Live

Serbia vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu. Explicația dată de președintele Vucic

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Foto: Shutterstock

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că a semnat un acord pentru reîntoarcerea serviciului militar obligatoriu în țara sa, despre care a spus că „are nevoie de o armată puternică", informează DW.com

Serviciul militar obligatoriu va dura 75 de zile, le-a spus președintele sârb cadeților promovați la o ceremonie la Academia Militară a țării. Serbia a abolit serviciul militar obligatoriu în urmă cu 23 de ani, bazându-se de atunci pe o armată profesionistă.

„Sper că înțelegeți cu toții cât de mult avem nevoie de o armată puternică, cât de mult avem nevoie să achiziționăm și să fabricăm mai multe arme”, a spus Aleksandar Vucic. 

„Nu vrem să atacăm pe nimeni. Nici nu vom face acest lucru. Dar vrem să-i descurajăm pe cei care ne amenință în fiecare zi", a adăugat el.

Vucic nu a oferit detalii despre cine ar putea să îi amenințe țara. Pentru ca serviciul militar obligatoriu să fie reintrodus, atât guvernul, cât și parlamentul – unde partidul lui Vucic deține o majoritate substanțială – trebuie să aprobe propunerea.

Vucic a spus recent că guvernul are în vedere introducerea serviciului militar cu o durată de 60 plus 15 zile. Serviciul ar fi obligatoriu pentru bărbați, în timp ce femeile ar putea în continuare să servească voluntar, a spus el.

Președintele a fost deseori condamnat de către grupurile de dreapta în acțiunile sale de când a preluat mandatul în 2017.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vucic spune că nu va ceda în fața protestelor izbucnite după prăbușirea acoperișului gării de la Novi Sad: „Nu-mi pasă deloc”

Transportul public în Belgrad va fi gratuit de la 1 ianuarie 2025

Olanda va bloca parcursul Serbiei pentru aderarea la Uniunea Europeană

Jurnaliștii și activiștii sârbi sunt urmăriți de autorități cu programe spion și tehnologie israeliană. Raport Amnesty Internațional

Partenerii noștri