Live

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Data actualizării: Data publicării:
Foto cu caracter ilustrativ: Sursa foto: Profimedia Images

Moscova a revendicat miercuri cucerirea altor două localităţi lângă oraşul Kurahove, în estul Ucrainei, unde forţele Kievului pierd teren în fiecare zi în faţa trupelor ruse mai numeroase şi mai bine înarmate.

Ministerul Apărării rus a afirmat într-un comunicat că soldaţii săi au preluat controlul asupra localităţii Stari Terni şi Trudove, situate în apropiere de oraşul minier Kurahove, vizat de mai multe săptămâni de asalturi ruse, informează AFP, potrivit Agerpres.

Armata ucraineană, care înregistrează o acută lipsă de soldaţi şi de armament, este în defensivă de peste un an. Din toamnă, forţele sale se retrag din ce în ce mai repede.

În afară de oraşele Pokrovsk şi Kupiansk, ruşii caută să ocupe Kurahove, situat în apropiere de un important zăcământ de litiu, un mineral rar.

În acest sector de pe frontul de est, trupele ruse înaintează zilnic. Ele se află de mai multe zile chiar în interiorul Kurahove, unde înainte de război locuiau aproape 20.000 de locuitori.

Armata rusă a avansat 725 de kilometri pătraţi în teritoriul ucrainean în luna noiembrie, cea mai mare cucerire teritorială a sa într-o singură lună după martie 2022 şi primele săptămâni înainte de asaltul său la scară mare, potrivit unei analize a AFP pe baza datelor Institutului american pentru studierea războiului (ISW).

În pofida pierderilor grele suferite de armata sa, preşedintele rus Vladimir Putin a făcut din cucerirea Donbasului din estul Ucrainei o prioritate a sa.

Luni, el a declarat că forţele ruse au iniţiativa „pe toată linia" frontului, revendicând cucerirea a 189 de localităţi ucrainene.

Ucraina va fi unul dintre subiectele abordate joi în timpul conferinţei sale de presă de la Moscova cu jurnalişti şi cetăţeni ruşi, pentru a „face bilanţul" anului ce s-a scurs.

Ministrul său al apărării, Andrei Belousov, a precizat luni că Rusia avansează în prezent cu o viteză medie de „30 de kilometri pe zi".

Dificultăţile armatei ucrainene şi incertitudinile privind continuarea ajutorului american pentru Kiev odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, în ianuarie, au relansat speculaţiile cu privire la eventuale negocieri de pace, după aproape trei ani de conflict care a făcut sute de mii de victime, civili şi militari la un loc.

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Avertisment al unui grup de analize militare apropiat Kievului: Rușii sunt pe cale să încercuiască trupe ucrainene în Donețk

Partenerii noștri