Live

Scandal în Australia după anularea concertului unui pianist care a criticat Israelul

Data publicării:
Foto: Profimedia

Orchestra Simfonică din Melbourne a declarat joi că a comis o eroare anulând spectacolul unui celebru pianist britanico-australian care criticase campania militară israeliană din Gaza, informează AFP.

În timpul unui concert susţinut duminică, pianistul britanico-australian Jayson Gillham a dedicat o piesă "jurnaliştilor din Gaza", dintre care unii ar fi fost, potrivit artistului, victime ale "asasinatelor ţintite" din partea forţelor israeliene, scrie Agerpres.

Orchestra Simfonică din Melbourne a anulat imediat un alt concert al pianistului, programat pentru joi, considerând că este inadecvat să se folosească scena de spectacol "pentru exprimarea de opinii personale".

Orchestra îl descrisese pe Gillham - care cântase anterior într-un concert caritabil pentru Palestine Children's Relief Fund - drept "unul dintre cei mai buni pianişti ai generaţiei sale".

După critici intense, Melbourne Symphony Orchestra a fost constrânsă să îşi prezinte joi scuzele pentru "eroarea" de a fi anulat concertul.

Cu toate acestea, ea a reafirmat că o scenă de concert nu este un loc "adecvat pentru a emite comentarii politice", precizând că prestaţia de joi rămâne anulată din motive de "securitate".

Sindicatul muzicienilor australieni - Music, Entertainment and Arts Alliance - a acuzat orchestra că a avut o reacţie excesivă, precizând că "muzica şi arta există într-un context politic şi social".

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor estimează că 113 jurnalişti au fost ucişi de la începutul războiului din Gaza, în urmă cu zece luni.

Armata israeliană a subliniat că "nu vizează în mod specific jurnaliştii", dar că are dreptul de a ţinti susţinătorii Hamas, organizaţia care a condus atacurile sângeroase din 7 octombrie împotriva Israelului, care au declanşat războiul.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O celebritate a venit în România și a trăit ceva despre care doar auzise: ”O nebunie! M-am așezat și m-am întrebat ‘Ce-a fost asta?’”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Întoarcerea locuitorilor din nordul Israelului la casele lor este acum obiectiv de război, anunță cabinetul lui Netanyahu

Hamas s-a pregătit pentru un „lung război de uzură” cu Israelul

O renovare de 900 de milioane de euro deranjează madrilenii. Stadionul Santiago Bernabeu, nevoit să anuleze concerte

Un cuplu acuzat că a ucis o adolescentă ca să îi fure bebelușul a fost achitat. Explicațiile judecătoarei care a luat decizia

Partenerii noștri