Live

Scandal între Cuba și SUA după sosirea unei nave rusești la Havana. Marina americană a adus un submarin nuclear la Guantanamo

Data actualizării: Data publicării:
Nava rusească Perekop a intrat în portul Havana, în cadrul unei „vizite oficiale” - până joi - potrivit televiziunii cubaneze. Foto: Profimedia Images

Înrăutățirea relațiilor între Cuba și Statele Unite continuă în condițiile în care guvernul de la Havana a denunțat prezența „provocatoare” a unui submarin american cu propulsie nucleară în Golful Guantanamo, acolo unde se află o bază militară americană. Marţi, nava-şcoală rusească Perekop a intrat în portul Havana, în cadrul unei „vizite oficiale” - până joi - potrivit televiziunii cubaneze.

Ministerul cubanez de externe „denunță categoric intrarea în Golful Guantanamo, pe 5 iulie, a unui submarin cu propulsie nucleară care a rămas până la 8 iulie în baza militară americană”, se arată într-un comunicat al diplomației cubaneze.

Cuba denunţă o „escaladare provocatoare a Statelor Unite, ale căror motive politice şi strategice nu sunt cunoscute și subliniază pericolul pe care-l reprezintă prezenţa şi circulaţia unor submarine nucleare” în Caraibe.

Întrebat despre acest lucru, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a răspuns, la Washington, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Pentagonului - „Vom continua să zburăm, navigăm şi să deplasăm mijloace militare priunde este adecvat, în virtutea dreptului internaţional”.

Navă rusească de război în „vizită oficială” în portul Havana

Marţi, nava-şcoală rusească Perekop a intrat în portul Havana, în cadrul unei „vizite oficiale” - până joi - potrivit televiziunii cubaneze.

Această denunţare vine în contextul în care Cuba şi Rusia şi-au multiplicat semnele de apropiere în ultimele luni, prin anunţarea unor viitoare proiecte comune în diverse domenii, în sectorul „tehnico-militar”.

SUA acuză China de faptul că încearcă de ani de zile că dezvoltă operaţiuni de spionaj din Cuba, care se află la aproximativ 160 de kilometri de Florida.

Cuba cere cu regularitate să i se restituie cei 117 kilometri pătraţi pe care se află baza americană de la Guantanamo, proprietatea Statelor Unite din 1898, după Războiul Americano-Spaniol prin care Cuba s-a rupt de imperiul colonial spaniol.

Începând din 2002, Statele Unite au folosit această bază drept închisoare militară, în cadrul „războiului împotriva terorismului”, după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.

Această închisoare a fost arătată cu regularitate cu degetul din cauza unor presupuse încălcări ale drepturilor omului, detenţii ilegale şi fapte de tortură.

Potrivit unui raport întocmit recent de către o expertă ONU, tratamentul la care sunt supuşi ultimii 30 de deţinuţi, dintre cei 800 care s-au aflat în Închisoarea Militară Guantanamo, este ”crud, inuman şi degradant”.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri