Live

Se amână amânarea Brexit. Termenul cerut de Boris Johnson era 31 ianuarie

Data actualizării: Data publicării:
Boris Johnson. FOTO: Jeremy Selwyn - Pool/Getty Images

Statele membre ale Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă vineri la un acord privind durata unei amânări a Brexit-ului, au anunţat surse europene, cu doar şase zile până la ieşirea programată a Regatului Unit din blocul comunitar, relatează DPA şi AFP, citate de Agerpres.

Ambasadorii la UE ai statelor membre s-au întâlnit vineri pentru a discuta solicitarea Marii Britanii de a amâna ieşirea sa din UE după data-limită actuală de 31 octombrie, după ce premierul britanic Boris Johnson a propus organizarea de alegeri anticipate în decembrie.

Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, a calificat drept "excelente" discuţiile de vineri. "Lucrările vor continua în următoarele zile", a spus o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

Două surse europene au precizat că o decizie va fi luată la începutul săptămânii viitoare

Conferinţa Preşedinţilor din Parlamentul European a evaluat joi ultimele evoluţii privind Brexitul şi a luat decizia ca preşedintele PE, David Sassoli, să-i scrie preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a-i recomanda să accepte solicitarea unei noi amânări a ieşirii Regatului Unit din UE până la 31 ianuarie anul viitor, informează un comunicat al PE.

Conferinţa Preşedinţilor continuă să aibă opinia că procedura de validare privind acordul de retragere nu este o formalitate şi trebuie să aibă la bază o analiză minuţioasă a textului.

"Această amânare va permite Marii Britanii să-şi clarifice poziţia şi Parlamentului European să-şi exercite rolul în mod corespunzător", a subliniat preşedintele Sassoli, potrivit comunicatului PE.

Având în vedere timpul pe care îl necesită o astfel de activitate asiduă, Conferinţa Preşedinţilor a recomandat ca Consiliul European să accepte cererea prim-ministrului britanic Boris Johnson de pe 19 octombrie 2019 pentru amânarea aplicării articolului 50 al Tratatului UE până la 31 ianuarie 2020, cu opţiunea ca această perioadă să se poată încheia mai devreme dacă procedurile de ratificare şi de validare vor fi încheiate atât în Marea Britanie, cât şi în Parlamentul European.

(Editor A.D.)

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Statele UE trebuie să aplice mandatul de arestare al CPI împotriva lui Netanyahu, avertizează Borrell. „Nu e nimic antisemit”

Un britanic a recunoscut că a primit bani de la servicii secrete străine pentru a da foc unui depozit care avea legătură cu Ucraina

POLITICO: România a fost considerată mult timp un aliat de încredere al NATO. Acest lucru s-ar putea schimba acum

„Calul troian” din învățământul britanic: De ce este China mărul discordiei în alegerea noului cancelar al Universității Oxford

Partenerii noștri