Live

Scholz nu-l lasă pe Zelenski să folosească rachete germane cu rază lungă împotriva Rusiei. „Avem motive foarte serioase"

Data actualizării: Data publicării:
Olaf Scholz și Volodimir Zelenski. Sursa: Profimedia Images

Cancelarul german Olaf Scholz a insistat luni că nu va relaxa restricţiile privind utilizarea armelor germane de către Ucraina în eforturile sale de apărare în faţa Rusiei, în pofida cererilor în acest sens din partea Kievului, transmite dpa, potrivit Agerpres. 

Guvernul de la Berlin a luat "câteva decizii" privind sprijinul militar pentru Ucraina "care îmi sunt foarte clare", a declarat Scholz la New York, cu puţin înaintea unei întâlniri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

"Acest lucru nu este compatibil cu poziţia mea personală... Nu vom face asta. Şi avem motive foarte serioase", a punctat cancelarul german, aflat în SUA pentru lucrările Adunării Generale a ONU.

Zelenski a lansat apeluri repetate către aliaţii săi occidentali de a-i permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ţinte situate mult dincolo de linia frontului, inclusiv centre logistice şi baze militare din Rusia.

Arma cu cea mai lungă rază de acţiune livrată Ucrainei de Germania este lansatorul de rachete MARS II, capabil să lovească ţinte aflate la 84 de kilometri distanţă. Berlinul a permis Kievului să-l folosească pe o zonă limitată din teritoriul rus, în apropierea oraşului ucrainean Harkov, aflat la graniţă.

Şi puternicul obuzier Panzerhaubitze 2000, cu o rază de 56 de kilometri, poate fi desfăşurat pentru apărarea Harkovului.

Olaf Scholz a exclus în mod repetat livrarea către Kiev de arme de precizie cu rază lungă de acţiune, indiferent de deciziile luate de alţi aliaţi din NATO. Cancelarul refuză să furnizeze astfel Ucrainei rachete germane de croazieră Taurus, care au o rază de circa 500 km, argumentând că acest lucru "ar presupune un risc ridicat de escaladare".

În acelaşi timp, o majoritate a germanilor se opun trimiterii de rachete, au arătat sondaje de opinie.

După întâlnirea cu Scholz, Zelenski a mulţumit Germaniei pentru susţinerea acordată Ucrainei, mai ales pentru întărirea capacităţilor de apărare al Kievului.

"Suntem profund recunoscători Germaniei pentru sprijinul său", a scris Zelenski pe platforma X. "Împreună, am salvat mii de vieţi şi cu siguranţă putem contribui şi mai mult la întărirea securităţii întregului continent european".

Preşedintele ucrainean a menţionat într-un comunicat că a discutat cu cancelarul german despre situaţia de securitate din Ucraina.

"Liderii au convenit să continue cooperare în formatele internaţionale şi să discute paşi comuni către o pace justă, inclusiv implementarea deciziilor primului Summit de pace şi pregătiri pentru un al doilea", se arată într-un comunicat al biroului lui Zelenski.

"Preşedintele a subliniat că Ucraina nu va susţine nicio iniţiativă alternativă de pace care ar putea fragmenta integritatea comunităţii internaţionale", se adaugă în comunicat.

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kremlinul îi răspunde lui Zelenski, care crede că „Ucraina se află mai aproape de pace decât credem”

Putin va controla probabil o parte din Ucraina la sfârșitul războiului, dar nimeni nu poate avea o victorie totală, spune Petr Pavel

Europa pare să se îndrepte spre recesiune. Motivul: Germania şi Franţa se confruntă cu probleme politice şi economice

Trump îl atacă pe Zelenski și spune că liderul de la Kiev și-ar dori ca democrații să câștige alegerile din SUA

Partenerii noștri