Ryanair obligă pasagerii cu pașaport sud-african să facă un test cu limba asociată apartheidului
Compania aeriană de zboruri low-cost Ryanair le cere pasagerilor sud-africani să-și dovedească naționalitatea, înainte de a călători, prin completarea unui test în afrikaans, o limbă folosită de doar 12% din populație care a fost mult timp identificată cu apartheidul și minoritatea albă, transmite Reuters.
Cea mai mare companie aeriană din Europa după numărul de pasageri, care nu operează zboruri din și către Africa de Sud, a spus că cere oricărui pasager care se îndreaptă spre Marea Britanie din acest stat să completeze „un simplu chestionar” din cauza numărului mare de pașapoarte sud-africane false.
„Dacă nu pot completa acest chestionar, li se va refuza călătoria iar suma plătită va fi rambursată integral”, a declarat un purtător de cuvânt pentru linia aeriană irlandeză.
Departamentul pentru Afaceri Interne din Africa de Sud, care a avertizat privind unele carteluri care vând pașapoarte, a spus că va emite un comunicat în privința testului Ryanair.
Misiunea diplomatică a Marii Britanii din Africa de Sud a spus pe Twitter că testul Ryanair nu este o cerință a guvernului britanic pentru a intra în Regatul Unit.
Compania low-cost a spus că testul se va aplica oricărui purtător de pașaport sud-african care zboară spre Marea Britanie din alte părți ale Europei folosind compania. Aceasta nu a răspuns la momentul publicării informației de ce se aplică testul pe acele rute, având în vedere că Marea Britanie spune că nu este o cerință.
Zinhle Novazi, un avocat sud-african, a făcut acest test când a călătorit cu Ryanair din Ibiza, Spania, către Londra pe 29 mai.
Unele întrebări includ numirea celui mai înalt munte din Africa de Sud, cel mai mare oraș și o sărbătoare națională.
„Am putut răspunde întrebărilor”, a spus Novazi, care a învățat afrikaans în școală, însă nu este o vorbitoare nativă a acestei limbi. Ea a putut să se îmbarce în avion.
Novazi a scris către Departamentul sud-african pentru Relații Internaționale și Cooperare pe 1 iunie însă nu a primit un răspuns.
Departamentul nu a răspuns nici pentru Reuters.
Testul a atras critici din partea sud-africanilor din Johannesburg.
„Este foarte discriminatoriu pentru o mulțime de sud-africani care nu vorbesc afrikaans”, a declarat Siphiwe Gwala pentru Reuters.
„Ei îl folosesc într-o manieră care este cu totul absurdă”, a declarat Conrad Steenkamp, directorul executiv al Consiliului Limbii Afrikaans.
Afrikaans este a treia cea mai vorbită dintre cele 11 limbi oficiale din Africa de Sud, folosită de 12% dintre cei 58 de milioane de oameni din țară. Mult timp a fost identificată cu ideologia apartheidului și a fost considerată limba oficială până la sfârșitul apartheidului în 1994.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News