Analiză Rușii pierd 13 militari pentru fiecare ucrainean căzut la Avdiivka. Cu toate astea, continuă să avanseze. Orașul, aproape cucerit
Rușii pierd în acest moment 13 militari (morți sau răniți) pentru fiecare soldat ucrainean scos din luptă la Avdiivka, conform datelor obținute strict din analiza surselor deschise (OSINT - Open Source Intelligence). Cu toate acestea, în ciuda pierderilor mari și a gravelor erori tactice făcute, rușii au reușit să-și completeze efectivele și să reușească să mențină presiune constantă asupra apărătorilor ucraineni. În aceste condiții, cea mai logică soluție pentru militarii ucraineni ar fi să se retragă din localitate înainte de a cădea în încercuire.
Vestea horror pentru apărătorii ucraineni este că, în ciuda raportului pierderilor de 13:1 (ruși vs. ucraineni), Rusia continuă să aibă o superioritate de cel puțin 5:1 pe câmpul de luptă de la Avdiivka: 50.000 de militari ruși încearcă să cucerească această localitate apărată de cel mult 10.000 de ucraineni.
Mai exact, rușii atacă Avdiivka cu elementele a cel puțin două armate: Armata 2 de Arme Combinate și Armata 41 de Arme Combinate (în traducere, „arme combinate” înseamnă practic „armate de tancuri”). Din cauza pierderilor suferite, cele două armate au primit tehnică de luptă transferată de la Armata 25 de Arme Combinate. De notat, de asemenea, că rușii au folosit în asalturi inclusiv unități „proxy”, alcătuite din miliții proruse - unități prost echipate, cu disciplină precară și care sunt practic trimise primele în luptă cu unicul scop de a satura și epuiza apărarea ucraineană.
2/ Currently, Russian forces maintain a significant numerical advantage in both personnel and vehicles. Despite initial errors, high losses, and unrealistic expectations, they continuously replenish their troops with fresh recruits and preserve pressure
— Tatarigami_UA (@Tatarigami_UA) February 15, 2024
Celor două armate de tancuri li se opun câteva brigăzi ucrainene. Astfel, ucrainenii au apărat Avdiivka în special cu ajutorul Brigăzii 110 Mecanizate (recent înlocuită cu Brigada 3 de Asalt, alcătuită din foști luptători ai regimentului „Azov”). Periodic, brigada 110 a mai beneficiat de sprijinul a cel puțin altor 3 brigăzi: 47 și 53 Mecanizată și 116 de Apărare Teritorială.
Rușii încearcă să cucerească Avdiivka - o localitate care înainte de război avea circa 30.000 de locuitori - încă din 2014. Avdiivka se află la doar câțiva kilometri de Donețk, capitala regiunii cu același nume pe care Putin încă nu a reușit să o cucerească în totalitate, în ciuda anexării sale ilegale, alături de alte trei regiuni (Luhansk, Zaporojie, Herson).
Cucerirea Avdiivkăi s-ar transforma astfel într-o victorie politică pentru Putin, despre care nimeni nu are dubii că va fi câștigătorul alegerilor prezidențiale din Rusia din 15-17 martie.
Iar Putin nu pare să dea doi bani pe numărul de militari uciși la Avdiivka pentru îndeplinirea acestui „obiectiv” până la alegerile organizate fix peste o lună.
Russian losses in the battle for Avdiivka are 13 times higher than Ukrainian losses. It should be noted that the fighting has been going on for more than 4 months.
— TOP LEAD (@TopLeadEU) February 13, 2024
The actual proportion may be different, but it is unlikely to be much different. #ukrainewar #avdiivka pic.twitter.com/wVtOqSX2Fr
Conform estimărilor OSINT, ultimele patru luni, odată cu declanșarea unei ample ofensive pe frontul de la Avdiivka în octombrie 2023, rușii au pierdut zeci de mii de militari și sute de blindate.
Armata rusă a pierdut echivalentul unei întregi divizii mecanizate doar la Avdiivka
Mai exact, armata rusă a pierdut 20.000 de militari la Avdiivka după doar 2 luni. Comparativ, în bătălia de la Bahmut, care a durat aproape 9 luni și cu care se fac multe paralele cu Avdiivka, rușii au pierdut 30.000 de soldați. Informații încă neconfirmate estimează că acest „prag” de 30.000 de pierderi în rândul armatei ruse, a fost deja atins după 4 luni.
