Șeful NATO: Încercăm un dialog cu Rusia, dar suntem pregătiți și pentru ce e mai rău. De aceea, creștem pregătirea forțelor noastre
Forța de reacție rapidă a NATO poate fi desfășurată în câteva zile și mai mulți militari pot fi de asmenea desfășurați rapid, a spus șeful NATO, Jens Stoltenberg. El a adăugat că alianța încearcă în continuare un dialog cu Rusia, dar că este „pregătită și pentru ce e mai rău”.
„Încercăm în continuare să avem un dialog politic cu Rusia. De aceea am trimis în seara aceasta răspunsurile scrise. Dar, deși sperăm – și facem eforturi pentru o soluție, suntem pregătiți și pentru ce e mai rău. De aceea, creștem pregătirea forțelor noastre, iar aliații ș-au sporit prezența în țările baltice și la Marea Neagră pentru a întări apărarea aliaților”, a spus Stoltenberg într-o conferință de presă.
„De asemenea, am crescut pregătirea forței de răspuns rapid a NATO, care e compusă din diferite elemente, iar principalul element al acestei forțe constă în 5.000 de militari. Este condusă în prezent de Franța, dar toți aliații contribuie cu militari. Poate fi desfășurată în câteva zile și alți militari pot fi desfășurați într-un termen scurt”, a adăugat el.
„Pentru a desfășura forța de răspuns rapid a NATO sau orice element al acesteia avem nevoie de o decizie a Consiliului Nord-Atlantic, iar această decizie va fi luată dacă va fi necesar. Avem planuri pe care le putem activa și pune executare într-un timp foarte scurt. Ceea ce am făcut în ultimele săptămâni a fost să creștem pregătirea, iar ceea ce am făcut în ultimii ani, de când Rusia a folosit forța împotriva Ucrainei, ne-am crescut prezența în regiune”, a mai spus șeful NATO.
Stoltenberg a spus că NATO a transmis răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate.
„Propunerile scrise ale celor 30 de aliaţi NATO transmise Rusiei în această seară acoperă o gamă largă de chestiuni. Întindem din nou mâna Rusiei pentru a încerca să continuăm calea dialogului”, a spus Stoltenberg.
„În toate eforturile noastre, continuăm să ne coordonăm îndeaproape cu Ucraina, precum şi cu alţi parteneri NATO, inclusiv Finlanda, Suedia, Georgia şi, desigur, Uniunea Europeană. NATO este o Alianţă defensivă şi nu vrem confruntare. Dar nu putem şi nu vom face compromisuri cu privire la principiile pe care se bazează securitatea Alianţei noastre şi securitatea în Europa şi America de Nord. Rămânem pe deplin angajaţi faţă de tratatul nostru fondator şi angajamentul nostru de apărare colectivă consacrat în articolul 5. Vom lua toate măsurile necesare pentru a apăra şi proteja toţi Aliaţii”, a adăugat el.
De asemenea, Stoltenberg a spus că NATO cerut Rusiei să-și retragă forțele din Ucraina, Georgia și Republica Moldova.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News