Video Vladimir Putin, filmat într-o ipostază neobișnuită: Erdogan îl ține de braț familiar și protector. Semnificația acestei imagini
Noi imagini de la summitul din Uzbekistan ridică semne de întrebare în privința liderului de la Kremlin. Vladimir Putin este ținut de braț de liderul turc, Recep Tayip Erdogan. Președintele turc pare chiar să îl și susțină la un moment dat pe liderul de la Kremlin. Iată imaginile:
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Putin l-a felicitat pe Trump „pentru alegerea în funcția de președinte” al SUA
Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord după arme
Lunetiști, veste antiglonț și mâncare verificată. Ce măsuri extreme de protecție își ia Putin, de frică să nu fie asasinat
Steven Seagal a fost decorat de Putin cu Ordinul Prieteniei
Rușii vor o explozie nucleară demonstrativă în direct la televizor: Va aminti Occidentului teama de război nuclear
Cine sunt rușii care continuă lupta lui Navalnîi
Putin amenință din nou Occidentul la parada de la Moscova
Un primar din Gorj e inspirat de Ceaușescu și Putin dar este și fan Batman și Spider-Man
Pentru fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, imaginea nu denotă o slăbiciune fizică sau o stare proastă de sănătate a liderului rus, care va împlini 70 de ani în mai puțin de o lună, ci are aceeași semnificație ca fotografiile care l-au arătat pe Putin într-o ipostază neobișnuită, chiar umilitoare, la summitul din Uzbekistan: înghesuit pe o canapea. Este vorba despre un deficit de imagine și de un mesaj pe care i l-au transmis chiar aliații lui din Organizația pentru Cooperare de la Shanghai.
Imaginea cu Erdogan ținându-l de braț trebuie interpretată în sensul unei patronări, al unei autorități pe moment, a arătat Cristian Diaconescu, sâmbătă seara, la Digi24. „Nu există, în această lume și la astfel de nivel, atingere fizică decât dacă dorești să transmiți un anume mesaj. Dacă dorești ca opinia publică să vadă un anume tip de comportament. Nu, atingerea fizică nu există” - a punctat fostul ministru de externe.
„Adică, Vladimir Putin era, cum se spune, demandeur-ul, cel care venea să ceară, să solicite, iar Turcia era cea mai semnificativă participantă, jucătorul cel mai important de la acest summit - pe fundalul detașării lui Xi Jinping (președintele Chinei - n.r.), pe care îl așteaptă un congres acasă. Summit-ul a fost o escală pentru președintele chinez, nu a fost un scop anume. Pentru președintele turc și pentru președintele Federației Ruse, însă, situația era diferită. Ei erau atenți care sunt semnalele pe care le personalizează de la o astfel de reuniune”, a arătat Cristian Diaconescu.
De ce se lasă Vladimir Putin dominat de Recep Erdogan?
Întrebat de ce se lasă Vladimir Putin prins în această ipostază - pentru că nu are de ales sau pentru că îi convine, Cristian Diaconescu a explicat că în momentul în care ar fi avut un gest de delimitare, o lume întreagă ar fi văzut acest lucru, or în acest moment, președintele Erdogan este acceptat atât la Kiev, cât și la Moscova ca fiind partenerul din NATO cu care se mai poate discuta.
„S-au realizat o serie de proiecte, coridoarele de refugiați, coridorul privind exportul de cereale, care este monitorizat de la Istanbul, deci practic din lumea liberă, președintele Erdogan este singurul cu care se mai poate discuta, așa că gestul oarecum intruziv al președintelui trebuia acceptat ca atare de președintele Putin. Altfel, delimitarea ar fi fost una vizibilă în întregul sistem global de securitate”, a spus Cristian Diaconescu.
Fostul ministru de externe este de părere că în orice caz, liderul de la Kremlin nu a obținut ceea ce și-a dorit de la summit-ul Grupului de la Shanghai, „organizație care, practic, este în acest moment singura structură multilaterală din această lume care l-ar invita pe președintele rus la o dezbatere, pentru că nu au existat concluzii concrete după această reuniune”, a punctat fostul șef al diplomației.
