Live

"Se pregătește un mare haos". Mii de luptători ruși au ajuns în zece baze din Libia, stârnind îngrijorări cu privire la planul Moscovei

Data publicării:
Rusia și-a consolidat prezența militară în Libia în ultimele luni. FOTO: Profimedia Images

Rusia și-a consolidat prezența militară în Libia în ultimele luni, arată o investigație comună realizată de publicația independentă Verstka și proiectul All Eyes on Wagner. Libia este în război civil de la căderea lui Muammar Gaddafi în 2011, iar Rusia a fost acuzată că se amestecă în conflict, scrie site-ul Meduza. Acum, se pare că Kremlinul trimite mai multe echipamente militare în Libia și în regiunea din jur și redistribuie trupe deghizate în mercenari, împreună cu recruți din gruparea Wagner în Africa.

În ultimele trei luni, Rusia a început să transfere personal militar și mercenari în Libia, arată Verstka. Aceste forțe sunt concentrate în principal în estul Libiei, o regiune aflată sub controlul lui Khalifa Haftar, comandantul Armatei Naționale Libiene și un aliat al Kremlinului. O sursă din cadrul unei agenții de securitate libiană a raportat că cel puțin 1.800 de militari ruși au sosit în țară doar în ultimele două săptămâni. Unii au fost trimiși în Niger, în timp ce alții au rămas în Libia așteptând ordine suplimentare.

Un militar le-a spus jurnaliştilor că el şi câteva sute de soldaţi din forţele speciale au fost redistribuiţi din Ucraina la începutul anului. Încă câteva mii de luptători – atât soldați profesioniști, cât și mercenari din grupul Wagner din Africa au sosit în perioada februarie - aprilie. În discuţiile cu jurnaliştii, militarii au recunoscut că prezenţa lor în Libia este neoficială. Ei au spus că sunt acolo ca membri ai unei companii militare private, deși nu au precizat la care se referă.

De la începutul lunii martie, personal și echipament militar rus au fost depistați în cel puțin 10 locații din estul Libiei. Trupele ruse sunt staționate în jurul bazelor militare importante, cum ar fi Baza Aeriană Al Jufra și Baza Aeriană Ghardabiya, precum și în apropierea celor mai mici de la Waddan și Marj.

Surse spun că o parte din personalul militar rus recent sosit este implicat în pregătirea soldaților locali și a noilor recruți din companiile militare private. Alții îndeplinesc misiuni de luptă, precum asigurarea transportului de echipamente militare.

„Nu a fost niciodată așa tam-tam; Aici au loc schimbări tectonice”, a comentat un soldat rus din Libia. „Cred că se pregătește un mare haos”.

Datele de localizare de la utilizatorii Telegram arată o creștere a activității în jurul site-urilor militare din Libia. În 5 martie, un soldat rus cu numele de utilizator „Andrey” a apărut lângă Baza Aeriană Ghardabiya de lângă Sirte. Cu câteva luni înainte, „Andrey” se afla în Mulino – un oraș din regiunea Nijni Novgorod din Rusia, unde soldații sunt antrenați pentru luptă în Ucraina. La aproape două săptămâni după ce „Andrey” a apărut la Baza Aeriană Ghardabiya, Armata Națională Libiană a efectuat exerciții militare acolo .

La scurt timp după aceea, un alt grup de soldați ruși a fost văzut în Marj, Libia. Pe 17 martie, fotografii cu ei au fost postate pe rețelele sociale libiene. Verstka și partenerii săi de investigație au reușit să localizeze unde au fost făcute aceste fotografii comparând clădirile cu imaginile din satelit.

În ultimele săptămâni, au crescut semnificativ transporturile de arme și vehicule de transport rusești din Siria către Libia. În fotografiile publicate pe 30 martie de canalul rus Telegram pro-război Military Informant, mai multe vehicule blindate rusești Tigr pot fi văzute folosite în exercițiile Armatei Naționale Libiei. Analizând însemnele unității de pe ușile din față, s-a observat că acestea au fost livrate Brigăzii 106 a Armatei Naționale Libiene.

Canalul a publicat și imagini video ale exercițiilor. Verstka și partenerii săi de investigație au stabilit că filmarea a fost făcută între Baza Aeriană Al Jufra și orașul Waddan.

