Live

Live Text Forțele ruse au distrus un pod între Severodonețk și Lîsîceank, făcând imposibilă evacuarea civililor

Data actualizării: Data publicării:
Rușii au bombardat fabrica Azot. Foto: Profimedia Images

Continuă luptele puternice din estul Ucrainei, în regiunea Donbas. Forțele ucrainene susțin că păstrează controlul asupra unei treimi din orașul strategic Severodențk, inclusiv asupra uzinei chimice Azot, unde se află sute de refugiați civili. Rușii asediază orașul fără milă, distrug tot ce le iese în cale, în speranța că-i vor face pe ucraineni să se retragă. Soldații Kievului rezistă exact ca la Mariupol, spre disperarea rușilor care nu reușesc să înainteze în ritmul cerut de Vladimir Putin. Dacă pică Severodențk, apărarea ucraineană va trebui să se replieze mult mai la vest, iar rușii vor putea asedia direct alte orașe strategice cum sunt Sloviansk și Kramatorsk. Armata lui Vladimir Putin controlează 95% din Lugansk și dacă orașele Severodonețk și Lîsîceansk vor fi capturate, atunci întreaga regiune va fi sub controlul trupelor Kremlinului.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Podul dintre Severodonețk și Lîsîceansk a fost distrus

ACTUALIZARE 23.59 Forțele rusești au distrus un pod care leagă orașul Severodonețk, aflat sub asalt, de orașul de pe partea cealaltă a apei, Lîsîceansk, tăind astfel o posibilă rută de evacuare a civililor.

Serhii Haidai, guvernatorul provinciei Luhansk, a declarat duminică că armata rusă a distrus podul de peste râul Siverski ce lega cele două orașe. El a mai anunțat că au fost bombardamente la Lîsîceansk care au ucis o femeie și au distrus patru case și un centru comercial.

Potrivit șefului administrației din Severodonețk, o treime din oraș a rămas sub controlul forțelor ucrainene, restul fiind în mâinile rușilor.

Pe de altă parte, forțele rusești au atacat centrala termică ucraineană Vuhledar din Donețk, potrivit publicației locale ucrainene Novosti Donbassa. Centrala este controlată de forțele armate ale Ucrainei. Forțele rusești au ocupat orașul Svitlodarsk, aflat la aproximativ 5 km de centrală și se dau luptele aprige pentru cucerirea termocentralei, scrie The Guardian.

Atac la Ternopil, în vest

Armata lui Putin a lovit cu rachete și în vest, pentru prima oară după câteva săptămâni. Susține că a distrus un depozit de arme occidentale, în Ternopil.

Președintele Volodimir Zelenski a confirmat atacul rusesc de la Ternopil, afirmând că zece persoane au fost rănite și sunt în spital.

„Nu a existat niciun sens tactic sau strategic în acest atac, ca în marea majoritate a celorlalte atacuri rusești. Aceasta este teroare, pur și simplu teroare. Printre victime se numără o fetiță de 12 ani din Harkov. Ea a mers în regiunea Ternopil pentru a fugi de armata rusă. Iar astfel de fapte vor determina de-acum percepția asupra Rusiei în lume. Nu Petru I sau Lev Tolstoi, ci copii răniți și uciși de loviturile rusești”, a declarat președintele în mesajul său pe care obișnuiește să-l transmită în fiecare seară.

Erdogan anunță posibile noi discuții cu Putin și Zelenski

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat duminică posibilitatea de a purta noi discuții cu președintele rus Vladimir Putin și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Poate că în săptămâna următoare vom discuta despre ce pași vom face, purtând discuții atât cu Putin, cât și cu Zelenski”, a declarat el în legătură cu eforturile de a găsi soluții pentru exporturile blocate din cauza războiului.

Oficial separatist: Forţele ruse nu intenţionează să ia cu asalt uzina chimică din Severodoneţk

ACTUALIZARE 20.50 Forţele ruse şi aliaţii lor separatişti din Republica Populară Lugansk nu intenţionează „să ia cu asalt” uzina chimică Azot din oraşul Severodoneţk, unde trupele ucrainene continuă să lupte, a declarat un oficial separatist, sub rezerva anonimatului, potrivit BBC.

Oficialul a declarat pentru agenţia de ştiri rusă Interfax că în urma negocierilor cu trupele ucrainene din uzina chimică Azot nu s-a ajuns până în prezent la un acord.

