Live

Scurgerile de documente arată că SUA îi spionează atât pe ruși, cât și pe alți aliaţi importanţi (NYT). Ce conțin noile ​​dezvăluiri

Data actualizării: Data publicării:
Planuri secrete americane și ale NATO pentru furnizarea de ajutor Ucrainei înainte de contaofensiva așteptată în această primăvară au fost postate pe rețelele de socializare la începutul acestei săptămâni, ceea ce a determinat o investigație a Pentagonului. Foto: Twitter

Seria de documente provenind de la Pentagon şi scurse pe reţelele sociale dezvăluie cât de adânc au fost penetrate serviciile de securitate şi de informaţii ale Rusiei de către SUA. Scurgerea de informații demonstrează cum a avut Washingtonul capacitatea de a avertiza Ucraina cu privire la loviturile planificate de ruşi şi oferă o evaluare a puterii maşinii de război a Moscovei, scriu jurnaliștii de la The New York Times

Documentele scot în evidență informații care arată o armată rusă epuizată pe frontul din Ucraina şi un aparat militar profund compromis. Totodată, documentele conţin avertismente zilnice în timp real transmise către agenţiile americane de informaţii cu privire la momentul loviturilor Moscovei şi chiar la ţintele sale specifice. Astfel de informaţii au permis Statelor Unite să transmită Ucrainei informaţii cruciale despre cum să se apere, arată New York Times

În același timp, scurgerea de informații, a crei sursă rămâne anonimă, dezvăluie evaluarea americană în privinţa armatei ucrainene, care se află, de asemenea, într-o situaţie dificilă.

Documentele, datând de la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie, dar care au fost găsite pe site-urile și rețele sociale în ultimele zile, descriu lipsuri critice de muniţie pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei şi se referă la câştigurile teritoriale reuşite de trupele ruseşti în jurul oraşului Bahmut din estul ţării. 

 

Ucrainenii sunt spionați de americani 

Rapoartele serviciilor de informaţii arată că SUA par să îi spioneze pe liderii militari şi politici de nivel înalt din Ucraina, ceea ce reflectă lupta Washingtonului pentru a obţine o imagine clară a strategiilor de luptă ale Ucrainei. Noile documente par să arate că înțelegerea de către SUA a planificării rusești în ceea ce privește operațiunile de luptă rămâne extinsă, iar Washingtonul este capabil să-și avertizeze aliații cu privire la viitoarele operațiuni ale Moscovei. 

The New York Times precizează că scurgerea de informații întăreşte o idee pe care oficialii serviciilor de informaţii au recunoscut-o de mult timp: Statele Unite au o înţelegere mai clară a operaţiunilor militare ruseşti decât a planificării ucrainene. 

Colectarea de informaţii este adesea dificilă şi uneori greşită, dar scurgerea de documente oferă poate cea mai completă imagine de până acum a mecanismelor interne ale celui mai amplu război terestru din Europa din ultimele decenii. 

Scurgerea de informații are potențialul de a provoca daune reale efortului de război al Ucrainei

Scurgerea de informații are potențialul de a provoca daune reale efortului de război al Ucrainei, expunând agențiile ruse despre care Statele Unite știu cele mai multe lucruri și oferind astfel Moscovei o potențială oportunitate de a elimina acele surse de informații.  

Actuali și foști oficiali din domeniul informațiilor le-au declarat jurnaliștilor de la New York Times că este prea devreme pentru a cunoaște amploarea daunelor, dar dacă Rusia este capabilă să determine modul în care Statele Unite colectează informațiile și taie acest flux, acest lucru ar putea avea un efect direct pe câmpul de luptă din Ucraina. 

Scurgerea de documente a complicat deja relațiile SUA cu țările aliate și a ridicat îndoieli cu privire la capacitatea Washingtonului de a-și păstra secretele. După ce a examinat documentele, un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale a declarat pentru New York Times că scurgerea de informații a fost dureroasă, sugerând în același timp că s-ar putea reduce schimbul de informații.  

