Live

Șef militar NATO: „Sunt absolut sigur că dacă rușii nu ar fi avut arme nucleare, am fi fost în Ucraina și i-am fi dat afară”

Data actualizării: Data publicării:
Declarații directe ale unui înalt oficial NATO. Foto: Profimedia

Președintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a subliniat rolul-cheie jucat de forțele nucleare ale Rusiei în descurajarea lumii occidentale de a intra direct într-un conflict deschis cu Moscova.

Luând cuvântul la 10 noiembrie, în cadrul unui summit al apărării desfășurat în Republica Cehă, acesta a declarat că arsenalul nuclear al Rusiei este factorul central care o deosebește de talibanii din Afganistan în ceea ce privește capacitatea sa de a combate forțele NATO, scrie MilitaryWatchMagazine.

„Sunt absolut sigur că dacă rușii nu ar fi avut arme nucleare, am fi fost în Ucraina și i-am fi dat afară”, a adăugat el.

Declarațiile sale vin după aluzii constante la posibilitatea unei escaladări nucleare din partea oficialilor ruși și pot fi interpretate în contextul declinului semnificativ al poziției forțelor convenționale ruse în urma dezintegrării Uniunii Sovietice.

Cu toate acestea, deși forțele armate ale Rusiei rămân mult mai puternice decât cele ale blocului occidental colectiv, expansiunea masivă a forțelor sale terestre și a sectorului său de apărare de la începutul anului 2022, contracția accentuată a forțelor aeriene și terestre occidentale în ultimii 20 de ani și ineficiențele majore ale armatelor europene, în special, au determinat mai mulți analiști să estimeze că afirmațiile privind superioritatea convențională a NATO sunt în mare măsură exagerate.

Citește și

De ce s-a enervat Elon Musk pe un oficial al NATO. „Tipii ca el cred că 1984 este un manual de instrucţiuni”

Importanța armelor nucleare

Timp de decenii, analiștii în domeniul securității au făcut aluzie la importanța armelor nucleare ca mijloc vital de descurajare a ofensivelor militare occidentale, aceasta fiind considerată o motivație cheie pentru investițiile puternice ale Rusiei, Chinei și Coreei de Nord în arsenalele lor nucleare, deoarece toate trei percep amenințări considerabile din partea atacurilor occidentale.

În ciuda descurajării nucleare a Rusiei, care rămâne de departe cea mai mare din lume, apelurile din lumea occidentală, în special din Europa, pentru o escaladare a operațiunilor de luptă occidentale în Ucraina au fost numeroase.

Declarația amiralului Bauer vine într-un moment în care Marea Britanie și Franța fac presiuni puternice asupra Statelor Unite pentru a permite lansarea de rachete de croazieră comune din Ucraina în interiorul teritoriului rusesc, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat de atunci că nu sunt excluse desfășurări mai mari de forțe terestre în Ucraina, ca parte a unei politici de a „face tot ce este necesar pentru a împiedica Rusia să câștige acest război”.

În special, guvernul francez a început să ia în considerare opțiuni pentru desfășurări majore de forțe terestre în Ucraina începând din iunie 2023, în timp ce apeluri pentru luarea în considerare a unor astfel de opțiuni au fost adresate de personalități precum prim-ministrul estonian Kaja Kallas, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis și ministrul finlandez de externe Elina Valtonen.

Urmează Administrația Trump

În timp ce administrația Biden a adoptat în mod constant o poziție mult mai puțin dură în această privință decât aliații săi europeni, se așteaptă ca inaugurarea unei a doua administrații Trump în ianuarie 2025 să adâncească în mod semnificativ această ruptură și, astfel, să limiteze posibilitatea ca statele europene să procedeze la desfășurări majore de forțe terestre din cauza opoziției americane.

Pe fondul pierderilor ucrainene din ce în ce mai extreme, în lumea occidentală a apărut din ce în ce mai mult un nou consens conform căruia conflictul a fost pierdut și că blocul occidental trebuie să planifice un viitor în care marea majoritate a Ucrainei, dacă nu întregul său teritoriu, se află sub controlul sau influența Rusiei.

Deși nu au escaladat operațiunile la nivelurile preconizate de mulți lideri europeni de linie dură, consilierii, logisticienii, combatanții și alți membri ai personalului occidental au jucat totuși un rol foarte important pe teren în teatrul ucrainean de la începutul anului 2022, de la Royal Marines britanici desfășurați pentru operațiuni de luptă în prima linie începând cu luna aprilie a aceluiași an, până la consilierii SAS care ar fi sprijinit ofensivele blindate împotriva pozițiilor rusești.

Mai recent, organizația militară americană Forward Observations Group a confirmat desfășurarea personalului său pentru a sprijini o ofensivă ucraineană în regiunea rusă Kursk, existând informații conform cărora un număr semnificativ de persoane vorbitoare de engleză, poloneză și franceză operează în regiune.

Forțele terestre occidentale, care operează adesea ca voluntari sau contractori, au jucat roluri centrale pe linia frontului pe tot parcursul conflictului, deși nu la scara menționată de amiralul Bauer și de alții care au făcut aluzie la o posibilă desfășurare mai evidentă pentru un conflict de nivel superior.

Astfel, deși forțele nucleare ale Rusiei au împiedicat Occidentul să escaladeze spre un război deschis, acestea nu au reușit să împiedice contribuțiile foarte semnificative ale Occidentului la efortul de război, până la și inclusiv desfășurarea de personal în prima linie.

Cine este amiralul Bauer?

Robert Peter Bauer (născut la 11 noiembrie 1962) este un ofițer militar olandez din Marina Regală a Țărilor de Jos, care ocupă funcția de președinte al Comitetului Militar al NATO din iunie 2021, succedându-i Mareșalului Șef al Forțelor Aeriene Regale ale Regatului Unit, Sir Stuart Peach. Anterior a ocupat funcția de șef al Apărării din octombrie 2017 până în aprilie 2021, și cea de adjunct al șefului apărării Olandei de la 1 septembrie 2015 până la 13 iulie 2017.

Bauer a fost, de asemenea, implicat în operațiuni antiteroriste și antipiraterie în Marea Mediterană și în Cornul Africii.

Citește și

Imagini cu pregătirea unei rachete nucleare R-30 Bulava de către ruși au fost realizate din satelit

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

O bombă rusească de 250 de kilograme a fost lansată din greșeală peste o școală din Belgorod, aproape de granița cu Ucraina

Compania ungară Mol susţine că renunţarea la importurile de petrol rusesc este nerealistă, în pofida eforturilor europene

Rusia susține că NATO vrea să transforme Moldova într-o bază logistică pentru aprovizionarea armatei ucrainene

Partenerii noștri