S-a încheiat discuția de la Geneva. Blinken: Rusia are de ales între diplomație și conflict. SUA sunt pregătite pentru ambele variante
S-a încheiat întâlnirea de la Geneva dintre secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care a avut ca scop detensionarea situației de la frontiera rusă cu Ucraina. Șeful diplomației ruse a precizat că SUA vor răspunde săptămâna viitoare, în scris, la cerințele de securitate ale Rusiei. La rândul său, Blinken a subliniat că există premise pentru o înțelegere reciprocă între Occident și Moscova, dar aceasta depinde de alegerea Rusiei de a opri agresiunea împotriva Ucrainei.
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Alertă de radiații la granița NATO-Rusia
Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord după arme
„Ce aproape e, miroase a praf de pușcă. Aoleu, ce e aici”. Mărturia unei localnice care a filmat atacul rușilor la granița României
Kremlinul îl acuză pe Klaus Iohannis că distorsionează istoria. „Aşteptaţi-vă la probleme la scară planetară”
Ucraina dezvăluie detalii despre noua „rachetă-dronă”
Cei trei factori de care depinde soarta războiului din Ucraina
ACTUALIZARE 14.45: La scurt timp după ce ministrul rus de externe a încheiat conferința de presă, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că SUA sprijină „în mod ferm” suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
Blinken: Dacă Rusia trece granița cu Ucraina vom reacționa imediat
Antony Blinken a declarat că cele două părți au convenit să continue discuțiile săptămâna viitoare. Acesta a subliniat că i-a spus omologului rus că NATO că este pregătită să abordeze preocupările de securitate ale Rusiei „în spirit de reciprocitate”.
Diplomatul american a subliniat încă o dată faptul că SUA și aliații din Europa vor reacționa „imediat” la o eventuală agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei.
„Am fost foarte clar că dacă orice forță a Rusiei trece de granița Ucrainei vom reacționa imediat. Înțeleg că Rusia are un plan bine stabilit al atacului. Suntem împreună în acest angajament de a proteja integritatea și suveranitatea Ucrainei și vor exista consecințe majore”, a precizat Blinken.
„Vom continua să fim alături de Ucraina”, a mai spus Blinken. „Dacă ei vor continua să aducă trupe la granița cu Ucraina, vom continua să facem și noi ceea ce facem deja, să sprijinim Ucraina să se pregătească pentru o invazie”, a adăugat acesta.
În același timp, Blinken a amintit că art 5 al Tratatului care presupune solidaritatea statelor NATO în cazul în care unul dintre membrii alianței este atacat vizează, evident, doar țările membre nu și Ucraina.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că Rusia „are de ales între diplomație și conflict, iar SUA sunt pregătite pentru ambele variante”.
Blinken a mai spus că SUA și aliații săi s-au asigurat că Rusia înțelege bine care vor fi consecințele unei eventuale agresiuni asupra Ucrainei.
Citește și: MAE rus: Moscova cere ca NATO să se retragă din România și Bulgaria
„I-am spus lui Lavrov că Rusia trebuie să cugete asupra cauzalității problemelor pe care le ridică acum. După invadarea Crimeei, în 2014, favorabilitatea sa în Ucraina s-a prăbușit, iar dorința ucrainenilor de a adera la NATO a crescut, dar asta din cauza acțiunilor Rusiei.
Înainte de 2014, SUA era în proces de reducere a trupelor din Europa, după aceea a trebuit să le suplimenteze, pentru că aliații NATO au fost îngrijorați de acțiunile Rusiei”, a mai declarat șeful diplomației americante, citat de New York Times.
Blinken a spus că este exclusă schimbarea politicii ușilor deschise asumată de NATO și a evidențiat că, dacă se va dovedi util, Washingtonul este gata pentru un summit între președinții Joe Biden și Vladimir Putin.
Conform CNN, șeful diplomației de la Washington a mai menționat că întâlnirea cu ministrul rus de Externe „nu a fost o negociere”, ci „un schimb sincer de preocupări și idei”. „I-am clarificat ministrului Lavrov că există anumite probleme și principii fundamentale pe care Statele Unite și partenerii și aliații noștri s-au angajat să le apere”, a mai declarat Antony Blinken.
