Șeful cabinetului lui Viktor Orban: Occidentul trebuie să dea garanții de securitate Rusiei și să respingă aderarea Ucrainei la NATO
Occidentul ar trebui să ofere Rusiei garanții de securitate și să interzică Ucrainei să adere la NATO, a declarat duminică un ministru ungar de rang înalt, comentarii care ar putea tensiona și mai mult relațiile deja dificile ale Budapestei cu Kievul, transmite Politico.
Pentru a asigura o pace durabilă, „lumea occidentală care sprijină Ucraina trebuie să ofere garanții de securitate Rusiei, dar în niciun caz aderarea la NATO pentru ucraineni”, a declarat Gergely Gulyás, ministru responsabil de cabinetul premierului, la un eveniment universitar.
Comentariile au reluat afirmațiile făcute săptămâna trecută de premierul ungar Viktor Orbán, potrivit cărora Occidentul „ar trebui să facă o înțelegere cu rușii cu privire la noua arhitectură de securitate pentru a oferi securitate și suveranitate Ucrainei, dar nu și apartenența la NATO”. El a mai spus că Ucraina nu are nicio șansă de a câștiga războiul. În iunie, Orbán a declarat că Kievul „nu mai este un stat suveran” și că este „inexistent” din punct de vedere financiar, stârnind furia Ucrainei.
„Ucraina nu își tranzacționează teritoriile sau suveranitatea”, a declarat Oleg Nikolenko, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, ca răspuns la cele mai recente comentarii ale lui Orbán.
Solicitările repetate de a oferi Moscovei garanții de securitate sunt de natură să alimenteze și mai mult tensiunile dintre Ungaria și Ucraina.
Săptămâna trecută, miniștrii de externe ai UE nu au reușit să dea undă verde unei a opta tranșe de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro, după ce Ungaria a blocat plata fondurilor pe motiv că Kievul a desemnat banca OTP de la Budapesta drept sponsor internațional de război.
Cu toate acestea, într-un semn că Ungaria dorește să evite un colaps total al relațiilor, președintele ungar Katalin Novák l-a vizitat luna trecută pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în încercarea de a îmbunătăți relațiile bilaterale.
Din 2018, Ungaria a blocat participarea Ucrainei la reuniunile la nivel ministerial ale NATO din cauza acuzațiilor potrivit cărora Kievul discriminează minoritățile etnice maghiare prin limitarea drepturilor acestora la educație în limba maternă.
Între timp, legislatorii ungari continuă să întârzie ratificarea aderării Suediei la NATO. Deși a recunoscut că alianța militară ar deveni mai puternică dacă Suedia ar adera, Gulyás a declarat duminică că Budapesta a dorit mai întâi clarificări din partea Stockholmului cu privire la comentariile anterioare în care „a acuzat țara noastră cu acuzații nedemne și nefondate”.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News