Live

Rusia își mărește armata cu noi corpuri de blindate și 30 de divizii și brigăzi

Data publicării:
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, la o expoziție militară. Foto: Profimedia Images

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat miercuri că Moscova îşi va consolida armata prin adăugarea a două noi corpuri şi a 30 de noi formaţiuni până la sfârşitul acestui an, transmite News.ro.

„Două corpuri armate generale blindate şi treizeci de formaţiuni, dintre care 14 divizii şi 16 brigăzi, sunt planificate să fie formate până la sfârşitul anului”, a declarat Şoigu la o reuniune a conducerii ministerului pe care îl conduce. „Vom continua să îmbunătăţim în continuare componenta de luptă şi numerică a armatei ruse proporţional cu ameninţările emergente la adresa securităţii militare a ţării”, a mai spus ministrul, citat de Interfax.

„Au fost formate un corp de armată, o divizie de puşcaşi motorizaţi, flotila fluvială a râului Nipru şi o brigadă de ambarcaţiuni fluviale a flotilei”, a precizat Şoigu.

La începutul lunii, ministrul apărării declarase că districtele militare Moscova şi Leningrad au fost reconstituite prin decret prezidenţial.

În 2010, Districtul Militar de Vest fusese înfiinţat pe baza districtelor militare Moscova şi Leningrad.

Potrivit unui decret dat de Vladimir Putin la sfârşitul anului trecut, efectivul maxim al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse a fost majorat cu 170.000 de militari, astfel încât să ajungă până la 1.320.000 de persoane. Între timp, Moscova a recrutat cu contract sute de mii de oameni.

Ministerul rus al Apărării a explicat că „creşterea numărului Forţelor Armate se datorează ameninţărilor tot mai mari la adresa ţării, asociate cu operaţiunea militară specială şi cu extinderea continuă a NATO”.

În ianuarie anul trecut, şeful Statului Major General rus, Valeri Gherasimov, a declarat într-un interviu acordat site-ului aif.ru că motivul pentru ajustarea planului de dezvoltare a Forţelor Armate ruse a fost aspiraţiile Finlandei şi Suediei de a adera la NATO, precum şi utilizarea Ucrainei pentru a duce un război hibrid împotriva Rusiei.

„Pentru a neutraliza aceste ameninţări, conducerea de vârf a ţării a stabilit sarcina de a ajusta planul de construire şi dezvoltare a Forţelor Armate. Parametrii (...) principali sunt crearea districtelor militare Moscova şi Leningrad, formarea a trei divizii de puşcaşi motorizaţi ca parte a asociaţiilor militare generale în regiunile Herson şi Zaporojie, precum şi a unui corp de armată în Karelia”, a declarat atunci Gherasimov.

Șoigu spune că armata rusă împinge şi mai mult trupele ucrainene din poziţiile deţinute

Rusia, care a invadat Ucraina în 2022, şi-a retras rapid o parte din forţele sale trimise în est şi sud, după ce s-a extins prea mult, dar a avansat apoi încet, mai ales după ce o contraofensivă ucraineană de anul trecut nu a reuşit să obţină câştiguri semnificative.

Rusia controlează puţin sub o cincime din Ucraina, iar Vladimir Putin a ordonat trupelor să avanseze mai mult după ce Moscova a cucerit luna trecută micul oraş Avdiivka din estul Ucrainei.

De la invazia din 2022, Rusia a ocupat 65.000 de km pătraţi din teritoriul ucrainean, potrivit proiectului Russia Matters al Harvard Kennedy School.

„Grupuri de trupe ruseşti continuă să alunge inamicul din poziţiile sale”, a declarat miercuri ministrul apărării, Serghei Şoigu, în faţa generalilor de rang înalt ai armatei ruse. „Statele Unite şi sateliţii lor sunt extrem de îngrijoraţi de succesul forţelor armate ruse”, a susţinut el, citat de Reuters.

„Gruparea combinată de trupe va continua să se bazeze pe succesele obţinute şi să crească impactul focului real asupra ţintelor inamice”, a dat asigurări Şoigu.

Şefii agenţiilor de spionaj occidentale spun că războiul ar putea fi într-un punct de cotitură, deoarece Kievul are nevoie de mai multe arme de la aliaţii săi occidentali pentru a evita mai multe eşecuri pe câmpul de luptă. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat marţi că supravieţuirea Ucrainei este în pericol.

Între timp, Ucraina dezbate o nouă lege de mobilizare, deoarece se confruntă cu o lipsă de trupe pregătite de luptă, iar sprijinul din partea Washingtonului a fost blocat de disputele politice înaintea alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie.

Înainte de alegerile prezidenţiale din 15-17 martie din Rusia, Ucraina şi-a intensificat atacurile prin bombardarea regiunilor de frontieră ruseşti, prin atacarea rafinăriilor şi prin folosirea de voluntari naţionalişti ruşi pentru a încerca să străpungă graniţa.

Şoigu a declarat miercuri că securitatea a fost întărită în jurul Guvernului rus şi a altor facilităţi, iar apărarea aeriană a fost consolidată.

Rusia a doborât 419 drone ucrainene şi 67 de rachete în timpul alegerilor şi a provocat pierderi grele interpuşilor ucraineni, a anunţat el.

Între timp, Putin a declarat că Rusia va pedepsi Ucraina pentru aceste atacuri şi a vorbit despre necesitatea creării unei zone tampon cu teritoriul ucrainean ca apărare împotriva atacurilor artileriei furnizate de Occident.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Putin va avea un milion de militari uciși și răniți în Ucraina, dacă războiul mai continuă 6 luni. Câți militari a pierdut Kievul

Olaf Scholz şi Donald Trump sunt de acord că războiul din Ucraina durează „de prea mult timp”

Suspectul atentatului cu bombă în care a fost ucis generalul rus Igor Kirillov a fost inculpat și reținut. Acuzațiile împotriva sa

Partenerii noștri