum de ruşi de a intra cu tancurile, blindatele şi convoaiele de maşini în raza de acţiune a armelor antitanc ucrainene.

Conform militarului ucrainean, unitatea sa a pierdut doi militari de la începutul războiului, dar a ucis peste 60 de ruşi.

Tanc rusesc distrus în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării Ucraina

„Acum, ne concentrăm să-i lovim în spate, să atacăm coloanele de aprovizionare pentru că, dacă nu au carburant, nu pot face nimic, a spus militarul ucrainean”.

Pe Twitter a fost creat, de la începutul războiului un cont special care încearcă să contabilizeze pierderile de tehnică militară şi care centralizează toate imaginile cu tehnică de luptă (majoritar rusească) distrusă ori abandonată în Ucraina.

Multe dintre vehiculele blindate ruseşti distruse sunt puse pe seama Sfintei Javelin. Ori a „surorii sale mai mici” N-LAW, o armă antitanc portabilă, de fabricaţie britanică, similară Javelinului, dar care este de unică folosinţă: odată trasă racheta, „tubul” lansator e abandonat.

Militar ucrainean cu o rachetă antitanc portabilă N-LAW. Foto: Profimedia Images

Pe reţelele sociale a apărut inclusiv o memă special dedicată „Sfintei N-LAW”, unde N-LAW vine de la „Next Generation Light Anti-tank Weapon” (armă antitanc portabilă de generaţie nouă).

Sfânta NLAW. Foto: Twitter

Conform ucrainenilor, ruşii ar fi pierdut între 10 şi 20 de batalioane după doar 9 zile de conflict

Conform surselor ucrainene, armata rusă a pierdut deja, după 9 zile de conflict, 9.000 de militari, 217 tancuri, 900 de blindate, 90 de piese de artilerie, 42 de sisteme de artilerie reactivă (Katiuşe) cu rază lungă, 30 de avioane, 31 de elicoptere. Informaţiile nu au fost confirmate din surse independente.

Ruşii au recunoscut oficial că au pierdut doar 498 de militari. Trebuie menţionat că armata rusă nu a precizat dacă aceste pierderi includ şi mercenarii Wagner sau luptătorii ceceni care participă la invazia Ucrainei şi care nu sunt consideraţi a face parte din armata regulată a Moscovei.

Conform SUA, 90% din trupele ruseşti masate iniţial la graniţa Ucrainei sunt acum angajate în luptă, ceea ce înseamnă circa 150 de grupuri tactice la nivel de batalion - unităţile de reacţie rapidă pe care armata rusă le are oricând gata de luptă.

O parte dintr-un tanc rusesc distrus la periferia Harkovului. Foto: Profimedia Images

Conform actualei doctrine a armatei ruse, un „grup tactic la nivel de batalion” (prescurtat, GTB) reprezintă o unitate de luptă alcătuită din circa 800 de militari, la care se adaugă subunităţi de blindate, artilerie ori antiaeriene.

O analiză a armatei americane arată că fiecare astfel de GTB rusesc dispune inclusiv de 50 de blindate - 10 tancuri şi 40 de maşini de luptă ale infanteriei.

Dacă cifrele pierderilor ruseşti comunicate de ucraineni se confirmă, ar însemna că Moscova a pierdut deja între 10 şi 20 de astfel de batalioane, ceea ce ar însemna nişte pierderi foarte mari în mai puţin de 10 zile, pentru o armată modernă în secolul XXI.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Ceartă între Zelenski și Fico: Slovacia amenință că taie livrările de curent către Kiev, dacă Ucraina oprește tranzitul gazelor rusești

Replica dură a lui Zelenski la „provocarea” lui Putin: „Un tâmpit”

Soldații nord-coreeni luptă ca în Primul Război Mondial, spune un expert militar. Ce vrea Putin să demonstreze, de fapt

Partenerii noștri