Live

Serviciile secrete din Ungaria o interoghează pe misterioasa patroană a firmei care are legături cu pagerele explodate în Liban

Data actualizării: Data publicării:
Explozia pagerelor în Liban

Serviciile secrete din Ungaria au avut mai multe rânduri de discuții cu directorul executiv al BAC Consulting, o companie cu sediul la Budapesta care ar avea legătură cu exploziile mortale ale pagerelor folosite de membrii Hezbollah în această săptămână, a precizat sâmbătă Guvernul ungar, citat de Jerusalem Post.

Firma taiwaneză producătoare de pagere Gold Apollo a declarat miercuri că modelul de pager utilizat în detonările din Liban a fost fabricat de BAC Consulting, adăugând că a acordat doar licența mărcii sale către compania ungară și nu a fost implicată în producția dispozitivelor.

Cristiana Barsony-Arcidiacono, în vârstă de 49 de ani, CEO-ul italo-ungar și proprietarul BAC Consulting, a declarat pentru NBC News la începutul acestei săptămâni că nu ea a fabricat pagerele și a spus că a fost „doar intermediarul”.

Investigațiile Ungariei

Serviciile de informații maghiare își desfășoară ancheta începând de miercuri și au audiat-o de mai multe ori pe Barsony-Arcidiacono, a precizat biroul de presă al Guvernului ungar într-un comunicat.

Oficiul pentru Protecția Constituției (AH), unul dintre serviciile de informații din Ungaria, a reiterat o declarație anterioară a Guvernului, potrivit căreia dispozitivele pager utilizate în exploziile în masă nu au fost niciodată în Ungaria.

De asemenea, Guvernul premierului Viktor Orban a declarat anterior că BAC Consulting este „o societate comercială-intermediară, care nu are niciun punct de producție sau alt punct de lucru în Ungaria”.

În două zile de atacuri, marți și miercuri, au explodat mii de pagere și walkie-talkie utilizate de membrii Hezbollah. Bilanțul total al acestor atacuri a crescut la 39 de morți și peste 3.000 de răniți. Se crede că atacurile au fost comise de Israel, dar acesta nu a confirmat și nici nu a negat implicarea sa în explozii.

Mister total

Vorbeşte şapte limbi, are un doctorat în fizica particulelor, un apartament în Budapesta decorat cu propriile ei desene pastelate de nuduri şi o carieră care a dus-o prin Africa şi Europa,dedicându-se unor activităţi umanitare, comentează Reuters

Ceea ce Cristiana Barsony-Arcidiacono spune că nu a făcut este să realizeze pagerele care explodează.

După ce s-a dezvăluit că BAC Consulting a licenţiat designul pentru pagere de la producătorul original taiwanez Gold Apollo, Barsony-Arcidiacono a declarat pentru NBC News că nu le-a produs. ”Sunt doar intermediarul. Cred că aţi înţeles greşit”, a spus ea.

N-a mai apărut în public

De atunci, ea nu a mai apărut în public. Vecinii spun că nu au văzut-o. Barsony-Arcidiacono nu a răspuns la apelurile şi e-mailurile Reuters şi agenţia de presă nu a primit niciun răspuns când a vizitat adresa ei privată din centrul Budapestei.

Apartamentul ei dintr-o clădire veche din Budapesta, unde o uşă către un vestibul era deschisă la începutul săptămânii, a fost închis.

Reuters a încercat să o contacteze din nou, după ce Guvernul ungar a anunțat că serviciile de informații au interogat-o de mai multe ori, dar nu a primit niciun răspuns.

Guvernul ungar a declarat miercuri că BAC Consulting este ”o companie comercială de intermediere” care nu are niciun loc de producţie în ţară şi că pagerele nu au fost niciodată în Ungaria.

Discuţiile cu cunoscuţi şi foşti colegi de muncă descriu o imagine a unei femei cu un intelect impresionant şi o carieră cu un şir de locuri de muncă pe termen scurt, în care nu s-a instalat niciodată pe termen lung.

O cunoştinţă de-a ei, care ca şi alţii care au cunoscut-o la Budapesta, a cerut să nu fie identificată, a numit-o ”binevoitoare, nu genul de persoană de business”.

Alt mister total legat de cazul pagerelor

Fondatorul de origine indiană al unei companii bulgare implicate în presupusa sabotare a dispozitivelor de comunicare ale Hezbollah a dispărut după ce ar fi ajutat „din greșeală” Israelul în operațiune, a relatat sâmbătă Daily Mail, preluat de ynetnews.com.

Potrivit unui raport al postului ungar de știri Telex, dispozitivele, care ar fi fost vândute de BAC Consulting KFT, compania din Ungaria, au fost importate în Liban din Bulgaria de către Norta Global Ltd., o firmă cu sediul la Sofia deținută de un cetățean norvegian.

Agenția Națională de Securitate din Bulgaria a lansat o anchetă, afirmând că nu a existat nicio aprobare pentru vânzările respective. Singura tranzacție documentată a fost un transfer de 1,6 milioane de euro către Ungaria.

Potrivit angajatorului său, conglomeratul media norvegian NHST, Rinson Jose, fondatorul Norta Global, care locuiește în Oslo, nu a mai putut fi contactat de când a plecat marți într-o călătorie planificată în prealabil. Poliția din Oslo a deschis o anchetă cu privire la dispariția sa.

„Jaluzelele erau trase astăzi la apartamentul său din Mortensrud, o suburbie de lux de la periferia orașului Oslo. Vecinii au declarat că nu l-au mai văzut de câteva luni”, a relatat Daily Mail.

„Profilul său de pe Founders Nation, un site care face legătura între antreprenori și start-up-uri israeliene, îl descria ca fiind un dezvoltator de afaceri cu spirit antreprenorial care caută un co-fondator sau persoane care gândesc la fel pentru a începe o afacere.”

Norta Global este descrisă ca o companie inovatoare de consultanță, externalizare, recrutare și servicii tehnologice.

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 20 de ani, e iubita fiului unui interlop arestat și câștigă o avere în fiecare lună. Tatăl ei a scos oamenii pe străzi

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Planul rușilor până la iarnă: lovituri asupra instalaţiilor nucleare din Ucraina. Serviciile secrete ucrainene știu ce va fi vizat

Dunărea a atins în zori nivelul maxim la Budapesta. Ce se așteaptă în orele următoare și cum se pregătește România

De ce lanțul de aprovizionare global ar putea fi compromis după atacurile cu pagere și walkie-talkie-uri capcană din Liban și Siria

Corespondență din Ungaria după ce Dunărea s-a revărsat. Satul acoperit de ape, în care localnicii au înlocuit mașinile cu bărcile

Partenerii noștri