„Nu există planuri să fie luată cu asalt uzina Azot. Uzina este blocată. Trupele ucrainene care rămân acolo vor fi forţate să se predea”, a mai spus oficialul.

El a exclus deschiderea unui coridor sigur menit să le permită trupelor ucrainene să se alăture forţei principale ucrainene, deşi soldaţii blocaţi în uzină au făcut această solicitare.

Anterior, guvernatorul regiunii Lugansk, Serghii Gaidai, a declarat că aproximativ 800 de civili, inclusiv copii, se adăpostesc în buncărele din uzina chimică Azot. El a mai precizat că bombardamentele ruseşti au provocat un incendiu puternic în interiorul uzinei, în urma scurgerii a zeci de tone de ulei de la radiatoarele defecte.

El nu a precizat dacă au fost victime şi dacă incendiul a fost stins ulterior.

Potrivit Interfax, unii civili au reuşit să părăsească uzina Azot.

Fostul soldat britanic Jordan Gatley a fost ucis în luptele din Ucraina, confirmă autoritățile britanice

ACTUALIZARE 19.50 Ministerul britanic de Externe a confirmat că un fost soldat britanic a fost împușcat și ucis în Ucraina, scrie The Guardian. Numele lui Jordan Gatley a apărut într-o postare de omagiere pe rețelele de socializare publicată de către tatăl său, care l-a descris ca fiind un „erou” care va fi „pentru totdeauna în inimile noastre”. Dean Gatley a declarat că fiul său a părăsit armata britanică în martie „pentru a-și continua cariera de soldat în alte domenii”.

Gatley a plecat în Ucraina pentru a ajuta trupele ucrainene „după o analiză atentă”, a adăugat tatăl său, precizând că familia a primit vineri vestea „devastatoare” a morții sale.

Tatăl a precizat că Jordan a fost împușcat și ucis în luptele din orașul Severodonețk, din estul Ucrainei.

„Sprijinim familia unui britanic care a murit în Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Londra.

Liderul pro-rus din Donețk refuză să schimbe pedeapsa celor doi britanici şi a marocanului condamnaţi la moarte

ACTUALIZARE 19.40 Liderul separatist pro-rus Denis Puşilin din Republica Populară Doneţk refuză să schimbe sentinţa celor doi britanici şi a marocanului condamnaţi la moarte sub acuzaţia că au luptat cu armata ucraineană, considerând-o ”perfect echitabilă”, transmite Le Figaro.

„Au venit în Ucraina pentru a ucide civili pentru bani. Acesta este motivul pentru care nu văd condiţii pentru vreo atenuare sau modificare a pedepsei”, a declarat Denis Puşilin, liderul regiunii separatiste Doneţk, al cărui tribunal a dat sentinţa în cazul celor trei condamnaţi.

Potrivit lui Puşilin, „instanţa a impus celor trei combatanţi o pedeapsă perfect echitabilă”.

De asemenea, el l-a acuzat pe premierul britanic Boris Johnson că nu este preocupat de soarta lor şi că nu a luat contact cu autorităţile separatiste.

Oficial ucrainean: Rutele stabilite prin Polonia și România pentru exportul cerealelor din Ucraina se confruntă cu blocaje

ACTUALIZARE 16.40 Ucraina a stabilit două rute prin Polonia şi România pentru a exporta cereale şi a preveni o criză alimentară globală, însă blocajele au încetinit lanţul de aprovizionare, a declarat, duminică, viceministrul ucrainean de Externe, potrivit Reuters.

Dmitro Senik a declarat că securitatea alimentară globală este în pericol, deoarece invazia Moscovei asupra Kievului a oprit exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră, cauzând penurii la scară largă şi creşterea preţurilor la nivel mondial.

Ucraina este al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume şi susţine că există aproximativ 30 de milioane de tone de cereale stocate pe teritoriul deţinut ucrainean, pe care încearcă să le exporte pe cale terestră, fluvială şi ferată.

Ucraina a purtat negocieri cu statele baltice în vederea stabilirii unui al treilea coridor pentru exporturile de alimente, a mai precizat Senik.

El nu a dat detalii cu privire la cantitatea cerealelor care au fost transportate deja sau care vor fi transportate prin aceste rute.

Citește continuarea AICI

Fostul vicepreședinte al Gazprombank Igor Volobuev s-a alăturat Legiunii "Libertatea Rusiei", care luptă împotriva armatei lui Putin

ACTUALIZARE 15.20 Fostul vicepreședinte al Băncii Ruse Gazprombank Igor Volobuev s-a alăturat Legiunii "Libertatea Rusiei". El a povestit într-un interviu că a venit În Ucraina să își apere cu arma în mână orașul natal Aktîrka.

