Live

„Spărgătorul” lui Putin, pe care l-a lăudat că este „cel mai bun tanc din lume”, a atins un nou record negativ în războiul din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Rusia a pierdut cel puțin 100 de tancuri T-90M în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Pierderile în rândul tancurilor rusești pe care Putin le lăuda ca fiind „cele mai bune din lume” au atins pragul de trei cifre în războiul din Ucraina, potrivit ultimelor date publicate de specialiștii care monitorizează pierderile de echipamente militare pe câmpul de luptă, citați de Newsweek.

Tancul rusesc T-90M „Spărgătorul” („Proriv”) este considerat cel mai avansat vehicul din familia de tancuri T-90 și o variantă mai avansată față de T-72, modelul folosit foarte des de ruși și considerat a fi principalul competitor al tancului american M1 Abrams, pe care SUA l-au livrat Ucrainei.

Presa rusă a lăudat caracteristicile tancului T-90M, care are un motor mai puternic, o turelă modernizată și un vizor cu mai multe canale pentru operațiuni de noapte.

Tancul a intrat în dotarea armatei ruse în 2020, iar presa rusă a raportat în ianuarie 2023 că producătorul de tancuri, Uralvagonzavod, a livrat un nou lot de tancuri modernizate T-90M pentru trupele ruse care luptă în Ucraina.

Putin le-a spus jurnaliștilor în iunie 2023 că „este nevoie de tancuri moderne” pentru război și că „acum putem spune că T-90 este cel mai bun tanc din lume - odată ce este în poziție, s-a terminat”, potrivit Tass.

Cu toate acestea, dotările avansate ale tancului nu îl feresc de pierderile uriașe de echipamente militare suferite de Rusia în Ucraina, potrivit Oryx.

Conform imaginilor analizate de specialiști, Rusia a pierdut 3.235 de tancuri. Ucraina estimează că numărul total se ridică la 8.227. Foto: Profimedia Images

Numărul de tancuri T-90M distruse sau capturate de ucraineni, confirmate prin filmări sau imagini, a ajuns la 100, de la începutul războiului, în 24 februarie 2022.

Din moment ce pierderile raportate de Oryx se bazează pe filmări postate online, numărul real de echipamente distruse poate fi mult mai mare decât cel care poate fi confirmat prin imagini.

Ministerul ucrainean al apărării a postat la începutul anului pe X imagini cu un blindat Bradley care distruge un tanc T-90M.

În total, Rusia a pierdut 3.235 de tancuri, dintre care 2,199 au fost distruse, 156 avariate, 362 abandonate și 518 capturate, potrivit Oryx.

Conform estimărilor publicate de ucraineni, care nu sunt confirmate prin imagini, rușii ar fi pierdut 8.227 de tancuri.

Cel mai mare număr de tancuri rusești distruse într-o singură zi a fost 44, înregistrat pe data de 3 octombrie, potrivit estimărilor ministerului ucrainean al apărării.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Germania doreşte să extindă comerţul cu Kazahstanul, dar fără a ocoli sancţiunile contra Rusiei

WSJ: Rusia câștigă cel puțin un miliard de dolari din grâul furat de la ucraineni

Putin își mărește iar armata. Câți soldați va avea acum Federația Rusă

Doi oficiali ruşi din domeniul apărării au recunoscut că au luat mită pentru contracte de furnizare pentru armată

Partenerii noștri