Live

Șeful Gardienilor Revoluției din Iran amenință Israelul: „Vă cunoaștem slăbiciunile”

Data actualizării: Data publicării:
Iranul a venit cu noi amenințări la adresa Israelului. Foto: Profimedia Images

Comandantul şef al Corpului Gardienilor Revoluţiei din Iran, generalul Hossein Salami, a ameninţat joi că va lovi Israelul „dureros” dacă acesta va ataca ţinte iraniene ca răspuns la lansările de rachete iraniene către teritoriul israelian din 1 octombrie.

„Dacă faceţi o greşeală şi ne atacaţi ţintele, fie în regiune, fie în Iran, vă vom lovi din nou dureros”, a avertizat generalul Salami, şeful Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Iranul a lansat aproximativ 200 de rachete către Israelului pe 1 octombrie, folosind pentru prima dată mai multe rachete hipersonice. Aceste lovituri au fost prezentate de Teheran ca represalii pentru asasinarea din iulie în capitala iraniană a fostului lider al mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, pus pe seama Israelului. Iranul a indicat că a acţionat şi ca răspuns la moartea unui general iranian într-un atac în Liban la sfârşitul lunii septembrie, în care a fost ucis şi liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, care a condus mişcarea şiită libaneză, susţinută financiar şi militar de Iran, timp de mai bine de 30 de ani.

Israelul a promis că va face Iranul să plătească preţul atacului său.

Generalul Hossein Salami a făcut această declaraţie joi, la Isfahan, în timpul funeraliilor generalului Abbas Nilforushan, unul dintre principalii comandanţi ai unei unităţi de elită a Gardienilor, ucis de un atac israelian la sfârşitul lunii septembrie în Liban.

În discursul său a criticat livrarea recentă Israelului de către SUA a sistemului THAAD (sistem de apărare antirachetă de înaltă altitudine n.r.), afirmând că acesta nu constituie un scut "de încredere" împotriva unui atac iranian.

„Atenţie, vă cunoaştem slăbiciunile, ştiţi asta. Ştiţi cât de vulnerabili sunteţi”, a adăugat generalul iranian.

În acelaşi timp, asistăm la o intensificare a demersurilor diplomatice ale şefului diplomaţiei iraniene, Abbas Araghchi, ce urmăresc să atenueze tensiunile regionale. Abbas Araghchi a vizitat succesiv Liban, Siria, Arabia Saudită, Qatar, Irak şi Oman, ţară care serveşte în general drept intermediar pentru discuţiile indirecte cu SUA. Miercuri, Araghchi a vizitat Iordania, după care a plecat în Egipt, o vizită fără precedent în această ţară pentru un ministru iranian de externe în ultimii aproape 12 ani.

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertismentul Iranului pentru Israel: „Vom ataca dureros”. Cine a transmis mesajul

Atacul israelian asupra clădirii municipale libaneze din Nabatieh: 16 morți, inclusiv primarul orașului, și peste 50 de răniți

Escaladarea situației din Orientului Mijlociu golește depozitele sistemelor de apărare aeriană ale Israelului

Ministrul israelian al Apărării spune că Macron este o „rușine pentru valorile lumii libere”. Ce acuzații aduce acesta Franței

Partenerii noștri