Rusia nu este pregătită să facă față unui atac NATO. Cum prevăd strategii ruși că va arăta un război Rusia-NATO
Strategii ruși susțin că armata țării are nevoie de sisteme mai robuste pentru a se apăra împotriva unui atac surpriză cu rachete convenționale pe care aceștia cred că NATO l-ar putea lansa asupra Rusiei, scrie Business Insider. Avertismentul experților militari ruși vine într-un moment în care trupele NATO desfășoară exerciții militare de mare amploare chiar în apropiere de granițele Rusiei.
Un articol recent publicat în revista Военная мысль („Gândirea militară”) arată că un scenariu care ar putea deveni realitate este cel în care un „inamic probabil” – prin care se înțelege că ar fi vorba de SUA și aliații săi NATO – ar lansa un baraj uriaș de rachete împotriva unor structuri vitale ale Rusiei – o strategie care seamănă foarte mult cu cea rusească.
„Un atac ar putea începe printr-un bombardament global rapid, combinat cu mai multe lovituri masive cu rachete și atacuri lansate din avioane asupra infrastructurilor administrativ-politice și militar-industriale ale țării”, potrivit unui rezumat oficial al articolului realizat de agenția rusească de știri TASS. Articolul recomandă ca Rusia să își extindă misiunile și echipamentul Forțelor Aerospațiale (VKS).
Felul în care NATO ar ataca mai exact Rusia în acest scenariu nu este clar, cu toate că analiștii ruși par să descrie ceea ce armata americană ar numi „operațiuni multi-domeniu” - în structura NATO există 5 domenii de operațiuni: maritim, terestru, aerian, spațial și cel care definește spațiul cibernetic.
Atacul ar urma să fie precedat de „provocări” folosite pentru a justifica războiul, precum și de desfășurarea de trupe în apropierea granițelor Rusiei.
„Inamicul va efectua acțiuni potențial agresive, inclusiv provocări, cu scopul de a controla situația, și va intensifica toate tipurile de activități de spionaj”, potrivit articolului. Analiștii ruși spun că, sub pretextul desfășurării unor exerciții militare, inamicul ar putea trimite în apropierea Rusiei portavioane și nave înarmate cu rachete ghidate. Avioanele inamice, inclusiv bombardiere strategice și drone, vor începe să efectueze zboruri regulate în apropierea granițelor naționale ale Rusiei.
Rusia ar fi forțată, astfel, să apeleze la armele sale nucleare, în special la armele nucleare tactice. Fostul director CIA, David Petraeus, a avertizat Rusia în octombrie 2022 că dacă va folosi armele nucleare împotriva Ucrainei, NATO va răspunde prin scufundarea întregii flote rusești din Marea Neagră și „eliminarea” forțelor terestre care operează pe teritoriul Ucrainei.
Presa rusească a publicat acest articol chiar în perioada în care NATO desfășoară exercițiile militare Nordic Response 2024 – exercițiile vor dura 11 zile și includ 20.000 de trupe, 50 de nave și 100 de avioane și au loc în Norvegia, Finlanda și Suedia.
Experții ruși cer mai multe alocarea mai multor fonduri pentru apărare, dezvoltarea unor arme și drone mai performante și crearea unui sistem automat de tragere, care ar putea utiliza tehnologia inteligenței artificiale, și îmbunătățirea capacităților de recunoaștere, a ingineriei aviației, a bazelor aeriene și a altor forme de susținere a operațiunilor militare.
Kremlinul a investit masiv în apărare și a alocat o treime din bugetul național pentru a finanța armata și războiul din Ucraina – de trei ori mai mult decât în 2021, potrivit unor estimări.
Atacurile despre care experții militari din Rusia spun că Occidentul se pregătește să le lanseze sunt exact genul de atacuri pe care armata rusă le-ar utiliza într-un război împotriva NATO.
În așteptarea unor valuri copleșitoare de bombardamente în fazele inițiale ale unui astfel de conflict, strategia armatei ruse se rezumă la un tip de „apărare activă”: Rusia ar trebui să facă față acestor atacuri neîncetate din partea trupelor NATO, în timp ce răspunde prin propriile sale atacuri asupra infrastructurii militare și civile critice.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News