Pentru ca diverse agenții să-și furnizeze informații reciproc, a spus același oficial, este nevoie de încredere și de asigurări că anumite informații sensibile vor fi păstrate secrete. 

Scurgerea de documentele ar putea afecta, de asemenea, relațiile diplomatice în alte moduri. Informațiile recent dezvăluite arată, de asemenea, că Statele Unite nu spionează doar Rusia, ci și proprii aliați. Deși acest lucru cu greu îi va surprinde pe oficialii acelor țări, a face publice astfel de informații îngreunează întotdeauna relațiile cu parteneri importanți, cum ar fi Coreea de Sud, al cărei ajutor este necesar pentru a furniza armament Ucrainei, mai scrie New York Times. 

În paginile postate online, există cel puţin două discuţii despre dezbaterea din Coreea de Sud cu privire la oportunitatea de a da SUA obuze de artilerie pentru a fi folosite în Ucraina, încălcând politica Seulului privind furnizarea de ajutor letal.  

O secţiune a documentelor relatează că oficialii sud-coreeni erau îngrijoraţi că preşedintele Biden l-ar putea suna pe preşedintele sud-coreean, presând Seulul să livreze muniţiile. O altă secţiune a documentelor, provenind de la CIA, este mai explicită cu privire la modul în care Statele Unite au aflat despre dezbaterile sud-coreene, menţionând că informaţia provine dintr-un raport de informaţii de semnal

Mike Gallagher, republican din Wisconsin și membru al Comitetului de Informații al Camerei Reprezentanților din SUA, a declarat că se așteaptă ca oficialii administrației Biden să informeze Congresul cu privire la această chestiune când în sesiune de săptămâna viitoare. 

„Se pare că este o problemă mare în ceea ce privește contrainformațiile. Vorbim despre lucruri care ar putea afecta securitatea noastră națională și eforturile CIA în Europa și în întreaga lume”, a declarat Gallagher.  

Analiştii spun că dimensiunea scurgerii de documente este probabil de aproximativ 100 de pagini. Reporterii de la The New York Times au revizuit mai mult de 50 dintre aceste pagini. 

Documentele au apărut online sub forma unor fotografii făcute în grabă ale unor bucăți de hârtie așezate deasupra a ceea ce pare a fi o revistă de vânătoare. Foștii oficiali care au analizat documentele spun că cel mai probabil documentele au fost prezentate în cadrul unui briefing clasificat, apoi acestea au fost luate, băgate pus într-un buzunar, iar apoi scoase pentru a fi fotografiate. 

Oficiali americani de rang înalt au declarat că o anchetă, lansată vineri de Biroul Federal de Investigaţii, va încerca să acţioneze rapid pentru a determina sursa scurgerii de informaţii. Oficialii au recunoscut că documentele par a fi autentice şi sunt în general note operaţionale compilate de Statul Major al Pentagonului, folosind rapoarte ale comunităţii guvernamentale de informaţii, dar că cel puţin unul dintre ele a fost modificat ulterior faţă de forma originală. 

O breşă masivă a serviciilor” 

Un oficial american de rang înalt a calificat scurgerea de informaţii drept o breşă masivă a serviciilor, agravată de faptul că arată Rusiei cât de adânc au reuşit să pătrundă agenţii americani de informaţii în aparatul militar rusesc.

Oficialii din cadrul guvernului american care au autorizaţie de securitate primesc adesea astfel de documente prin intermediul e-mailurilor zilnice, a declarat un oficial, iar aceste e-mailuri ar putea fi apoi transmise automat altor persoane. 

Un alt oficial american de rang înalt a declarat că depistarea sursei iniţiale a scurgerii de informaţii ar putea fi dificilă, deoarece sute, dacă nu mii de militari şi alţi oficiali din guvernul SUA au autorizaţiile de securitate necesare pentru a avea acces la documente.  

Oficialul a declarat că Pentagonul a instituit proceduri în ultimele zile pentru a „bloca” distribuirea documentelor de informare extrem de sensibile. 

