Live

Șeful AIEA avertizează că există riscul unui „incident nuclear” la centrala Kursk. „Miezul reactorului este foarte expus și fragil”

Data publicării:
This photograph shows a general view of Kurskaya nuclear power plant taken outside the town of Kurchatov on August 27, 2024. UN nuclear watchdog head Rafael Grossi kicked off a visit on August 27, 2024, to "independently assess" conditions at Russia's Kursk nuclear plant, near Kurchatov city, following Ukraine's unprecedented cross-border offensive into the Russian region.,Image: 901776609, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a avertizat că că există un risc de „incident nuclear” la centrala nuclear-electrică Kursk din vestul Rusiei şi că situaţia este gravă.

„În apropiere de aici a apărut pericolul sau posibilitatea unui accident nuclear”, le-a declarat Grossi reporterilor, după o vizită la centrala din Kursk.

„O centrală nucleară de acest tip, foarte aproape de un punct de contact sau de un front militar este un fapt extrem de grav”, a subliniat el, citat de AFP, după vizita la această infrastructură situată în regiunea frontalieră Kursk, unde armata ucraineană a lansat o ofensivă surpriză acum trei săptămâni, relatează Agerpres.

Rusia susține că centrala a fost atacată în mod repetat de forţele ucrainene care se află la doar 40 km după ce au declanşat incursiunea în regiunea Kursk. Ucraina nu a răspuns până acum acestor acuzaţii, notează Reuters.

În conferinţa de presă pe care susţinut-o marţi, Grossi a arătat că centrala este extrem de vulnerabilă întrucât nu are o cupolă protectoare.

„Miezul reactorului, care conține materialul nuclear, este protejat doar de un acoperiș obișnuit. De aceea, este foarte expus și fragil la un obuz de artilerie, la o dronă sau o rachetă”, a explicat el.

El a afirmat că centrală funcţionează încă în condiţii foarte aproape de cele normale, însă aceasta înseamnă că situaţia privind securitatea sa este şi mai gravă.

Compania nucleară de stat Rosenergoatom a declarat că directorul general al AIEA a putut să constate el însuşi că reactorul nr.3 al centralei funcţionează la deplină capacitate, în timp ce reactorul nr.4 se află de duminică în mentenanţă programată. Şefului AIEA i-a fost arătat de asemenea un bloc reactor ce se află în construcţie, a precizat Rosenergoatom.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O celebritate a venit în România și a trăit ceva despre care doar auzise: ”O nebunie! M-am așezat și m-am întrebat ‘Ce-a fost asta?’”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lidera unui partid prorus din Germania dă peste cap planurile lui Scholz. „De la reunificarea din '90, nu a fost o amenințare mai mare”

Rusia este pregătită să reia testele nucleare. Ar fi primul ordin de acest gen după o pauză de 34 de ani

„Înaltă trădare”: 15 ani de închisoare pentru un angajat ucrainean din sectorul apărării, acuzat că oferea Rusiei informații secrete

De ce refuză Germania să trimită rachete Taurus în Ucraina. ”Este ceea ce s-ar putea numi o problemă personală”

Partenerii noștri