Raportul pierderilor de 13:1 în „favoarea” Ucrainei se observă în special la tehnica grea de luptă: strict în baza informațiilor vizuale și a înregistrărilor foto/video geoconfirmate (comparativ cu un soldat, un tanc distrus sau abandonat pe câmp e mai ușor de observat/fotografiat), Rusia a pierdut peste 650 de blindate. Comparativ, Ucraina a pierdut în jur de 50.
#Avdiivka offensive equipment loss numbers as of 09 February 2024.
— Naalsio (@naalsio26) February 10, 2024
In summary: 655 RU losses vs. 50 UA losses
Spreadsheet showing the losses in detail: https://t.co/GHawlVOd2T pic.twitter.com/AjNQr7RQGH
Dintre cele 650+ de blindate, 214 sunt tancuri, practic echivalentul unei întregi divizii mecanizate.
Avdiivka, mereu comparată cu Bahmut, ar putea avea în curând soarta Bahmutului. Greșeala pe care Sîrski n-ar trebui s-o repete
Dacă rușii ar cuceri Avdiivka, aceasta ar fi cea mai mare victorie militară a Rusiei din ultimul an, după cucerirea Bahmutului, în mai 2023.
Iar asemănările cu Bahmut nu se opresc aici.
Și la Bahmut, ucrainenii au avut o „rată favorabilă” de pierderi, de circa 1:10 - pentru fiecare ucrainean pierdut, rușii pierdeau 10. Problemele au început să apară în momentul în care leadership-ul ucrainean a decis să mențină apărarea orașului cu orice preț.
Iar prețul plătit a fost unul mare: în momentul în care luptele au devenit, practic, lupte de stradă, raportul pierderilor s-a apropiat de 1:1. Ucrainenii au pierdut atunci multe trupe și militari cu experiență, conform Financial Times.
Un rol principal în această decizie l-a avut nimeni altul decât Oleksandr Sîrski, apărătorul Bahmutului de atunci și actualul șef suprem al armatei ucrainene.
Iar Sîrski nu este prea iubit de ofițerii ucraineni, tocmai pentru modul în care acesta își conduce trupele în luptă:
„Faptul că urmăreşte neîncetat câştiguri tactice epuizează constant resursele noastre umane valoroase, ceea ce duce la progrese tactice precum capturarea unor şiruri de copaci sau a unor sate mici, fără a avea în vedere niciun obiectiv operaţional”, a acuzat un ofițer care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Iar Ucraina e pe cale să repete aceeași greșeală acum, la Avdiivka, unde situația a devenit extrem de critică. Recent, rușii au reușit să „taie” linia principală de comunicații folosită de militarii ucraineni. Deși aceștia încă mai dispun de o linie „de rezervă”, se confruntă cu probleme legate de logistică, aprovizionare și transport și trebuie să se retragă pentru a nu fi încercuiți de ruși.
Din luna ianuarie, rușii au început să se „infiltreze” în oraș.
„În condițiile în care trupele ruse sunt pe cale de a crea mai multe buzunare (puncte fortificate) în oraș, opțiunile (pentru ucraineni) sunt limitate: retragerea sau încercarea inițierii unui foarte riscant contraatac”, se arată într-o analiză Frontelligence, un grup de analize OSINT realizat de un ofițer în rezervă al armatei ucrainene.
„Acest capitol se va încheia în curând”
Astfel, pentru apărătorii ucraineni, „cea mai logică acțiune” ar fi o retragere din Avdiivka. Dacă trupele ucrainene s-ar retrage acum, raportul mare de pierderi ar rămâne favorabil Kievului (echivalentul unei divizii distruse pentru cucerirea unei astfel de localități ar fi o pierdere grea chiar și pentru armata rusă care - chiar dacă va cuceri orașul - va fi slăbită și nu va avea tăria de a avansa rapid mai departe).
Riscul e evident pentru ucraineni: dacă rămân pe poziții, vor ajunge - la fel ca la Bahmut - să se bată „parte în parte” cu rușii și să piardă astfel militari valoroși care nu pot fi înlocuiți deloc ușor pe câmpul de luptă.
„În cadrul acestu mediu extrem de dinamic, cursul bătăliei sugerează o retragere inevitabilă a forțelor ucrainene și căderea iminentă a unei importante poziții defensive precum Zenit (un fost buncăr din perioada sovietică care e practic piesa centrală în jurul căreia ucrainenii au organizat întreaga apărare a orașului Avdiivka - n.r.). În afara unor evenimente neașteptate, acest capitol se va încheia în curând”, se arată în analiza realizată de expertul militar ucrainean.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News