Live

Programul secret al Rusiei din China: construiește drone de atac cu rază lungă de acțiune, dezvăluie Reuters. Reacția SUA

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin, în timpul unei vizite la un centru de dezvoltare de UAV, în Sankt Petersburg Foto: Profimedia

Rusia a înființat, în China, un program de arme pentru a dezvolta și a produce drone de atac cu rază lungă de acțiune, ce pot ajunge ulterior să fie utilizate în războiul împotriva Ucrainei, potrivit a două surse dintr-o agenție europeană de informații și documentelor analizate de Reuters. SUA au reacționat și și-au exprimat îngrijorarea, dar au precizat că nu au văzut nimic care să sugereze că Beijingul era la curent cu tranzacțiile dezvăluite de articolul Reuters.

Reacția SUA: Aceste tranzacții sunt o dovadă că eforturile guvernului chinez nu sunt la înălțimea așteptărilor

ACTUALIZARE 17.35: Statele Unite sunt profund îngrijorate de informațiile publicate de Reuters potrivit cărora Rusia are un proiect secret de drone de război în China, care pare a fi un caz în care o companie chineză oferă asistență letală unei firme ruse sancționate de SUA, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Casei Albe.

SUA nu au văzut nimic care să sugereze că Republica Populară Chineză (RPC) era la curent cu aceste tranzacții sau că a existat vreo implicare a guvernului în furnizarea de ajutor letal Rusiei, a declarat, la rândul său, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate (NSC).

„Cu toate acestea, guvernul chinez are, de asemenea, responsabilitatea de a se asigura că întreprinderile sale nu furnizează asistență letală”, a declarat purtătorul de cuvânt.

„Aceste tranzacții sunt o dovadă în plus că eforturile guvernului Republicii Populare Chineze nu sunt în mod clar la înălțimea așteptărilor”, a declarat oficialul NSC.
Statele Unite sunt pregătite să ia măsuri imediate împotriva companiilor chineze identificate în raportul Reuters, precum și să verifice ce bănci au facilitat tranzacțiile cu o entitate rusă sancționată, a mai precizat oficialul american. Washingtonul se va coordona, de asemenea, cu omologii săi europeni cu privire la pașii următori.

***

Știrea inițială: IEMZ Kupol, o filială a companiei ruse de stat de armament Almaz-Antey, a dezvoltat și a testat în zbor un nou model de dronă numit Garpiya-3 (G3) în China, cu ajutorul specialiștilor locali, potrivit unuia dintre documente, un raport pe care Kupol l-a trimis Ministerului rus al Apărării la începutul acestui an, prezentându-și activitatea.

Într-o actualizare ulterioară, Kupol a informat Ministerul Apărării de la Moscova că a reușit să producă drone, inclusiv G3, la scară largă, la o fabrică din China, astfel încât armele să poată fi utilizate în „operațiunea militară specială” din Ucraina, termenul folosit de Moscova pentru războiul declanșat de Putin în februarie 2022.

Kupol, Almaz-Antey și Ministerul rus al Apărării nu au răspuns la solicitările de comentarii ale Reuters. Ministerul de Externe al Chinei a declarat pentru agenția de presă că nu are cunoștință de un astfel de proiect, adăugând că țara are măsuri stricte de control privind exportul de drone sau vehicule aeriene fără pilot (UAV).

Fabian Hinz, cercetător la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, un think-tank de apărare cu sediul la Londra, a declarat că, dacă se confirmă, livrarea de UAV-uri din China către Rusia ar fi o evoluție semnificativă.

„Dacă vă uitați la ceea ce se știe că a livrat China până acum, a fost vorba în cea mai mare parte de bunuri cu dublă utilizare - au fost componente, sub-componente, care ar putea fi utilizate în sisteme de arme”, a declarat el pentru Reuters. „Acesta este ceea ce a fost raportat până acum. Dar ceea ce nu am văzut cu adevărat, cel puțin în sursa deschisă, sunt transferuri documentate de sisteme întregi de arme”.

Cu toate acestea, Samuel Bendett, membru senior adjunct la Centrul pentru o nouă securitate americană (CNAS), un think-tank cu sediul la Washington, a declarat că Beijingul ar ezita să se expună sancțiunilor internaționale pentru că a ajutat mașina de război a Moscovei și că sunt necesare mai multe informații pentru a stabili că China găzduiește producția de drone militare rusești.

Departamentul de Stat al SUA și guvernul ucrainean nu au răspuns la solicitările de comentarii ale agenției britanice. Oficialii americani și-au exprimat săptămâna trecută îngrijorarea cu privire la ceea ce au considerat a fi sprijinul Chinei pentru mașinăria de război a Rusiei, refuzând să ofere detalii.

Specificațiile dronei G3

Drona G3 poate parcurge aproximativ 2.000 km cu o sarcină utilă de 50 kg, potrivit rapoartelor Kupol către minister. Eșantioane din G3 și alte modele de drone fabricate în China au fost livrate la Kupol în Rusia pentru teste suplimentare, din nou cu implicarea experților chinezi, conform documentelor citate.

Rapoartele nu identifică specialiștii chinezi în drone implicați în proiectul descris, iar Reuters nu a putut stabili identitatea lor.

Kupol a primit șapte drone militare fabricate în China, inclusiv două G3, la sediul său din orașul rus Izhevsk, potrivit celor două documente separate examinate de Reuters, care sunt facturi trimise către Kupol în vară de o firmă rusă despre care cele două surse europene de informații au spus că servește drept intermediar cu furnizorii chinezi. Facturile, dintre care una solicită plata în yuani (moneda Chinei), nu specifică datele de livrare și nu identifică furnizorii din China.

