Vremea denunțurilor și a „dușmanilor poporului” a revenit în Rusia. Oamenii se reclamă între ei privind opiniile anti-război
Cazurile de denunț în Rusia sunt în creștere. Rușii își denunță concetățenii în legătură cu opiniile lor privind războiul din Ucraina și alte presupuse infracțiuni politice. Criticii spun că această tendință ajută guvernul lui Vladimir Putin să reprime disidența, transmite Reuters.
În ultima zi a lunii ianuarie, o femeie și-a dus fiul la medicul pediatru Nadejda Buyanova la Policlinica nr. 140 din nord-vestul Moscovei. Băiatul, în vârstă de șapte ani, avea o problemă cu unul dintre ochi.
Conversația care, potrivit mamei băiatului, a avut loc în timpul unei întâlniri de 18 minute la clinică avea să schimbe viața ambelor femei și să o trimită pe doctorița în vârstă de 68 de ani la închisoare.
Cazul s-a bazat pe un denunț - parte a unei tendințe în creștere a rușilor de a-și denunța concetățenii cu privire la opiniile lor despre războiul din Ucraina și alte presupuse infracțiuni politice. Criticii spun că valul de denunțuri ajută guvernul lui Putin să reprime disidența.
Într-un videoclip înregistrat în timp ce se îndepărta de clinică, mama, Anastasia Akinshina, a declarat că i-a spus medicului că băiatul era traumatizat deoarece tatăl său a fost ucis luptând pentru Rusia în războiul din Ucraina.
„Știți ce mi-a spus? «Ei bine, draga mea, la ce te așteptai? Soțul tău a fost o țintă legitimă a Ucrainei»”, a spus Akinshina, imitând vocea și intonația medicului.
Încercând să-și ascundă lacrimile, Akinshina a spus că a discutat incidentul cu administrația spitalului și a bănuit că aceștia plănuiau să îl treacă sub tăcere.
"Așa că întrebarea este: unde pot să mă plâng acum de javra asta, astfel încât să fie dată afară din țara asta sau trimisă la dracu' în închisoare?", a spus ea în înregistrarea video, care a devenit virală pe rețelele de socializare și a aruncat-o într-un proces penal foarte mediatizat, în calitate de martor-cheie al acuzării.
La proces, Buyanova a negat că ar fi făcut acel comentariu. Dar, în ciuda lipsei altor martori adulți, denunțul a fost suficient pentru a-i distruge cariera medicală de 40 de ani și viața.
Medicul, care se află în arest preventiv din aprilie, a apărut marți în fața unui tribunal din Moscova, cu părul cărunt tuns scurt. Ea a fost găsită vinovată, în temeiul unei legi privind cenzura din timpul războiului, de „răspândirea publică de informații deliberat false” despre forțele armate și condamnată la cinci ani și jumătate într-o colonie penală.
Buyanova s-a născut în Ucraina, dar este cetățean al Rusiei, unde a trăit și a lucrat timp de trei decenii. Avocatul ei, Oscar Cerdjiyev, a declarat pentru Reuters că apărarea crede că Akinshina a acționat din răutate din cauza originii ucrainene a medicului.
La proces, Akinshina a declarat: „Noi suntem ruși. Buyanova îi urăște pe ruși. Simte ostilitate față de mine, asta cred eu”, potrivit unei transcrieri realizate de publicația rusă independentă Mediazona.
Doi angajați ai spitalului care au văzut-o pe Akinshina după consultul cu Buyanova au descris-o ca fiind tulburată.
Cazul acuzării s-a bazat aproape în întregime pe relatarea lui Akinshina, împreună cu o transcriere citită în proces a unui interviu cu copilul, realizat de un ofițer al serviciului de securitate FSB. La început, Akinshina a declarat că băiatul nu se afla în cameră când au fost făcute comentariile, dar ulterior și-a schimbat versiunea, spunând instanței că inițial a vorbit într-o stare de șoc.