Rusia trimite o cantitate mare de echipament militar în Libia pe mare. O sursă a declarat pentru Verstka că a escortat personal echipamente dintr-un „port militar” la diferite „baze militare”. În unele cazuri, echipamentul vine în Libia prin portul Tartus din Siria. De exemplu, pe 2 aprilie, două nave rusești au fost observate în Tartus. Pe 6 aprilie, aceleași nave se aflau în largul coastei Cretei, iar pe 8 aprilie au ajuns în portul Tobruk din Libia. Aceste nave transportau vehicule și arme. Potrivit anchetatorilor open-source, aceasta a fost al cincilea astfel de transport din ultimele șase săptămâni. Imaginile din satelit arată că, de atunci, navele au continuat aceste transporturi.

Jalel Harchaoui, expert în Libia la think tank-ul Royal United Services Institute (RUSI), a atras atenția asupra faptului că personalul militar rus este redistribuit la baza Brak al-Shati din Libia. Potrivit acestuia, numărul personalului vorbitor de limbă rusă de la bază a crescut cu aproximativ 25 la sută în ultimele săptămâni.

În martie 2024, anchetatorii din proiectul All Eyes on Wagner nu au găsit niciun cont Telegram rusesc la bază. Cu toate acestea, situația s-a schimbat în ultimele săptămâni. De exemplu, la începutul lunii mai, în apropierea bazei a fost descoperit un cont rusesc înregistrat.

Datele de geolocalizare arată, de asemenea, un flux constant de personal militar rus care sosește în portul Tartus din Siria, care a devenit un fel de centru de redistribuire a resurselor militare.

O mișcare strategică

Turcia, SUA și alte țări au acuzat în mod repetat Rusia că se amestecă în conflictul libian, inclusiv prin folosirea mercenarilor Wagner. Investigațiile jurnalistice au confirmat că mercenari ruși sunt prezenți în Libia cel puțin din 2019, iar experții spun că Kremlinul îl sprijină pe Khalifa Haftar încă din 2018.

În 2023, oficialii ruși și Haftar au purtat primele negocieri publice de la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina. În august, adjunctul ministrului rus al apărării Yunus-bek Evkurov s-a întâlnit cu el în Libia, iar în septembrie, Haftar s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova. După aceea au apărut relatări din mass-media despre planurile Kremlinului de a construi o bază navală rusă în Tobruk, Libia.

În ianuarie 2024, cu puțin timp înainte ca Rusia să înceapă să trimită un număr mare de trupe în regiune, Evkurov a vizitat din nou Libia. S-a întâlnit cu Haftar la Benghazi. Surse au declarat pentru Verstka că nu departe de acest oraș funcționează deja o nouă bază de pregătire militară rusă. Potrivit surselor, cotingentul rus din Libia este controlat de patru comandanți care au fost anterior în Siria.

„Cred că rușii pariază pe un război în interiorul Tripolii între miliții, așa că vor schimba viteza”, a spus o sursă militară. O altă sursă a sugerat că afluxul actual de echipamente rusești și repoziționarea trupelor sunt menite să înlocuiască forțele Grupului Wagner în Libia și să deschidă calea pentru desfășurari ulterioare în alte țări africane.

Jalel Harchaoui, analist la RUSI, a remarcat că o prezență sporită în Libia se aliniază cu multe dintre interesele regionale strategice ale Rusiei. „Libia oferă un acces extrem de valoros la Marea Mediterană, acționează ca un flanc sudic pentru a exercita presiuni asupra NATO și UE și întărește dialogul cu alte țări arabe cheie. Servește, de asemenea, ca o poartă către țările din Africa Subsahariană, oferind o rută strategică către țări precum Sudan, Niger și nu numai”, a spus el.

Potrivit acestuia, colaborarea cu familia Haftar permite Kremlinului să atingă aceste obiective, reducând în același timp costurile. „În linii mari, familia Haftar recompensează Moscova din punct de vedere material și financiar pentru că acționează deja în interesul ei”, crede Harchaoui.

Activitatea militară sporită din regiune poate avea de-a face și cu presiunea crescută pentru ca Libia să organizeze alegeri. Deși au existat mai multe încercări de a organiza alegeri, planurile au fost adesea amânate sau întrerupte din cauza escaladării conflictului militar. ONU a cerut de urgență organizarea de alegeri pentru a împiedica țara să alunece și mai mult în război.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pata de petrol din preajma Crimeei continuă să se extindă în Marea Neagră

Putin a pierdut un avantaj cheie după ce Ucraina a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, spune șeful diplomației ucrainene

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina în 2025. Analiză BBC: Ce variante are Zelenski

Liderul social-democraților germani vrea ca Scholz să-l sune mai des pe Putin, deși apelul din 2024 a fost criticat de Zelenski

Partenerii noștri