"Băieți din Rusia, dacă urâți regimul Putin, dacă vreți ca Rusia să devină o țară liberă și democratică, atunci alăturați-vă", a transmis Volobuev într-un videoclip.

Într-un interviu el a povestit de ce a părăsit Rusia. A povestit că s-a născut la Aktîrka, că acolo a fost la școală și că acolo avea familia și prietenii.

"În câteva zile (de la începerea războiului – n.r.) am decis că nu mai pot trăi în Rusia. Pentru că rușii mi-au ucis tatăl, mi-au ucis cunoscuții, prietenii apropiați. Tatăl meu a locuit într-un subsol rece timp de o lună. 

Oameni pe care îi cunosc din copilărie mi-au spus că le e rușine cu mine. Știi ce mi-au spus? <Să nu mai auzim niciodată că ești din Aktîrka, că ești ucrainean. Niciodată>. 

Mi-am făcut bagajele și am zburat din Rusia pe 2 martie", a povestit Igor Volobuev.

Citește continuarea AICI

Numărul refugiaţilor ucraineni ajunşi în Polonia a depăşit 4 milioane

ACTUALIZARE 13.40 Polonia a primit peste 4 milioane de refugiaţi care au fugit de războiul din Ucraina începând din 24 februarie, a anunţat duminică poliţia de frontieră poloneză.

Sâmbătă, în Polonia au intrat în jur de 24.900 de refugiaţi din Ucraina, comparativ cu 24.700 în ziua precedentă.

Totodată, aproximativ 2 milioane de persoane au trecut din Polonia în Ucraina începând de la 24 februarie.

Rușii susțin că au distrus un mare depozit de arme occidentale din vestul Ucrainei

ACTUALIZARE 13.30 Forţele ruse au lansat rachete de croazieră Kalibr pentru a distruge un mare depozit, din regiunea ucraineană Ternopil (vest), unde se află arme americane şi europene, a anunţat duminică Ministerul Apărării rus, citat de agenţia de presă Interfax, transmite Reuters.

De asemenea, armata rusă a doborât trei avioane de vânătoare Su-25 ale forţelor ucrainene în apropierea oraşelor Doneţk şi Harkov.

Un bărbat a fost aruncat în aer de o mină pe o plajă din Odesa

ACTUALIZARE 13.10 Un bărbat a murit după ce a călcat pe o mină pe o plajă din Odesa. Autoritățile au lansat numeroase avertismente ca oamenii să evite plajele din cauză că sunt minate, dar apelurile lor nu sunt întotdeauna luate în serios.

Bărbatul era cu soția și fiul pe plajă din Odesa, scrie Unian.net.. În timp ce mama și fiul despachetau lucrurile, el a vrut să intre în apă, ca să vadă cât e de adâncă și dacă este rece. Câteva minute mai târziu, o mină a explodat, iar bărbatul a murit.

Autoritățile avertizează încă o dată oamenii să ia în serios apelurile privind plajele minate.

Ursula von der Leyen: UE e în faţa unei decizii istorice privind Ucraina

ACTUALIZARE 12.40 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat că statele membre ale Uniunii Europene se vor afla la summitul din 23-24 iunie în faţa unei "decizii istorice" cu privire la eventuala candidatură a Ucrainei în vederea aderării ţării la UE.

"Sper că peste 20 de ani, când vom privi în urmă, vom putea spune că am făcut lucrul corect", le-a declarat Von der Leyen jurnaliştilor în timpul călătoriei de întoarcere după o vizită efectuată la Kiev.

Potrivit şefei executivului comunitar, provocarea va fi aceea de a ieşi din summitul UE din 23 şi 24 iunie cu o poziţie unificată "ce reflectă amploarea acestei decizii istorice".

Comisia intenţionează să publice până la finalul săptămânii viitoare o recomandare în această privinţă.

FOTO & VIDEO S-a deschis primul McDonald’s pe stil rusesc

ACTUALIZARE 12.00 Fostele restaurante McDonald's s-au redeschis sub un nou brand și cu un nou proprietar în Rusia, la mai bine de trei decenii de la sosirea popularului lanț occidental de fast-food.