Judecătorul a respins cererea apărării de a pune propriile întrebări copilului.
Grupul rus pentru drepturile omului OVD-Info a înregistrat 21 de urmăriri penale în cazuri motivate politic, bazate pe denunțuri, de la lansarea invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022, a declarat pentru Reuters Eva Levenberg, avocat în cadrul grupului.
Levenberg, care locuiește în Germania, a declarat că OVD-Info știa de alte 175 de persoane care s-au confruntat cu acuzații administrative de nivel inferior pentru „discreditarea” armatei ruse ca urmare a faptului că oamenii le-au denunțat în aceeași perioadă, iar 79 dintre acestea au fost amendate.
Reuters nu a fost în măsură să confirme în mod independent cifrele furnizate de Levenberg.
Ministerul rus al Justiției nu a răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la date sau la utilizarea denunțurilor pentru a susține urmăririle penale, inclusiv în cazul Buyanova. Ca răspuns la o întrebare adresată de Reuters, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul nu comentează hotărârile judecătorești.
„Gunoaie și trădători”
Putin a declarat că țara se află într-un război proxy cu Occidentul, iar cetățenii trebuie să ajute la eradicarea dușmanilor interni. În martie 2022, la câteva săptămâni după invazie, el a declarat că poporul rus „va fi întotdeauna capabil să distingă adevărații patrioți de gunoaie și trădători, și îi va scuipa pur și simplu ca pe un țânțar care le-a intrat accidental în gură”.
De la începutul războiului din Ucraina, potrivit OVD-Info, autoritățile au reținut peste 20.000 de persoane pentru diferite forme de declarații sau proteste anti-război și au inițiat proceduri penale împotriva a 1.094 de persoane.
În știri, în instanțe și pe rețelele sociale, au apărut exemple de oameni care își denunță vecinii, de credincioși care denunță preoți și de elevi care denunță profesori.
Pentru unii, climatul actual este o reminiscență a atmosferei de neîncredere reciprocă și suspiciune din timpul regimului comunist sovietic.
Olga Podolskaia este o fostă deputată municipală din regiunea Tula, la sud de Moscova, care, după spusele sale, și-a câștigat o reputație de politician local independent, pregătit să țină piept autorităților. În primele ore după invazia Ucrainei, ea și-a pus semnătura pe o scrisoare deschisă în care descria invazia drept „o atrocitate fără precedent” și îi îndemna pe cetățeni să se pronunțe împotriva acesteia.
Patru luni mai târziu, ea a făcut obiectul unui denunț public care cerea investigarea finanțelor sale după ce a colectat donații publice pentru a plăti o amendă legată de un protest din 2020. Denunțul a fost depus sub numele de „Olga Minenkova”, dar Podolskaya a declarat că nicio persoană cu acest nume a fost identificată vreodată și suspectează că identitatea a fost una falsă. Reuters a consultat o copie a denunțului, dar nu a putut stabili cine l-a depus.
Au urmat alte acuzații publice împotriva ei și a soțului. Întrebată cum s-a simțit în acel moment, Podolskaya a spus că a făcut-o să se gândească la străbunicul ei, executat sub dictatorul sovietic Josef Stalin în 1938, după ce cineva l-a denunțat.
„Vremea denunțurilor și a «dușmanilor poporului» revenise. Mi-am dat seama că ei îmi sugerau să părăsesc țara”, a declarat Podolskaya.
A plecat în aprilie 2023. În luna septembrie a aceluiași an, a fost inclusă pe lista publică de „agenți străini” a Ministerului Justiției. Pentru a se proteja, ea a cerut agenției Reuters să nu dezvăluie unde se află acum.
„Dintr-o epocă apusă”
Doctorul Andrei Prokofiev a fost vizat în 2023 de un informator prolific pe nume Anna Korobkova, care i-a scris angajatorului său cerându-i să fie concediat pentru comentariile anti-război pe care le-a dat unui post de știri străin.
