Scandal între Germania și Ucraina din cauza unei turbine rusești pentru gazoductul Nord Stream, blocată în Canada
Guvernele Ucrainei, Canadei și Germaniei sunt prinse într-o dispută privind o turbină, o componentă-cheie pentru gazoductul Nord Stream 1, despre care rușii spun că este necesară pentru ca fluxul de gaz rusesc spre Germania și Europa să poată să revină la cantitățile obișnuite, relatează Politico.
Livrările de gaze rusești spre Europa s-au prăbușit din 16 iunie, iar Gazprom a motivat prin faptul că sancțiunile occidentale impuse după invadarea Ucrainei blochează întoarcerea unei turbine de gaz Siemens, trimisă la Montreal pentru lucrări de mentenanță.
Rușii de la Gazprom susțin că turbina este esențială pentru ca transportul de gaz să poată fi reluat la nivelurile anterioare.
Ministrul ucrainean al energiei a cerut guvernului canadian să nu trimită Rusiei turbina înapoi, în timp ce ministrul german al economiei a făcut un apel către Ottawa să o returneze cât mai repede.
Guvernul de la Kiev cere Canadei să nu facă o excepție de la sancțiuni prin trimiterea turbinei și spune că Rusia este liberă să trimită gazul în Europa prin Ucraina.
„Gazprom continuă să răspândească povești false pentru a-și justifica acțiunile care au ca scop doar obținerea de bani și punerea de presiune pe Occident”, se arată într-o scrisoare trimisă în 23 iunie, de German Galușcenko, oficial ucrainean, vicepremierului canadian Chrystia Freeland.
„Trebuie să avem o abordare unificată și acțiuni consistente, precum cele demonstrate de Lituania care pune în aplicare sancțiuni pe tranzitul de bunuri, în ciuda șantajului și amenințărilor explicite ale Kremlinului”, a mai spus oficialul ucrainean.
De cealaltă parte, vicecancelarul german și ministru al economiei, Robert Habeck, a făcut un apel public către guvernul canadian, joi, cerând întoarcerea rapidă a piesei pentru ca Europa să poată primi mai mult gaz.
Livrările de gaz rusesc în Europa sunt la 40% din capacitate
Livrările de gaz în Europa prin Nord Stream sunt, în prezent, la 40% din capacitate, fapt ce a dus la o creștere masivă a prețurilor la gaze și a provocat panică la Berlin, care se teme de o scădere abruptă a capacității industriale.
„Scopul sancțiunilor este de a face ca Rusia și Putin să fie mai lovite decât economia noastră. De aceea cer să se înțeleagă că trebuie să-i luăm lui Putin această scuză cu turbina”, a spus oficialul german.
Germania se confruntă cu posibilitatea raționalizării energiei în lunile care urmează, fapt ce ar lovi puternic în companii și în consumatori și ar putea provoca o recesiune în cea mai mare economie a Europei. Oficialii au avertizat și că Rusia ar putea să închidă Nord Stream pe o perioadă lungă, după o ce va finaliza lucrările de mentenanță.
„Avem nevoie de Nord Stream 1 la capacitate pentru a putea să ne umplem depozitele. Depozite de gaz pline în Germania sunt importante nu doar pentru piața germană, dar și pentru cea europeană și penru securitatea ofertei în Europa”, a mai spus Habeck.
Turbina în cauză, construită în Canada de Siemens, a fost trimisă la Montreal pentru reparații, însă a rămas acolo ca urmare a sancțiunilor impuse industriei de petrol și gaze din Rusia.
„Dacă pentru Canada e vorba de o problemă legală, vreau să fiu clar că nu cer livrarea turbinei în Rusia, ci în Germania. Ne este greu să facem o astfel de solicitare”, a spus Habeck, în apelul său către guvernul de la Ottawa.
„Nu ar trebui să facem greșeala de a crede propaganda lui Putin. Revenirea echipamentului respectiv înainte de închiderea programată a gazoductului poate nu va rezolva problema, dar ar submina un posibil argument al lui Putin pentru ca gazoductul să rămână închis”, a concluzionat ministrul german, conform Bloomberg.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News