Cele două surse din serviciile de informații au declarat că livrarea eșantioanelor de drone la Kupol a fost prima dovadă concretă pe care agenția lor a găsit-o cu privire la livrarea către Rusia a unor UAV-uri întregi fabricate în China, de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022.

Aceștia au solicitat ca nici ei, nici organizația lor să nu fie identificați din cauza caracterului sensibil al informațiilor. De asemenea, au solicitat ca anumite detalii legate de documente să nu fie divulgate, inclusiv datele exacte ale acestora.

„Standarde duble privind vânzările de arme”

Sursele au arătat Reuters cinci documente în total, inclusiv două rapoarte Kupol trimise către minister în prima jumătate a anului și cele două facturi, pentru a-și susține afirmațiile privind existența unui proiect rusesc în China pentru fabricarea de drone pentru a fi utilizate în Ucraina. Programul nu a fost raportat anterior.

Rapoartele lui Kupol către minister nu au oferit locații mai precise pentru site-urile legate de proiect. De asemenea, Reuters nu a putut stabili dacă Ministerul rus al Apărării a dat undă verde companiei pentru a continua cu producția în serie propusă.

Beijingul a negat în repetate rânduri că China sau companiile chineze ar fi furnizat Rusiei arme pentru a fi utilizate în Ucraina, afirmând că țara rămâne neutră. Ca răspuns la întrebările pentru acest articol, Ministerul de Externe chinez a declarat pentru Reuters că poziția Chinei prezintă un contrast cu alte națiuni cu „standarde duble privind vânzările de arme”, despre care a spus că au „pus gaz pe focul crizei ucrainene”.

Ministerul a declarat la începutul acestei luni că nu există restricții internaționale privind comerțul Chinei cu Rusia, răspunzând unui raport Reuters conform căruia Kupol a început să producă drona militară cu rază lungă de acțiune Garpiya-A1 în Rusia folosind motoare și piese chinezești.

Noile documente despre care este vorba în acest articol indică faptul că societatea de stat Kupol a mers mai departe, achiziționând drone complete din China.

Atât Rusia, cât și Ucraina se grăbesc să își sporească producția de drone, care au devenit arme extrem de eficiente în război.

David Albright, un fost inspector ONU în domeniul armelor care conduce grupul de cercetare Institute for Science and International Security și care a elaborat lucrări ample privind cooperarea dintre China și Rusia în domeniul producției de drone, a declarat pentru Reuters că Kupol ar putea evita sancțiunile occidentale împotriva Rusiei prin înființarea unei unități de producție în China, unde ar putea avea acces la cipuri avansate și expertiză.

Dar Bendett de la CNAS spune că Beijingul are motive să acționeze cu precauție în acest caz: „Existența oficială a unei fabrici care construiește UAV-uri pentru ruși expune China la unele dintre cele mai severe efecte ale sancțiunilor, astfel încât nu este clar în ce măsură China ar fi dispusă să se expună”.

Noul UAV, comparabil cu drona americană Reaper?

G3 este o versiune îmbunătățită a dronei Garpiya-A1, conform rapoartelor lui Kupol trimise Ministerului Apărării. Potrivit acestora, ea a fost reproiectată de experți chinezi pe baza schițelor Garpiya-A1.

Kupol a declarat că, în termen de opt luni, proiectul din China va fi gata să producă o dronă de atac REM 1 concepută de chinezi, cu o sarcină utilă de 400 kg. Cele două surse europene de informații au declarat că acest sistem ar fi similar cu drona americană Reaper.

Sursele au declarat că o altă firmă rusă de apărare numită TSK Vektor a acționat ca intermediar între Kupol și furnizorii chinezi în cadrul proiectului. Acestea au afirmat că firmele rusești au lucrat cu o companie chineză numită Redlepus TSK Vector Industrial, cu sediul în Shenzhen, fără a preciza rolul Redlepus. TSK Vektor și Redlepus nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Un document separat analizat de Reuters dezvăluie planuri care implică Kupol, TSK Vektor și Redlepus de a înființa un centru comun ruso-chinez de cercetare și producție de drone în zona economică specială Kashgar din provincia chineză Xinjiang.

Reuters nu a fost în măsură să stabilească cine a elaborat documentul, care purta logo-urile celor trei companii, sau să identifice destinatarul. Potrivit documentului, „Advanced UAV Research and Manufacturing Base” (Baza avansată de cercetare în domeniul UAV și producție, n.r.), cu o suprafață de 80 de hectare, ar putea produce 800 de drone pe an. Nu a fost precizat niciun calendar privind momentul în care aceasta va fi operațională.

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a declarat că armata sa a primit aproximativ 140.000 de drone în 2023 și că Moscova intenționează să crească acest număr de zece ori în acest an. „Cine reacționează mai rapid la solicitările de pe câmpul de luptă câștigă”, a declarat el la o întâlnire din Sankt Petersburg despre producția de drone.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Cine e omul ăsta? Dați-mi soțul înapoi”. David și Victoria Beckham au reacționat, după ce a fost anunțată ”ruptura anului 2024”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia va cheltui sume uriașe pentru a-și echipa aeroporturile civile cu tehnologii antidronă

Întâlnirea între Zelenski și Trump în SUA cel mai probabil nu va avea loc (Politico)

Rusia sare în apărarea Chinei și spune că testul cu racheta balistică este un „drept suveran”

Momentul în care războiul a ajuns într-un oraș liniștit din Rusia: panică, îngrijorări și poezii patriotice

Partenerii noștri