Într-o scrisoare adresată anul trecut Alexandrei Arkhipova, un sociolog care a fost ținta unuia dintre denunțurile sale, Korobkova a declarat că informarea era „în sângele ei”, deoarece bunicul ei a lucrat cu poliția secretă NKVD a lui Stalin. Arkhipova a postat scrisoarea pe Telegram.
Korobkova a declarat că a trimis 764 de denunțuri agențiilor guvernamentale numai în primul an de război, concentrându-se pe rușii care vorbesc cu mass-media străine. Ea și-a comparat munca cu „folosirea submarinelor pentru a distruge navele inamice”.
Reuters nu a fost în măsură să confirme amploarea sau impactul activității sale.
Prokofiev a declarat pentru Reuters că nu a suferit repercusiuni, deoarece locuiește în Germania. Dar se teme să se întoarcă în Rusia: „Nu cred că aș reuși să ies din aeroport. Ar deschide imediat un dosar penal".
Prokofiev a fost deosebit de interesat de cazul Buyanova pentru că, atunci când locuia în Rusia, fiul său a fost unul dintre pacienții ei. El o descrie ca pe o persoană liniștită și modestă - „o figură în vârstă dintr-o epocă apusă”, care bătea stângaci cu unul sau două degete pe computer.
Au existat unele reacții împotriva procesului ei. Prokofiev s-a numărat printre cei 1.035 de medici care și-au declarat solidaritatea cu Buyanova într-o scrisoare deschisă, avertizând că acest caz va descuraja tinerii să intre în medicină. Unii dintre medici au apărut în halate, vorbind într-o compilație video postată pe Facebook.
Alexander Polupan, medicul din spatele inițiativei Buyanova, precum și a scrisorilor de susținere a disidenților, inclusiv a regretatului Alexei Navalnîi, a declarat că cel puțin șapte medici au fost interogați de poliție după ce le-au semnat. Reuters nu a putut verifica aceste interogatorii, iar Ministerul rus de Interne nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
Polupan însuși a părăsit Rusia anul trecut, „când a devenit clar că voi fi arestat în oricare zi”, a declarat el pentru Reuters.
Rachel Denber, director adjunct al Diviziei Europa și Asia Centrală a Human Rights Watch, cu sediul la New York, a declarat că urmărirea penală a unui inculpat mai în vârstă, cu o profesie respectată, a trimis un semnal că nimeni nu își poate permite să sfideze linia oficială privind Ucraina.
Chiar dacă Buyanova ar fi spus că soldații ruși de pe câmpul de luptă au fost ținte legitime pentru Ucraina, afirmația ar fi fost corectă în conformitate cu dreptul internațional, a spus Denber.
„Este vorba despre Convențiile de la Geneva”, a adăugat ea.
Dreptul internațional care reglementează războiul permite utilizarea forței letale împotriva combatanților inamici clar identificați în anumite situații.
La proces, procurorii au oferit detalii cu privire la mesajele și imaginile de pe telefonul mobil al lui Buyanova care nu aveau legătură cu disputa cu Akinshina, dar care au fost folosite pentru a prezenta imaginea unei persoane cu opinii pro-ucrainene și anti-rusești.
Apărarea a declarat că altcineva a folosit dispozitivul și că mesajele nu erau ale ei.
În discursul său final la ședința de rezumat, medicul a lăcrimat. Ea a cerut instanței să țină cont de vârsta sa, de sănătatea sa fragilă și de deceniile de serviciu.
Susținători în tricouri imprimate cu imaginea modestă a lui Buyanova au strigat „rușine” la pronunțarea sentinței.
Înainte de citirea verdictului, Buyanova s-a declarat șocată de ceea ce se întâmplă.
„Nu reușesc să-mi dau seama”, le-a spus ea reporterilor. „Poate că o voi face mai târziu”.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News