Odată cu retragerea marilor branduri din industria de fast food, ca reacție la invazia din Ucraina, rușii s-au trezit fără acest tip de restaurante, dar guvernanții de la Moscova au promis că vor veni cu o soluție. De astăzi, este deschis un lanț de restaurante care le-a preluat pe cele ale McDonald's, sub lozinca "Numele se schimbă, dragostea rămâne".

Primul restaurant deschis este chiar în piața Pușkin de la Moscova, adică exact unde se deschidea primul McDonald's din Rusia în urmă cu 32 de ani.

Firma s-a retras din Rusia la fel ca alte câteva sute de companii străine, așa că rușii încearcă să înlocuiască produsele occidentale cu surogate inventate din mers, inclusiv prin revitalizarea unor mărci rusești vechi de automobile ca Lada și Moskvici.

Vedeți GALERIA FOTO AICI

După ce Macron a spus că "Rusia nu trebuie umilită", un oficial francez pune punctul pe "i": Nu facem concesii Moscovei

ACTUALIZARE 10.45 Franța nu face concesii Rusiei și dorește ca Ucraina să câștige războiul împotriva forțelor invadatoare ale Moscovei, cu păstrarea integrității teritoriale, a declarat un oficial prezidențial francez. Președintele Emmanuel Macron a fost criticat de Ucraina și de aliații est-europeni, după ce a spus că "Rusia nu trebuie umilită",  astfel încât atunci când luptele se încheie, să existe o soluție diplomatică. 

"Așa cum a spus președintele, vrem o victorie a Ucrainei. Vrem ca integritatea teritorială a Ucrainei să fie recâștigată", a spus oficialul reporterilor, întrebat despre comentariile lui Macron, scrie Reuters.

Macron a vorbit constant cu președintele rus Vladimir Putin de la invazia din 24 februarie, într-o încercare de a obține o încetare a focului și de a începe o negociere între Kiev și Moscova, deși încercările sale nu au avut succes.

"Nu există intenție de concesie față de Putin sau Rusia în ceea ce spune președintele. Când îi vorbește direct, îi spune cum vedem lucrurile", a afirmat oficialul.

Guvernatorul Lugansk: Uzina Azot nu e blocată

ACTUALIZARE 10.10 Ucraina deţine în continuare controlul asupra uzinei chimice Azot din oraşul Severodoneţk, unde sute de civili se adăpostesc, a anunţat duminică dimineaţă guvernatorul provinciei Lugansk, Serhii Gaidai, informează Reuters.

''Azot nu este blocată, au loc lupte pe străzile din apropierea uzinei'', a declarat Serhii Gaidai pentru postul public de televiziune ucrainean.

El a adăugat că se aşteaptă ca forţele ruse să mobilizeze toate mijloacele în încercarea de a captura oraşul Severodoneţk duminică sau luni.

Absolvenții unei școli din Cernihiv au impresionat întreaga lume cu pozele de final de an

ACTUALIZARE 9.30. Emoție la sfârșit de an școlar în Ucraina. Absolvenții de la o școală din Cernihiv au impresionat o lume întreagă cu pozele pe care le-au făcut la final de an.

"Ne-au furat vacanța, ne-au furat copilăria", este mesajul care însoțește emoționantele fotografii.

"Am vrut să arătăm lumii că viața merge înainte, indiferent de condiții", au adăugat adolescenții.

Galerie FOTO aici

Rusia fură cereale din Ucraina și le vinde. „Primele trenuri au plecat prin Crimeea spre Orientul Mijlociu"

ACTUALIZARE 9.00 Oficiali ucraineni acuză Rusia că fură "câteva sute de mii de tone" din zonele pe care rușii le-au ocupat, însă oficialii de la Kremlin neagă toate acuzațiile. Aceste acuzații vin pe fondul temerilor că va avea loc o criză alimentară globală din cauza incapacității Ucrainei de a exporta milioane de tone de cereale din pricina porturilor blocate.

"Personal am auzit acest lucru de la proprietarii de silozuri din zonele ocupate de ruși. Este un adevărat jaf. Acest lucru se întâmplă în toate zonele ocupate de armata rusă", a spus ministrul de agricultura Ucrainean, Mykola Solskyi, citat de AlJazeera.

Un raport realizat în această săptămâna de către cei de la New York Times menționează că Statele Unite ale Americii au trimis deja avertisment către 14 țări, cu precădere din Africa, despre vasul de marfă rusesc încărcat cu ceea ce Departamentul de Stat a descris drept "cereale ucrainene furate".

