Live

Serviciile secrete elene au declasificat documente despre invazia Ciprului. Ce arată actele din 1974

Data actualizării: Data publicării:
Foto cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Serviciile de informaţii din Grecia au anunţat miercuri că au declasificat o serie de documente de arhivă care acoperă perioada invaziei turceşti a insulei Cipru în 1974, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Turcia a invadat insula Cipru în 1974 într-o lovitură de stat împotriva guvernului condus de o dictatură militară la Atena.

De atunci, insula Cipru este divizată între republica recunoscută de ONU la sud şi nordul cipriot turc, care şi-a declarat unilateral independenţa în 1983.

Evanthis Hatzivassiliou, profesor de istorie postbelică la Universitatea Naţională din Atena, a declarat într-un comunicat că arhivele desecretizate acoperă perioada invaziei, din iulie până în august 1974.

Una dintre concluziile care se pot trage din aceste documente este că serviciile de informaţii elene „nu au fost informate" despre tentativa de lovitură de stat organizată de dictatura greacă împotriva arhiepiscopului Makarios, preşedintele Ciprului, a afirmat Hatzivassiliou.

„Dictatura a informat doar persoanele absolut necesare", a mai spus el.

După lovitura de stat, agenţia a fost „destul de precisă" în descrierea pregătirilor de război ale Turciei, însă avertismentele au fost ignorate în Atena, a adăugat el.

Eşecul apărării Ciprului a dus la căderea dictaturii greceşti, în iulie 1974. O a doua invazie turcească a urmat câteva săptămâni mai târziu, în august.

Directorul general al serviciilor de informaţii din Grecia, Themistoklis Demiris, a subliniat miercuri că agenţia va continua să declasifice alte documente referitoare la perioade „întunecate" din istoria Greciei, fără a oferi alte detalii.

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban pozează în pacifist și acuză liderii europeni că „susțin războiul, migrația și problemele de gen”

Putin se contrazice: Spune că e dispus să se așeze la masa discuțiilor cu Ucraina fără precondiții, dar pune o serie de condiții

Organizaţia Human Rights Watch acuză Israelul de acte de genocid în Fâșia Gaza. Care este motivul

NYT: Cât câștigă Phenianul de pe urma alianței cu Moscova. Și ce riscă Kim Jong-un

Partenerii noștri