Șeful AIEA face apel ca atacurile asupra centralei din Zaporojie să înceteze: E un punct de cotitură în războiul din Ucraina
Atacurile cu drone asupra centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, aflată sub controlul Rusiei, reprezintă un „punct de cotitură” în războiul din Ucraina şi trebuie să înceteze, a declarat joi Rafael Grossi, şeful organizaţiei de supraveghere nucleară a ONU, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
„Cele mai recente atacuri ne-au mutat într-un punct de cotitură semnificativ în acest război”, a afirmat Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) în şedinţa extraordinară a Consiliului Guvernatorilor, convocată de Rusia şi Ucraina, adăugând că doreşte „să se asigure că aceste atacuri nesăbuite nu marchează începutul unui nou front grav şi periculos”.
Cu acest prilej, AIEA a avertizat din nou asupra pericolului unui accident la centrala nucleară din Zaporojie, ocupată de trupele ruse, dacă vor continua atacuri precum cele de duminică şi a făcut apel la ambele ţări să se abţină de la acţiuni militare care ar pune în pericol siguranţa instalaţiei, notează EFE.
„Nimeni nu poate beneficia sau obţine vreun avantaj militar sau politic de pe urma atacurilor asupra unor instalaţii nucleare”, a ţinut să sublinieze Rafael Grossi.
Sesiunea a fost convocată la cererea Rusiei şi Ucrainei, care se acuză reciproc de atacurile de duminica trecută asupra centralei care au afectat unul dintre cele şase reactoare ale celei mai mari centrale nucleare din Europa.
Aceste atacuri, primele directe asupra centralei din noiembrie 2022, reprezintă o „escaladare importantă a pericolelor de securitate nucleară în Ucraina, crescând semnificativ riscul producerii unui accident nuclear”, a declarat Grossi.
Şeful AIEA le-a cerut „responsabililor militari să se abţină de la orice acţiune” care ar putea pune în pericol centrala şi a avertizat că „nimeni nu poate beneficia sau obţine vreun avantaj militar sau politic din atacuri asupra unor instalaţii nucleare”, potrivit EFE.
Această centrală nucleară, care se află aproape de linia frontului, are şase reactoare VVER-1000 V-320 de concepţie sovietică, pe bază de uraniu 235 şi răcite cu apă. În prezent, reactoarele nr. 1, 2, 5 şi 6 sunt în oprire la rece, în timp ce reactorul nr. 3 este oprit pentru reparaţii, iar reactorul nr. 4 este în aşa-numita oprire la cald, potrivit administraţiei centralei.
Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de atacuri în perimetrul centralei, ceea ce provoacă îngrijorări privind posibilitatea producerii unui accident nuclear.
Editor : C.L.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News