Live

Galerie Foto Rușii au publicat lista morților din lagărul Olenivka, printre ei sunt și luptători Azov. Comandantul regimentului promite răzbunare

Data actualizării: Data publicării:
Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru bombardarea închisorii din Olenivka, în care au murit peste 50 de prizonieri de război. FOTO: Profimedia Images

Ministerul rus al Apărării a publicat numele a 50 de prizonieri de război uciși și a 73 de răniți în bombardamentul asupra închisorii Olenivka, printre ei fiind și membri ai regimentului Azov. Comandantul regimentului a spus că Rusia a comis "un act de execuție publică".

Ministerul rus al Apărării a publicat sâmbătă, o listă cu numele a 50 de prizonieri de război ucraineni uciși și a 73 răniți în atacul din 28 iulie asupra lagărului de prizonieri Olenivka. Mulți dintre ei sunt membri ai Regimentului Azov, scrie Kyev Independent.

Majoritatea celor 193 de prizonieri de război din Olenivka  au fost ucişi sau răniţi, a declarat sâmbătă ministerul rus. Iniţial după lovitura de rachetă, se presupunea că numărul morţilor va depăşi 50.

Până sâmbătă dimineaţă, corpurile a 48 de prizonieri ucraineni au fost recuperate, în timp ce încă doi au murit în drum spre spital, a precizat ministerul. Rusia a declarat că răniţii primesc îngrijiri medicale.

Comandantul Regimentului Azov, maiorul Mykyta Nadtochy, a condamnat într-o declarație publică acest atac, despre care a spus că a fost "un act de execuție publică".

"Rusia a făcut asta pentru a scăpa de pedeapsă. Ei sunt obișnuiți cu faptul că nimeni nu-i va trage la răspundere nici măcar pentru încălcările clare ale legilor, obiceiurilor și regulilor de război", a spus Nadtochy.

El a promis că îi va găsi pe cei implicați în acest atac împotriva apărătorilor orașului Mariupol ce așteptau în captivitate un schimb de prizonieri.

"Noi, Azov, Ucraina ca stat și întreaga lume civilizată vom riposta dureros, astfel încât Rusia să-și amintească de acest lucru", se precizează în comunicatul transmis de regiment. "Deja știm numele călăilor și ale celor care au organizat execuția prizonierilor. Avem deja informații preliminare, dar nu putem anunța încă detaliile".

"Îi vom găsi oriunde s-ar afla - în teritoriile ocupate ale Ucrainei, în Rusia sau în țări terțe. Ucraina, ca stat, va asigura o pedeapsă corectă".

Președintele Volodimir Zelenski a calificat bombardamentul drept o „crimă de război deliberată a Rusiei”.

La rândul ei, Rusia a spus că tabăra a fost lovită de rachete de precizie ucrainene.

Daniil Bezsonov, un purtător de cuvânt al așa-numitei Republici Populare Donețk, a declarat că atacul a fost o "lovitură directă asupra unei cazărmi care deținea prizonieri".

Închisoarea a fost goală înainte de februarie 2022 și a fost folosită exclusiv pentru prizonierii de război și civili care nu au trecut de filtrarea rusă - un sistem în care oamenii sunt interogați înainte de a se decide unde vor fi trimiși.

Andriy Biletskyi, fondator al batalionului naţionalist Azov, a declarat că printre cei uciși sunt și soldaţi ai unităţii. Mai multe trupe ucrainene care s-au predat forțelor ruse după asediul prelungit la uzina de oțel Azovstal din Mariupol au fost duse la Olenivka.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri