Live

Şeful Gardienilor Revoluţiei şi-a cerut scuze pentru doborârea avionului ucrainean: În toată viața nu mi-a părut atât de rău ca acum

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Agerpres

Şeful Gardienilor Revoluţiei, Hossein Salami, și-a cerut scuze în timpul mărturiei depuse în Parlament, pentru greșeala comisă de sistemul de apărare al țării, în 8 ianuarie, când un avion civil ucrainean a fost doborât.

Hossein Salami a făcut declaraţii în cadrul unei sesiuni a parlamentului iranian la Teheran.

„Am făcut o greșeală. Unii dintre compatrioții noștri au fost martirizați din cauza greșelii noastre, dar a fost neintenționat ", a spus Salami, care a recunoscut că avionul ucrainean a fost doborât accidental, scrie CNN.

„În toată viața mea nu mi-a părut atât de rău ca acum. Nu.", a adăugat şeful Gardienilor Revoluţiei.

„Mi-aș dori să fi fost la bord și să fiu ars cu ei", a spus Salami. „Fie ca Dumnezeu să ne ierte și apoi să ne ierte poporul iranian și familiile victimelor”.

„Obiectivul nostru nu a fost cu adevărat de a ucide soldaţi duşmani, nu asta era important. Distrugerile materiale (provocate de tirurile cu rachete) au fost doar pentru că voiam să spunem că suntem superiori duşmanului într-o măsură atât de mare încât putem lovi orice lucru ales de noi”, a explicat generalul de divizie Hossein Salami, scie AFP, citat de Agerpres.

Generalul Salami a fost chemat să depună mărturie în Parlament după ce forţele armate iraniene au recunoscut sâmbătă că au doborât "din greşeală" un avion civil ucrainean miercuri, la doar câteva ore după tirurile cu rachete iraniene asupra bazelor din Irak.

Cele 176 de persoane aflate la bordul avionului Boeing 737 al Ukraine International Airlines care tocmai decolase de la Teheran au murit în această tragedie, pentru care generalul Amirali Hajizadeh, şeful forţelor aeriene ale Gardienilor Revoluţiei, şi-a asumat întreaga responsabilitate.

Iranul a invitat experţi străini, în special din Canada (care avea numeroşi cetăţeni la bord), SUA (ţara în care a fost construit avionul), Ucraina şi Franţa (ţara în care a fost construit motorul aparatului) să participe la anchetă.

„Nu am atins nimic”, a dat asigurări deputaţilor generalul Salami, „nu am deplasat fragmentele avionului, nu am modificat scena (punctului de impact al aparatului la sol), nu am deplasat sistemul de apărare aeriană (aflat la originea rachetei care a doborât avionul) şi nici nu am modificat informaţiile de pe radare”.

Redactare G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Indubitabil! Cum a fost numit Lucescu în Kosovo, după ce i-a făcut mincinoși și lipsiți de fair-play! Doar DOUĂ cuvinte folosite

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reacția Iranului după ce Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pentru Netanyahu

Iranul face noi pași în dezvoltarea programului nuclear. Își pune în funcțiune „noi centrifuge avansate”

Ce vrea Iranul la schimb ca să-și limiteze stocurile de uraniu îmbogățit

Laureata Premiului Nobel pentru Pace, Narges Mohammadi, operată de urgență în timpul arestului din Iran. Este suspectă de cancer

Partenerii noștri