Live

Video Rușii afirmă că au distrus în Donbas un tanc M1A1 Abrams și un Leopard 2A6. Lupte grele în apropierea orașului Avdiivka

Data publicării:
În Donbas se dau lupte grele. Foto: captură video

Imaginile difuzate de unități ale armatei ruse pe linia frontului din apropierea orașului Avdiivka, situat strategic în regiunea disputată Donbas, au arătat recuperarea unui tanc de luptă principal Leopard 2A6, furnizat de Germania și aflat în dotarea armatei ucrainene, precum și a unui tanc M1A1 Abrams, furnizat de americani, foarte grav avariat, scrie MilitaryWatchMagazine.

Cele două tipuri de tancuri sunt considerate printre cele mai capabile din inventarul ucrainean și au fost furnizate în număr mult mai mic de către membrii NATO decât alte clase precum Leopard 2A4, Leopard 1 și T-72.

În timp ce Leopard 2A6 au fost desfășurate pentru prima dată pe linia frontului în iunie 2023 și au fost rapid filmate suferind pierderi grele din partea forțelor ruse, Abrams a fost desfășurat pentru prima dată în luptă abia în februarie 2024, Avdiivka fiind locul acestei desfășurări.

În timp ce marea majoritate a angajamentelor cu tancuri Abrams au avut loc în jurul Avdiivka, unele dintre tancuri au fost desfășurate pentru a sprijini o ofensivă ucraineană și aliată în regiunea rusă Kursk, care a început pe 6 august.

S-a confirmat că primul dintre acestea a fost distrus în a treia săptămână din august.

Multe tancuri primite din Occident au fost distruse

Forțele ruse au capturat în trecut mai multe tancuri Abrams și Leopard 2, inclusiv variantele Leopard 2A4 și Leopard 2A6. Majoritatea tancurilor Leopard 2 și majoritatea tancurilor Abrams livrate țării au fost capturate, dezactivate sau distruse, capacitatea statelor occidentale de a suplini aceste pierderi rămânând limitată.

Prima pierdere a unui tanc Abrams a fost confirmată la 26 februarie, la trei zile după ce vehiculele au fost văzute pentru prima dată desfășurate în luptă, după care au urmat mai multe pierderi ulterioare. Cel puțin una dintre aceste pierderi a fost provocată de un tanc rusesc T-72B3 după ce cele două au făcut schimb de focuri în prima săptămână din martie.

După pierderile grele din februarie și martie, armata ucraineană și-a retras, la sfârșitul lunii aprilie, tancurile Abrams rămase din cauza îngrijorărilor legate de vulnerabilitatea acestora.

Cu toate acestea, pierderile au rămas ridicate, unele dintre cele mai recente incluzând ținte confirmate la 30 iulie, la 3 iulie și, anterior, la începutul lunii mai, în toate acestea vehiculele surprinse pe imagini video fiind distruse de artileria ghidată.

Având în vedere că Rusia are deja acces atât la tancuri Leopard 2A6, cât și la tancuri M1A1 Abrams, multe în condiții mai bune decât cele capturate recent, valoarea celor mai recente vehicule capturate dincolo de scopurile propagandistice rămâne incertă.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Contraofensiva rusă pentru recuperarea teritoriilor din regiunea Kursk a fost oprită, susține Ucraina

Economia Ucrainei a crescut în 2024, în ciuda războiului cu Rusia

Mai mulți indieni povestesc cum au fost păcăliți să lupte pentru Rusia. „A fost rapid: câteva semnături, fotografii și eram pe front”

Parlamentul din Ucraina a aprobat aproape 12 miliarde de dolari, bani suplimentari pentru armată. Bugetul anual ajunge la o sumă record

Partenerii noștri