Lavrov: Am explicat că nu avem de gând să atacăm Ucraina
ACTUALIZARE 14.15: După o întrevedere cu șeful diplomației SUA, care a durat aproximativ o oră și jumătate, Serghei Lavrov a ieșit în conferință de presă și a spus că cine pe cine amenință și în ce se pot transforma aceste amenințări este o mare întrebare.
Printre principalele declarații ale ministrului rus de Externe s-au mai numărat:
- Am explicat că nu avem de gând să atacăm Ucraina;
- Nu este sfârșitul dialogului nostru cu SUA;
- SUA trebuie să ofere răspunsuri scrise la cererile noastre față de Ucraina și NATO până săptămâna viitoare;
- A venit timpul să obligăm Kievul să îndeplinească înțelegerile de la Minsk;
- I-am cerut Secretarului Antony Blinken să-și exercite influenta asupra Kievului pentru ca acesta să devină mai înțelept;
- Antony Blinken a promis că săptămâna viitoare va prezenta răspunsul scris la propunerile de securitate ale Federației Ruse;
- Rusia nu pretinde la zone de influență;
- Sper la o reducere a emoţiei în raport cu Ucraina după aceste tratative sincere ruso-americane.
Întrebat despre comportamentul vestului în legătură cu situația din Ucraina, ministrul Lavrov a spus că „este trist că oamenii mari se măsoară care este mai tare, dar nu se gândesc la cum sa facă lumea mai sigură”.
ACTUALIZARE 12.00: A început întâlnirea între Antony Blinken și Serghei Lavrov.
„Nu ne așteptăm să găsim o soluție la aceste negocieri. Ne așteptăm la răs
punsuri concrete la propunerile noastre concrete”, a spus Serghei Lavrov.
„Suntem cu toții, în egală măsură, angajați să urmăm calea diplomației și a dialogului. Dar suntem la fel de hotărâți, dacă această cale va fi imposibilă iar Rusia ataca Ucraina, să dăm un răspuns unitar, rapid și sever”, a spus, de asemenea, Antony Blinken.
Știre inițială
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a sosit la Geneva pentru discuții cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, după o vizită în mai multe țări europene, menită să consolideze angajamentele aliaților americani de a sancționa Rusia dacă aceasta va face o invazie în Ucraina.
Speranțele Washingtonului de a construi un front de opoziție față de Moscova au fost complicate de o declarație a președintelui american Joe Biden, care a estimat că Rusia va „intra” în Ucraina și a avetizat că Moscova va plăti scump acest lucru.
Rusia a masat zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina, iar statele occidentale se tem că Moscova plănuiește un nou asalt asupra unei țări pe care a invadat-o în 2014 pentru a anexa peninsula Crimeea. Rusia neagă că plănuiește un atac, dar spune că ar putea lua măsuri militare nespecificate dacă nu îi este îndeplinită o listă de cereri, inclusiv o promisiune din partea NATO de a nu integra Ucraina, relatează Reuters.
Întrebat despre declarația lui Biden, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Rusia a primit avertismente similare de cel puțin o lună.
„Credem că acestea nu contribuie în niciun fel la dezamorsarea tensiunii care a apărut acum în Europa și, mai mult, pot contribui la destabilizarea situației”, a adăugat Peskov.
Miercuri, la Kiev, Blinken a încercat să dea asigurări Ucrainei în privința sprijinului acordat de Statele Unite. Blinken, înainte de a se întâlni joi la Berlin cu oficiali germani, francezi și britanici, a declarat că președintele rus Vladimir Putin ar putea ordona o invazie iminentă.
Adjunctul lui Blinken, Wendy Sherman, și adjunctul lui Lavrov, Serghei Ryabkov, s-au întâlnit de asemenea la Geneva săptămâna trecută, unde ambele părți au expus poziții aparent ireconciliabile.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adrest joi pe Twitter „marilor puteri” amintindu-le că nu există incursiuni minore și țări mici, „la fel cum nu există victime minore și durere mică din cauza pierderii celor dragi".
Moscova cere în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în Europa de Est.
Washingtonul a atras atenţia că vor urma sancţiuni dure împotriva Moscovei în cazul unui atac al acesteia asupra Ucrainei, la graniţa căreia sunt masaţi peste 100.000 de soldaţi ruşi.
Citește și: Cine mai poate opri Rusia să invadeze Ucraina? Iulian Fota: Vacanța s-a terminat pentru toată lumea
Editor : Marco Badea | Monica Bonea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News