Live

Rusia asigură că situația din Nagorno-Karabah este sub control. Armenia anunță trei zile de doliu național

Data publicării:
Acord de încetare a focului în Nagorno-Karabah. Foto: Guliver/ GettyImages

Rusia a anunțat luni că încălcările încetării focului în Nagorno-Karabah înregistrate vineri, pentru care azerii şi armenii s-au acuzat reciproc, au fost aduse rapid sub control. În același timp, Armenia a anunțat trei zile de doliu național în memoria celor căzuți în conflictul armat încheiat recent, relatează agenția EFE, conform Agerpres.

Declarațiile vin după ce armata rusă a semnalat sâmbătă o încălcare o armistiţiului care a pus capăt în noiembrie luptelor dintre Azerbaidjan şi Armenia în regiunea separatistă Nagorno-Karabah. 

„Într-adevăr, s-a produs o situaţie alarmantă, dar a fost adusă sub control într-o manieră foarte operativă”, a declarat la conferinţa de presă zilnică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta a adăugat că există puţine informaţii despre cele întâmplate, însă situaţia creată a presupus o dificultate suplimentară pentru trupele ruse desfăşurate în Nagorno-Karabah. Cu toate acestea, problema a fost rezolvată rapid, a menționat Peskov.

Potrivit comandantului contingentului rus al trupelor de menţinere a păcii desfăşurate în Nagorno-Karabah, generalul Rustam Muradov, situaţia s-a normalizat duminică în urma intervenţiei militarilor aflaţi în subordinea sa. El a precizat că regimul încetării focului a fost încălcat în împrejurimile a două localităţi din regiunea Hadrud, în sudul provinciei azere cu populaţie majoritar armeană.

Premierul armean, Nikol Paşinian, a anunţat luni trei zile de doliu naţional, de pe 19 până pe 21 decembrie, în memoria celor căzuţi în luptă.

Pe 19 decembrie se va desfăşura la Ereven un „marş al amintirii”, din Piaţa Republicii şi până la cimitirul militar Yerablur, situat în afara capitalei.

Şeful guvernului armean a mai spus că va începe curând schimbul de prizonieri cu Azerbaidjanul, chiar dacă premierul Paşinian a respins din nou cererile de a-şi da demisia venite din partea opoziţiei, care-l acuză că este principalul responsabil pentru această înfrângere militară.

Editor : Ioana Coman

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Ce a scris presa din Kosovo, după ce au apărut imaginile cu vestiarul României la finalul meciului de la Prishtina

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Liderii armean și azer s-au întâlnit pentru prima oară în 4 luni, cu medierea lui Blinken. Tensiunile din Nagorno-Karabah, în creștere

Nagorno Karabah: Prizonieri armeni eliberaţi în schimbul unei hărţi cu poziţiile minelor terestre din zonă

Vladimir Putin se implică în conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan: „Acordul de armistițiu trebuie să fie respectat”

Victoriile naţionalei de fotbal a Armeniei le ridică moralul armenilor, după ce au pierdut războiul cu Azerbaidjan

Partenerii noștri