Documentele arată că aproape toate serviciile de securitate ruseşti par a fi penetrate de Statele Unite într-un fel sau altul. De exemplu, un document, marcat ca fiind strict secret, discută planurile Statului Major General rus pentru a contracara tancurile pe care ţările NATO le furnizau Ucrainei, inclusiv crearea unor zone de tragere diferite şi începerea instruirii soldaţilor ruşi cu privire la vulnerabilităţile diferitelor tancuri aliate. 

O altă sursă vorbeşte despre o campanie de informare planificată de GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse, în Africa, pentru a încearca să modeleze opinia publică împotriva Statelor Unite şi să promoveze politica externă rusă

În timp ce unele dintre fişele de informaţii oferă analize şi avertismente generale cu privire la planurile ruseşti, altele sunt genul de informaţii pe care Ucraina le-ar putea folosi pentru a se apăra.  

Unul dintre documente vorbeşte despre faptul că Ministerul rus al Apărării are planuri de a efectua atacuri cu rachete asupra forţelor ucrainene în anumite locaţii din Odesa şi Nikolaev, la 3 martie, un atac despre care agenţiile de informaţii americane credeau că ar fi fost conceput pentru a distruge o zonă de depozitare a dronelor, un tun de apărare aeriană şi pentru a ucide soldaţi ucraineni. 

Un alt document menţionează un raport din februarie difuzat de Centrul de Comandă al Apărării Naţionale a Rusiei despre scăderea capacităţii de luptăa forţelor ruseşti din estul Ucrainei. 

Oficialii ucraineni continuă să insiste că documentele sunt modificate sau falsificate. Într-o declarație la Telegram, Mihailo Podolyak, unul din consilierii președintelui ucrainean, a spus că scurgerile au fost menite să semene neîncrederea între partenerii Ucrainei. 

Deşi documentele au fost compilate de Statul Major al Pentagonului, ele conţin informaţii de la mai multe agenţii, inclusiv de la Agenţia Naţională de Securitate, Biroul de Informaţii şi Cercetare al Departamentului de Stat şi Agenţia Centrală de Informaţii a SUA. Unele dintre materiale sunt etichetate ca fiind colectate în temeiul Federal Intelligence Surveillance Act, sau F.I.S.A., menţionând că distribuirea lor ulterioară nu este permisă fără aprobarea procurorului general. 

Într-un document etichetat drept actualizare de informaţii din partea Centrului de Operaţiuni al CIA, datat 2 martie, sunt menţionate informaţii despre modul în care Ministerul rus al Apărării a luat în considerare măsuri pentru a contracara acuzaţiile potrivit cărora nu ar fi furnizat muniţii trupelor grupului Wagner din Ucraina. 

Sâmbătă, imaginile multor documente erau încă disponibile pe Twitter. În timp ce regulile din trecut ale platformei conduceau automat la măsuri pentru a elimina materialul, având în vedere politica de interzicere a distribuirii de materiale piratate, Elon Musk, noul proprietarul al Twitter, a părut să indice într-o postare pe Twitter de joi că nu va șterge documentele publicate pe internet.

Citește și: „Un coşmar pentru cei Cinci Ochi”. O nouă scurgere de documente clasificate detaliază secrete de securitate ale SUA

Editor : M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Adrian Mutu a spus cum a cunoscut-o pe cea de-a treia sa soție! ”E o chestie intimă”. Ce a făcut a doua oară când a văzut-o

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pagini false pentru a induce în eroare alegătorii. Grupuri pentru Kamala cu sloganul lui Trump

Cine sunt femeile care susțin industria de apărare din Ucraina, în lipsa bărbaților trimiși pe front: „Armele asigură viața”

Putin a înaintat puternic în Ucraina. Cât teren au cucerit rușii după atacurile susținute din ultimele trei luni

Rusia a transferat 7.000 de soldați nord-coreeni în zonele limitrofe Ucrainei (GUR). Cât de bine înarmați sunt militarii Phenianului

Partenerii noștri