Conform raportului, s-au identificat trei nave despre care se spune că erau suspectate că ar transporta cereale din Ucraina.

Citește continuarea AICI

Zelenski: Întreaga Europă este o țintă pentru Rusia

ACTUALIZARE 8.30. Cele mai grele lupte se dau în Severodonețk, unde rachetele cad zi și noapte. Rușii au lovit uzina chimică Azot, ceea ce a provocat scurgerea a tone de petrol, a spus guvernatorul regiunii Lugansk. Acolo se adăpostesc sute de civili, așa cum s-a întâmplat și la combinatul Azovstal din Mariupol.

În ciuda situației grele, președintele ucrainean rămâne încrezător.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Vom învinge cu siguranță în acest război pe care l-a început Rusia. Ucraina se află pe pământul său. Ca Ucraina să meargă prea departe ar însemna să intre pe teritoriul Rusiei. Nu vrem asta. Nu ne străduim să facem asta. Nu facem asta. Nu avem astfel de planuri. Respectăm dreptul internațional. Respectăm suveranitatea și integritatea teritorială a oricărei națiuni".

Oamenii continuă să plece cu miile din estul Ucrainei din cauza luptelor care devin tot mai intense cu fiecare zi ce trece.

Refugiată: "Ne este teamă pentru copiii noștri, este foarte înfricoșător. Casele noastre sunt distruse, nu avem unde să locuim. Am rezistat până în ultima clipă, nu am vrut să plecăm, dar viața ne-a forțat să supraviețuim. Cel mai valoros lucru pe care îl are omul este viața lui. Plecăm, nu știm unde, la cine, dar plecăm."

În acest timp, la Mariupol, ororile rușilor continuă să iasă la iveală. O înregistrare cu unul dintre numeroasele cimitire în care sunt înmormântați civili uciși în orașul de la Marea Azov a apărut în mediul online. Acolo ar fi peste 3.000 de morminte. Potrivit primarului din Mariupol, sub fiecare casă distrusă din oraș se află între 50 și 100 de persoane ucise, numărul de locuințe distruse fiind de 1.300.

Întreaga Europă este o țintă pentru Rusia, a transmis președintele ucrainean Volodimir Zelenski la conferința comună cu șefa Comisiei Europene, care s-a dus din nou la Kiev, într-o vizită surpriză.

Cei doi lideri au discutat despre viitoarea integrare europeană a Ucrainei în Uniunea Europeană. Zelenski spune că țara sa ar contribui la siguranța proiectului european.

La rândul său, Ursula Von der Leyen s-a declarat impresionată de curajul și rezistența ucrainenilor în fața agresiunii Rusiei și l-a asigurat pe liderul de la Kiev că Europa este de partea sa. Aceasta a promis că instituția pe care o conduce va finaliza săptămâna viitoare avizul cu privire la ambiţiile Ucrainei de a obţine statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Vizita dumneavoastră subliniază rolul important (n.r: al UE) în susținerea Ucrainei, în efortul nostru comun pentru libertatea Europei. Sunt recunoscător pentru susținerea pe care ne-o asigurați. Sunt momente cruciale nu doar pentru Ucraina, dar și pentru Uniunea Europeană și pentru întregul continent european.

În acest moment, stabilim viitorul pentru o Europă unită, dacă va exista un viitor. Rusia vrea să divizeze Europa, vrea să slăbească Europa.

Întreaga Europă este o țintă pentru Rusia. Suntem siguri că Ucraina este doar prima fază din planul lor, de aceea un răspuns pozitiv al UE la cererea de aderare a Ucrainei poate deveni un răspuns pozitiv la întrebarea dacă există un viitor pentru proiectul european. Poporul ucrainean a avut o contribuție enormă la apărarea libertății noastre și a valorilor comune".

Ursula Von Der Leyen, șefa Comisiei Europene: "Sunt emoționată și impresionată de puterea și rezistența poporului ucrainean. La două luni după prima mea vizită, vedem că luptele brutale continuă în est și în sud, dar este impresionant să vedem cât de puternic și curajos își apără ucrainenii țara, în condiții foarte dificile. Dragă Volodimir, suferim alături de voi și vă împărtășim lacrimile pentru viețile pierdute."

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

„Multe lucruri se întâmplă la Londra”. Medvedev amenință, după asasinarea generalului Kirillov, că oficialii NATO sunt „ținte legitime”

Partenerii noștri