Putin, pus pe canapea. Diaconescu: „Niciodată nu s-a întâmplat așa ceva”
Cristian Diaconescu a fost rugat să comenteze și imaginea de la summitul din Uzbekistan care a devenit virală, cu Vladimir Putin așezat incomod pe o canapea, între președinții Tadjikistanului și al Belarusului, în jurul unei mese în capul căreia stătea președintele turc Recep Erdogan, ce părea să domine reuniunea.
„Nu am văzut vreo imagine - și am văzut destule, unele pe viu, ca să spun așa - în care președintele Putin să stea pe o canapea între două persoane. Așa ceva nu a existat până acum, din 1999 decembrie, de când a venit la putere. Niciodată nu s-a întâmplat așa ceva. Sigur că este o întâlnire colocvială, este o întâlnire, cum se spune, fără cravată, deci se presupune că este o discuție informală, în care nu neapărat există ierarhii statale. Dar și astfel de întâlniri se negociază, se discută și se organizează farmaceutic. Niciodată președintele Putin nu a avut practic un tip de mentor, care este conducătorul unui stat NATO, Turcia - cu toate disponibilitățile mai mult sau mai puțin afișate de președintele Erdogan - și să accepte să fie așezat în între doi alți șefi de stat. Niciodată”, a punctat Cristian Diaconescu.
„Devine din ce în ce mai complicat să fii alături de președintele Putin, implicit alături de Federația Rusă. Toți participanții la acest summit știau că președintele Putin are această dorință, de a primi legitimare, și din punctul lor de vedere nu se delimitează - asta clar. Turcia tocmai a anunțat că ar dori să facă parte din Organizația de la Shanghai, ceea ce este o chestiune interesantă, pentru că este o organizație care practic are ca centru China, iar Turcia este al doilea stat contributor în NATO. Dar aceasta este o altă discuție. În ceea ce-l privește pe Vladimir Putin, da, a existat o oarecare rezervă, un mesaj subliminal - și se transmit astfel de mesaje -, în sensul că te acceptăm în grup, dar nu mai mult de atât”, a comentat Cristian Diaconescu.
Putin, lăsat să aștepte. Diaconescu: „Da, înseamnă ceva”
Pe de altă parte, Cristian Diaconescu remarcă faptul că la întâlnirile bilaterale pe care Vladimir Putin le-a avut cu ocazia summitului din Uzbekistan, el și-a primit omologii în aceeași sală din zona afectată delegației Federației Ruse și nu a dorit să se deplaseze el în zona altei delegații, chiar dacă asta a presupus uneori câteva zeci de secunde în care liderul de la Kremlin a lăsat impresia că este lăsat să aștepte.
„Deci, practic, i-a invitat pe participanții la summit să facă bilaterale în zona afectată delegației Federației Ruse. La rândul lor, aceștia au transmis un răspuns. În lumea nescrisă, protocolară și informală diplomatică, astfel de semnale (întârzierea - n.r) sunt în general percepute de cealaltă parte. Știind că e presa de față, da, înseamnă ceva”, a spus fostul șef al diplomației de la București.
El a confirmat că secundele în care Putin a fost lăsat să aștepte a fost un lucru intenționat și o monedă plătită pentru faptul că liderul rus i-a chemat pe toți interlocutorii în același loc. „Probabil că o parte din delegații au invitat delegația Federației Ruse să meargă în sediile lor dinăuntrul zonei în care avea loc această reuniune. Nu a dorit și atunci au făcut această gestică”, a explicat Cristian Diaconescu.
În opinia sa, însă, acest aspect nu contează foarte mult. „După părerea mea, importantă este atitudinea Chinei și în egală măsură atitudinea Indiei. Pentru că neutrală cum a fost, India începe, cel puțin din discursul conducerii statului indian, să aibă o poziționare destul de critică la adresa Federației Ruse. Până acum nu a făcut așa ceva”, a subliniat Cristian Diaconescu.
Întrebat dacă Vladimir Putin mai are imaginea marelui țar, Cristian Diaconescu spune că situația este încă destul de complicată în acest moment și din mai multe direcții se anunță faptul că războiul va mai continua.
.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News