Live

Rușii ar putea primi întăriri pentru frontul din Ucraina mii de tancuri T-72 sovietice, fabricate în India

Data publicării:
Foto: Profimedia

Mișcarea strategică a Indiei de a-și moderniza flota de tancuri este oportună, în special având în vedere tensiunile geopolitice actuale din Europa și Orientul Mijlociu, sunt de părere analiștii militari. De acest lucru ar putea profita, din plin, Rusia.

Se pare că India intenționează să scape de circa 2.500 de unități T-72 fabricate sub licență sovietică. Și nu oricum. Un înalt oficial a declarat: „Tancurile vor fi supuse modernizării înainte de a fi exportate, permițând țărilor din Africa, Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est să beneficieze de aceste vehicule de luptă”. Revizuirea acestor tancuri va fi efectuată la Fabrica de vehicule grele din Avadi, aceeași unitate care le-a produs sub licență înainte de a trece la T-90 în anii 2000.

India ar putea găsi foarte multe oportunități de a-și vinde tancurile. Un argument major de vânzare pentru T-72 este utilizarea sa pe scară largă, ceea ce înseamnă că există o piață largă - de la Sudanul de Sud la Venezuela - interesată să își mărească flotele cu aceste vehicule bine susținute.

Țara cu probabil cea mai mare capacitate de a găzdui aceste vehicule este chiar Rusia. De-a lungul anilor, Rusia a reactivat sute, dacă nu chiar mii, de vehicule din depozite care au fost lăsate deoparte după era sovietică. În timp ce rapoartele rusești se laudă cu creșterea producției de tancuri T-90M la peste 100 de unități pe lună, estimările prudente sugerează că Rusia ar putea continua să manifeste un interes puternic pentru noi achiziții de T-72.

Colaborare Rusia - India

Incertitudinea persistă cu privire la faptul dacă India va ceda presiunilor occidentale pentru a evita transferurile directe de arme către Rusia. Cu toate acestea, mișcarea ar putea deschide ușile pentru o posibilă redirecționare prin țări terțe.

Această situație este ecoul sancțiunilor economice impuse Rusiei de către țările occidentale, în special în ceea ce privește comerțul cu petrol și gaze al Rusiei.

În urma acestor sancțiuni, India a devenit un intermediar esențial în exportul de petrol și gaze rusești. Un exemplu proeminent este importul pe scară largă de petrol rusesc de către India la prețuri reduse. În mod remarcabil, în 2023, India s-a poziționat ca principal client pentru țițeiul rusesc offshore, importurile crescând vertiginos la peste o jumătate de miliard de barili numai în prima jumătate a anului.

Datele companiei de analiză Kpler arată o creștere uluitoare a livrărilor rusești către India, care au crescut de peste zece ori față de nivelurile de dinaintea războiului.

Această creștere a permis Indiei să revândă produse prelucrate, cum ar fi motorina, către Europa, ocolind sancțiunile directe împotriva Rusiei.

Chiar și în condițiile sancțiunilor internaționale, India reușește să cumpere petrol rusesc cu reduceri semnificative - de la 20 la 35 de dolari pe baril sub prețul pieței. Numai în 2023, această strategie a ajutat India să economisească aproximativ 3,6 miliarde de dolari.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Experţi ONU: Prizonierii ucraineni sunt privaţi de asistenţă şi torturaţi de medici în închisori din Rusia

Ucraina cere ca Podul Kerci să fie demolat: „Rusia nu are dreptul să rescrie legile maritime”

Iranul dezvăluie noile drone Shahed-138B, cu o rază de acțiune de 4.000 km. Intrebarea e dacă ar putea fi folosite în Ucraina

Atac simulat cu dronă Shahed la centrala nucleară Hmelnîțkîi, la doar 120km de România

Partenerii noștri