Live

Rușii amenință cu „contramăsuri” după aderarea Suediei la NATO: Marea Baltică nu va deveni niciodată un „lac NATO”

Data actualizării: Data publicării:
Ambasada Rusiei la Stockholm avertizează Suedia că intrarea într-o „alianță ostilă Rusiei” va avea consecințe. Sursa foto: Profimedia Images

Ambasada Rusiei la Stockholm a transmis că Kremlinul va adopta „contramăsuri” odată cu aderarea Suediei la NATO, într-un mesaj difuzat târziu marţi seara pe contul său de Telegram, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Rusia va lua contramăsuri de natură politică şi militaro-tehnică pentru a minimiza ameninţările care îi afectează securitatea naţională”, ca reacţie la faptul că regatul scandinav va deveni cel de-al 32-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice, susţine reprezentanţa diplomatică rusă.

Conţinutul acestora „va depinde de condiţiile şi amploarea integrării Suediei în NATO, inclusiv de eventuala desfăşurare în această ţară de trupe, mijloace şi arme” ale Alianţei Nord-Atlantice, avertizează ambasada rusă.

Suedia a obţinut luni undă verde din partea parlamentului Ungariei pentru intrarea sa în blocul nord-atlantic, ceea ce a ridicat ultimul obstacol în procesul său de aderare început cu doi ani în urmă.

Această ţară, care şi-a exprimat dorinţa de a se alătura NATO după invazia Rusiei în Ucraina, pune capăt celor peste 200 de ani de nealiniere militară la vreun bloc.

„Revine Suediei să facă o alegere suverană cu privire la politica sa de securitate. În acelaşi timp, intrarea Suediei într-o alianţă militară ostilă Rusiei va avea consecinţe negative asupra stabilităţii în Europa de Nord şi în jurul Mării Baltice, care rămâne spaţiul nostru comun” şi care nu va deveni niciodată un "lac NATO", declară în mesajul său misiunea diplomatică rusă la Stockholm.

Aderarea Suediei, după cea a Finlandei anul trecut, semnifică faptul că toate ţările riverane Mării Baltice, cu excepţia Rusiei, sunt de acum membre ale Alianţei Nord-Atlantice, ceea ce i-a făcut pe unii observatori să denumească de acum Marea Baltică drept un "lac NATO", unde ţările aliate vor putea în mod considerabil să restricţioneze mişcările flotei ruse în caz de conflict.

Intrarea Suediei va permite cu siguranţă o mai bună apărare a statelor baltice, dar Moscova dispune în continuare de exclava Kaliningrad, puternic echipată cu arme.

Din 2014, extinderea NATO figurează printre "principalele ameninţări externe" în doctrina militară a Rusiei, document care determină politica de apărare a ţării. În special, unul dintre pretextele invocate de Rusia pentru a-şi justifica invadarea Ucrainei în februarie 2022 a fost intenţia de-a o împiedica să adere la NATO.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Rusia a lăsat Abhazia în „întuneric total, la propriu și la figurat”. Liderul regiunii separatiste cere ajutor

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

Partenerii noștri